水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 22:48

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-01-02 11:45 
離線

各位,我個魚缸是36寸長3寸闊4寸深,請問在市面上有無合用的濾水器呀?DIY 的話,有無資料參考?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-02 11:50 
離線
頭像

養咩呀
養金魚米頂囉
養水草米桶囉
主要睇你養乜東東養幾多

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-02 11:59 
離線
頭像

36寸長3寸闊4寸深?真係3寸闊4寸?

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-02 12:07 
離線

個缸主要養一些小魚,如紅蓮燈。 Size 真的只有3寸闊4寸深。請問市面的潛水泵最細有多小,那個牌子耐用些?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-02 12:14 
離線
頭像

做活動掛畫嗎 :c :c

但諗到魚仔得咁少活動空間游水, 我又笑唔出了 :h :h :h

CO2 SET
ATMAN PL 24WX4 + ATMAN T8 18WX2

草:
紅旦, 牛毛, 紅雨傘, 緑羽毛, 小紅莓, 紅絲青葉, 紅宮廷, 中柳
生物:
新燈X9, 九間鼠X2, 铅筆X2, 紅鼻X4, 三線一對, 三線BBX3, 雜蝦唔知, 螺.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-02 12:38 
離線
頭像

lover2008 寫:
個缸主要養一些小魚,如紅蓮燈。 Size 真的只有3寸闊4寸深。請問市面的潛水泵最細有多小,那個牌子耐用些?

3" 闊都可以想像,但 4" 深 (高)? 實際水量得 5L -6L, 好難玩喎!基本上用清缸底都係得 3" 水,完全諗唔到用什麼素材裝飾,過濾就用兩個水妖,頭尾各一得啦。

潛水泵最細用過 Sicce 的 Mouse, 大細是一盒 namecard 咁上下, 以下是借某網上 seller 的照片:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-02 14:48 
離線

謝謝 Andy

你說要:過濾就用兩個水妖,頭尾各一。可否清楚一些說明是怎樣的水妖?價錢多少?有圖看嗎?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-02 15:56 
離線
頭像

平水妖: http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=109092

靚水妖:http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=110783

幾升水,只可放幾條細燈,唔好貪心呀! :-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-02 16:32 
離線

入水口同出水口設係兩邊好D
唔係36" 咁長易有死水區

我覺得桶好D