水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-17 09:34

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2011-04-01 12:02 
離線

唔經唔覺玩蝦巳經有一年多. 但仍然係新手一名. 第一次 post 爛蝦相, 影得唔好, 希望c兄唔好笑我 :(

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

最後由 丁家貓 於 2011-04-04 10:42 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 新手試拍
未閱讀文章發表於 : 2011-04-01 13:51 
離線
頭像

師兄...你2008年註冊架喎..重點算係新仔呀, 唔好玩啦, 師兄~
重有..新仔又點會養咁靚既輝煌先~~~
師兄你真係識講笑

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-01 14:22 
離線

pekingman 寫:
師兄...你2008年註冊架喎..重點算係新仔呀, 唔好玩啦, 師兄~
師兄你真係識講笑

c 兄, 相比其他 c 兄概靚蝦, 我果d跟本就無得同佢地比.

加上養蝦學問實在太多, 我只能算係一個新仔咋. 仲有大把野要學. :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-02 00:37 
離線
頭像

丁家貓 寫:
師兄你真係識講笑

c 兄, 相比其他 c 兄概靚蝦, 我果d跟本就無得同佢地比.

加上養蝦學問實在太多, 我只能算係一個新仔咋. 仲有大把野要學. :)

養蝦既技術太少啦....睇既參數又少喎..
來來去去都係睇住個ph同no3....得閒幫粒蒙脫石去下死皮...co2無曬氣就轉樽...真係唔好玩架..

呢期我玩緊LPS同軟珊瑚...重好玩...重多學問...
睇既參數重多.....你都試下dump錢落咸水海丫~好正架~~XD

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-02 21:30 
離線

丁家貓 寫:
師兄你真係識講笑

來來去去都係睇住個ph同no3....得閒幫粒蒙脫石去下死皮...co2無曬氣就轉樽...真係唔好玩架..

睇既參數重多.....你都試下dump錢落咸水海丫~好正架~~XD

其實我最早係想玩咸水缸先架. 不過見到太多野啦. 而且設備亦唔少. 珊瑚就唔洗講啦. 係大黑睇過, 起碼兩三百一件. 要起一個兩尺缸, 都唔知要花幾多錢先得. 另外唔同概珊瑚又未必可以放埋一齊喎. 對一個原全唔識概門外漢, 真係有點難. 咁岩有朋友玩開蝦, 咪轉玩蝦先囉.

有機會我一定會試下咸水缸架. 到時有咩唔識, 可能要請教C兄提點提點.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-02 23:40 
離線
頭像

丁家貓 寫:
丁家貓 寫:
師兄你真係識講笑

其實我最早係想玩咸水缸先架. 不過見到太多野啦. 而且設備亦唔少. 珊瑚就唔洗講啦. 係大黑睇過, 起碼兩三百一件. 要起一個兩尺缸, 都唔知要花幾多錢先得. 另外唔同概珊瑚又未必可以放埋一齊喎. 對一個原全唔識概門外漢, 真係有點難. 咁岩有朋友玩開蝦, 咪轉玩蝦先囉.

有機會我一定會試下咸水缸架. 到時有咩唔識, 可能要請教C兄提點提點.

其實你都玩左三年啦...來來去去米又係果d野..
都係爬下文就識架啦..
珊瑚呢家野有平有貴...要平可以上網bid架麻...平好多架...
不過器材真係好鬼貴...而家屋企29"吋珊瑚缸...除左led燈係1手, 其他全部係二手..
夾夾埋埋真係要兩萬...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-04 10:40 
離線

丁家貓 寫:
丁家貓 寫:
師兄你真係識講笑

其實你都玩左三年啦...來來去去米又係果d野..
都係爬下文就識架啦..
珊瑚呢家野有平有貴...要平可以上網bid架麻...平好多架...
不過器材真係好鬼貴...而家屋企29"吋珊瑚缸...除左led燈係1手, 其他全部係二手..
夾夾埋埋真係要兩萬...

我都知玩咸水缸要唔少錢, 但真係無乜諗淨係器材都要兩萬. :x
其實有乜野器材咁貴呢?
如果轉玩咸水缸, 到時一定要c兄指點指點先得.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-04 10:41 
離線

黑水晶蝦

圖檔

圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ]