水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 17:31

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 38 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-24 00:44 
離線
頭像

David哥 寫:
问题是国内AT的NG600才不到一千圆!
有卤仔,里面还多了两条PL管!
就是不知道是不是进口牛!
不过我想不是也没问题吧! :-n05

David哥, 國內產品係平, 所以總有它的市場, 而且事實還在不停地進步, 我總希望有天我會擺脫對國貨的介心, 好放心地使用國貨.

兩年前, 當我 拆開日本 Nisso 魚缸的缸頂照明燈箱想改裝時, 只見內裡各組件之排列非常整齊, 由火牛, 燈座, 防水開關掣, 光管, 以至電線及駁口, 每一件配件都是優質料子, 最後我都不捨得再拆, 放在一旁至今....

兩個月前, 當我拆開DAZ的飛碟燈箱查看, 我立刻毫不猶疑地將內裡所有組件拆除丟去, 之後才想法子將它改為為HQI呢!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-24 01:18 
離線

引言回覆:
兩年前, 當我 拆開日本 Nisso 魚缸的缸頂照明燈箱想改裝時, 只見內裡各組件之排列非常整齊, 由火牛, 燈座, 防水開關掣, 光管, 以至電線及駁口, 每一件配件都是優質料子, 最後我都不捨得再拆, 放在一旁至今....

非常同意!
不过你DIY的手工已经很不错了!!!
加油啊!!! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-26 00:54 
離線
頭像

ownberhk 寫:
勁呀! good !:c 我想如在燈罩殼可上加220v風扇x2可能會good D 不過唔知火牛頂唔頂得住?

聽你講, 今日在燈後加了兩把 3 吋 DC12V 三菱電風扇, 估唔到效果奇佳!!! 現在成支燈用手摸都不會燙手, 兩旁更加不熱了, 多謝你提醒!!!! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-26 01:40 
離線
頭像

tcc兄:
可否告之零件如火牛或HQI等,
何處有售, 價錢如何?
如果有地址更好.
謝謝

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-26 21:36 
離線
頭像

Navyboy 寫:
tcc兄:
可否告之零件如火牛或HQI等,
何處有售, 價錢如何?
如果有地址更好.
謝謝

火牛及燈罩 : 飛利浦當然係去灣仔"達成", 但一定會比深水埗貴, 用料絕對不用擔心, 電線都粗d,

150W HQI 膽 : 根據個人經驗, "喜萬年" 深水埗科聯平D, "OSRAM" 深水埗永利平D, "BLV" 就找灣仔達成, 我覺得 "BLV" 支管質素最高, 支管燒得好四正, "喜萬年" 最差, 兩邊腳的白色部份容易碎; 之不過人人都說"喜萬年"白D, 又平D, 種草好D, 紅草紅D, 綠草綠D, 魚又靚D, 咁我都唔敢唔用"喜萬年"囉.

電器配料可去"科聯"或"華輝"
鋁質去金屬五金舖界碎料好平

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-12 00:02 
離線
頭像

本人好欣賞你將支燈改裝為HQI,
一個字"正"
Thank You

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-12 11:43 
離線
頭像

雖然我乜都唔識, 但見你一步一步好organized, 讚呀!! :-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-23 03:39 
離線

我非常同意tcc所講, Daza 燈裏面的料及手工係我所見的國貨最差的!! 而David哥所講的Atman MG-600 國貨之中用料及手工都合格, 個 Starter 重係 Italy 貨色. 至於日本Nisso我都用過和tcc有同感, 我重手多多改了電子牛!!
睇完賞片自己决定啦!!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 Dinky 於 2006-03-23 11:26 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-23 06:48 
離線

Cannot see Dinky's Photos!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-23 11:24 
離線
頭像

死哂link boR~~ :m :m :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-24 00:28 
離線

Daza 燈是否每款都是這樣差, 第日買燈不要它. Dinky哥你用過這麼多種燈和改燈那麼專業,你認為什麼燈較好?我是用24吋缸

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-24 01:48 
離線

我都係見到這篇文章所講啲燈, 我都有開過裏面嚟睇才發表吓啫!! :d 我都係用tcc兄的24吋缸, 睇完tcc兄改了HQI燈都想改做一支 :b 另外又正考慮用T5HO!!真心大心細 :j 近期心凝的有SolarMax T5HO, 有無魚友用過及提供吓裹面啲手工睇吓??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-25 23:59 
離線

好得意, 要 Login 咗先可以睇到賞片!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-27 13:30 
離線
頭像

tcc 寫:
ownberhk 寫:
勁呀! good !:c 我想如在燈罩殼可上加220v風扇x2可能會good D 不過唔知火牛頂唔頂得住?

聽你講, 今日在燈後加了兩把 3 吋 DC12V 三菱電風扇, 估唔到效果奇佳!!! 現在成支燈用手摸都不會燙手, 兩旁更加不熱了, 多謝你提醒!!!! :-n05

可否再详细讲讲风扇点装?12V的风扇如何接电?
可否再上传加装风扇后的相片?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-30 23:46 
離線
頭像

fssunny 寫:
tcc 寫:
ownberhk 寫:

可否再详细讲讲风扇点装?12V的风扇如何接电?
可否再上传加装风扇后的相片?
好呀, 過幾天放假影相貼上, 結構很簡單的 :a

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 38 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :