水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 12:19

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 49 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-11-12 12:09 
離線
頭像

首先, 小弟要在此謝過 大大的幫忙, 才能擁有Philips的36W PL, 還了心願, 謝謝!

主角:
1. Philips / Master PL-L / 36W / 865 / 4P / 2900Lumen
2. Osram / Dulux L / 36W / 860 / 4P / 2750Lumen
圖檔

測試目的:
主要用全新的PL測試燈管的演繹能.

測試:
A. 燈管的直徑和長度:
Philips PL 比 Osram PL的管身幼 (如果大家輸出的Luminous intensity和長度係一樣, 幼管的那枝, 穿透力會比較強). 而Philips的長度也比Osram長一點, 但是Philips的尾段好像是沒有用似的, 尾段應該只是一個緩衝, 如果不理會緩衝的那段, Philips和Osram的長度是一樣.

B. 演繹力
Philips在色溫上比Osram多500k, 理論上Philips會比Osram偏多一少藍色
圖檔
但用肉眼看, 又好像沒有多大的不同.
所以我把燈照一下青草和紅草, 看看演繹力如何:
青草
圖檔
其實都沒有太大的不同, 但Osram的那個是比較偏黃的.

紅草
圖檔
紅草的效果比較明顯, Osram下的紅草是偏橙, 而Philips帶紫.
上從照片上証明了, Philips管的確是比Osram藍, 而Osram的就比較黃了.

C. 光譜
用借來的spectrometer玩玩試一試,
Philips:
圖檔
Osram:
圖檔
沒有大不同喔~

note:
- Philips 的 36W PL是比Osram釋放出多一點Lumen的光
- 兩組PL是用同一項電子火牛開啟的, ie. Philips 36W EB電子火牛
- 相方的價錢應該是差不多
- 比較的那3套相, DC的setting係一樣的, 減少偏色的可能性
- 我沒有把以上的相片調色
- 以上的測試都係用肉眼和數據証明, 沒有正式的儀器幫助
- 我只測試了青草, 綠草的效果如何, 我就不知道了
- 每個人對顏色的喜惡都有不同
- 本人並非賣廣告
- 最重要係... 如果大家對philips PL-L 36W 865管有興趣的話, 可以發表一下, 看看可不可以集齊100枝向店舖訂購!

最後由 Winz 於 2004-11-18 12:28 編輯,總共編輯了 5 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-12 12:23 
離線
頭像

:-n05 謝謝分享

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-12 13:03 
離線
頭像

Thz! Winz 大大, 我有幾個問題問問 :e
你用邊隻燈箱?
你用電子牛還是線牛?
你的是24"缸罷, 燈離泥面有幾多寸?

太多問題了~ :-n05
我依家用緊0係鴨記買0既pl, 牌子係JustLighting, 效果好似唔太好呢~ :-n07

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [請求]Great! Philips PL
未閱讀文章發表於 : 2004-11-12 18:19 
離線

Could you tell me where you buy these, I need Philips, Thanks

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2004-11-12 22:29 
離線
頭像

Winz 寫:
主要用全新的PL測試燈管的演繹能.

咁pro對我黎講, 就係對牛彈come.

關注問題:
1. 適合陽性定陰性草?
2. eg. 24" X 12" X 15" 缸要多少套? 以陰性草而言.
3. 每套幾多$?
4. 多少時工作壽命?
5. 用電量幾多?

若有資料麻煩你話我知, 多謝.

成個月lor, 一粒泡都未見過 :f ! (3 x T5 for 24"缸)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-13 01:05 
離線
頭像

大家唔洗客氣ga la.

hi ganboy,
- 我用Philips的PL電子牛 (你提醒了我, 我忘記mention自己用什麼火牛, 我會edit個post ga la...THX)
- 燈距離泥面14" (我缸的size都幾abnormal下... 26" ga...=P)
- 基本上...係香港買到而又平宜又好用的36W PL 就只有Osram.... hehe... 慘嗎?!

hi pighead,
我都需要Philips的PL... 但....Philips PL 唔需要香港市場 =P
如果想係香港買, 就要團購la...

hi 果汁先生,
其實唔pro, 係rendering的問題罷了
你問既問題都好可愛下...
- 基本上, 任何日常各位草友用開既燈都可以用在陽性和陰性草缸, 問題係你點配合
- 幾錢? 問鋪頭嗎... 我記性唔多好ar
- 工作壽命, search下 www.philipslighting.com / www.sylvania.com (但如果問種草壽命, search下都有lu)
- 用電量就要看看你的火牛la
- 未見過泡ar.... easy job, 吹少句水, 去呢度la =P : http://www.aqugrass.com/phpBB2/search.php
PS. Mr. Juice, 你問緊一D唔關呢次"測試目的"的問題ar, 唔好引導我離題la. 不如你開個新post等其他大大答你oY! (不過舊文都有你想要的東西了, 還是search下吧~ )

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-13 02:30 
離線

一支幾錢?
先計我2支先啦

果汁:
有冇泡同有冇肥及co2有好大關係
24"既,co2一秒一到兩泡,加鐵肥同tmg各1-2ml
d泡多到吾信

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-13 02:44 
離線
頭像

hi Utopia13,

如果都係我上次問的價, 科聯訂$46 @ (但你知la...美金跌得好緊要ar)

詳情看看一年前的失敗之舉: =P
http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopi ... ht=philips

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-13 10:10 
離線
頭像

每人4支都要25個人....我估集齊100枝難0的喇...

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]Philips 36W PL管
未閱讀文章發表於 : 2004-11-13 10:17 
離線

我好想試試,想先買2枝,如果好用,可以再買4枝。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-14 10:48 
離線
頭像

Winz大,呢個比試測驗正極!!好有心思,
在青草實驗中,Philips管光度較強,倒影亮一些,頂芽暗位,質感明顯.

對用短缸身(家居條件限制)的草友,是一個好選擇.
正如Winz所說,市場問題,36W-PL,大品牌的確難找,退而其次,用雜牌PL管,當然在雜牌短壽,正牌難求,正是PL用家的處境.
以一日開關一次,用有Starter的牌子燈殼+牌子貨PL管有半年以上,用電子牛則不單省電(20%左右),PL管當然更長壽.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-15 00:43 
離線
頭像

hello sonnywinter大大,

謝謝ar...

大大果然眼利~
是實上, philips光下的白色的背板都光一點~

ps. 我現在唔捨得用philips著ar, 等農曆新年先用, hehe....

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [問題]
未閱讀文章發表於 : 2004-11-15 10:03 
離線

Dear Winz

Do Philip PL has 27 W?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 00:28 
離線
頭像

hehe... mug原來冇人對philips 36W 865 PL有興趣ar, 整係對用燈有問題.... =P

anyway, pighead,
你可以係香港買到philips既PL型號:
http://www.lighting.philips.com.hk/hk/e ... ab=listing
osram都冇27W PL.... 點解gum cute 想要27W呢?
24W既PL, Philips同Osram都有, 但冇5000K以上wor =P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 02:15 
離線
頭像

Winz 兄,

唔係冇興趣,不過集齊人唔易。依家用緊Osram,科聯好似賣卅幾(唔肯定,可能記錯)。如果換管就索性換埋2隻大陸線牛。

有冇人改過Atman 24"飛碟大陸線牛做PhilipsPL電子牛?唔知D螺絲位要唔要鑽過呢?

仲有,

水族圖庫

圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 49 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :