水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 20:45

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 25 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 02:49 
離線
管理員
頭像

見成日死蝦, 怕個掛濾同濾材唔夠力, 又見好多日本網o既蝦缸, 都係用底濾搭外置過濾, 就再次改造個過濾系統啦.

使用物料
1. ADA 紅色陶瓷砂, 貪佢唔會好易溶同碎, 又有好多細孔, 用黎做濾底應該唔錯.
2. AA 牌白色底層過濾板, 可以由好多四方形格組合而成, 大小隨意改變.
3. 生物環, 放埋係底板下面, 順便做多次生物過濾.

開工
1. 首先對個八吋方缸動工, 清O左原本O既o野先.
清缸前
圖檔
清缸後
圖檔

2. 原來o既掛濾入面, 都放了生物環, 雖然少了點, 都聊勝於無.
圖檔
圖檔

3. AA 濾板, 四個併在一起都是大了點, 要將多了的地方剪除, 先放到落個缸.
圖檔

4. 將生物環都加在缸底, 再用濾板蓋在上面.
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

5. 將掛濾入水管用膠管, 接在濾板的抽水管.
圖檔
圖檔

6. 係濾板上舖上一塊薄紗, 以隔開濾板同底砂, 本來想用不金秀鋼網, 不過臨時買不到. 只好用煲湯魚袋代替, 希望可以用到耐些吧.
圖檔
圖檔
圖檔

7. 放回原缸水後, 開動掛濾, 本來濁濁的水, 很快就清晒, 過濾效能有一定的提升, 不過要定時清理底砂, 以免成為壞死區就麻煩了.
圖檔
圖檔

-=完=-

後加鑽了洞O既沈木
圖檔
圖檔

最後由 SuperCTW 於 2002-10-20 15:23 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 08:20 
離線
頭像

好妙....合底部過濾與頂部過濾.
你個蝦缸係咪12"*12"*12" ar? 可以養到幾多隻蝦?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 12:31 
離線
頭像

SuperCTW兄"不過要定時清理底砂, 以免成為壞死區就麻煩了."
請問你指的清理是如何清理??
是否拿出來清潔??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 13:52 
離線
管理員
頭像

TAM : 這個只是20cm/8吋方缸, 另外有一個16吋的長圓角都改好了, 水質真的清得沒話說. 蝦的數量就沒有數, 都有幾十隻吧, 因為是整袋買回來的, 現每天都死一兩隻, 可能是太多了吧.

aska: 底濾的最大壞處, 就是污物會積在底部, 如果太多時, 就有機會產生有毒物質, 就會一次過反水了. 所以要定時用吸沙器去清潔底沙.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 15:52 
離線
頭像

Super 兄....really Super.... :d

I was just wondering how you guys can breed shrimp. Since the shrimp babies are so small, they will get sucked in to the filter.... :l

You must have "shrimp" in your head all the time.... :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 17:29 
離線
頭像

有小小問題請教
1. 底砂是ADA紅泥嗎?
2. 草是鐵皇冠嗎? 這種草有根嗎? 是種係泥定綁係沈木處呢?
3. 掛光過濾對夏天降溫有冇幫助?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 18:41 
離線
頭像

KEN T 兄.....
1. 底砂並不是ada紅泥...係ada o既陶瓷沙.....於發記有得賣...9L $195
2. 用線綁o係沈木處....過一排可以除線
3. 會有幫助..不過幫助唔大.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 20:32 
離線
頭像

點解唔用普通砂for底部過濾, 易於清潔......ada陶瓷砂會唔會洗爛?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 21:16 
離線
頭像

真係服

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-20 21:40 
離線

SUPER兄你set野都好正wow, 一定店!
ADA 紅色陶瓷砂好用嗎, 我現在用的是上次上廣州買的叫"生化沙" 質料比較輕, 都有大量細孔, 我想其實可能是火山沙, 效果都吾錯, 我現在都想加多些沙底, 但因為香港吾知有冇得買, 吾知有冇另外一d平選擇?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-21 00:59 
離線
頭像

TAM 寫:
點解唔用普通砂for底部過濾, 易於清潔......ada陶瓷砂會唔會洗爛?

普通砂養硝化細菌唔多...o個隻ada 產品標名易於養菌.......dada陶瓷砂唔會洗爛.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-10-21 10:49 
離線
管理員
頭像

掂唔掂就未知呀 ,都係o岩o岩整好, 同新濾材冇分別, 係物理過濾能力方面即時見效, 生物過濾就等時間先得.
草係鐵皇冠, 當然有根啦, 不過就冇

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-02 02:20 
離線
頭像

咁請問你舊木點解要讚咁多洞呢??????? :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-02 03:35 
離線
頭像

我想問如果要清理底砂時,如何拿出D蝦?經常洗底砂又要經常拿出D蝦咁會否不太好?? :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-02 12:12 
離線
管理員
頭像

o的洞洞係比蝦苗躲藏的.
清潔底沙會用虹吸管了, 唔會將蝦拎出黎喎.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 25 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :