水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-07 05:48

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2005-03-06 15:19 
離線
頭像

DIY HQI 既慳錢又合用, 但是因為HQI發出熱量非常高, 我用300 C 水銀溫度計度過燈泡表面溫度高達250 C (我的是70W HQI), 雖然用左高溫電線, 但都系驚驚地, 係恐怕出事, 安全d 好 d. 所以去廣東道買左個溫度過熱斷電制, $26 一個, 有唔同溫度選擇, 因為燈泡表面溫度250 C, 而個制我稔住裝係燈泡附近感應個燈殼, 所以選擇左高過 200 C 就斷電果隻 (150W HQI 要自己估計過, 會唔會正常操作都過200 C 呢?), 注意, 溫度過熱斷電制有 normal close 同 normal open 兩款, 睇外表唔知道, 買時要用"他表"度-常溫通就岩喇. 發圖給大家參考, 注意, 製作一定要用高溫電線, 條芯係鋼纜果隻, 唔係溶左係燈殼裏面就電死人兼火祝, 另外所有接口要妨水(花),我用熱溶膠, 唔肯定得), 最後, 一定要裝水線, 不過, 都係果句, 唔識唔好攪, 照住做出事我亦唔負責.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-06 16:54 
離線
頭像

用熱溶膠,會出煙噃? :f
不如用紅色faber紙,火牛用個隻呀,高温無問題! :-n04
提議你用它錶形温度計,在正常工作環境下,量度一下温度先,才決定用那個度數的温度開關制。 :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-06 23:08 
離線
頭像

[quote="tklm"]用熱溶膠,會出煙

最後由 Fans 於 2005-03-07 08:35 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-06 23:12 
離線

非常不错!!! :-n05
加油啊!个人认为DIY一定要注意他的稳定性!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-06 23:17 
離線
頭像

thx分享

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-07 14:40 
離線
頭像

熱溶膠情況,只是軟棉棉,這說明温度制十分難去到200度啦。 :f

有什麽環境因數令温度升高至危險情况呢?
1, 灯壳全部密封,無空氣流通。
2, 電灯公司供电遠超出230V。 :d

跟據你的照片,很安全呀!不如加把抽氣扇啦! :-n05
請不要介意直言! :-n08

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-08 12:44 
離線
頭像

[quote="tklm"]熱溶膠情況,只是軟棉棉,這說明

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-08 12:57 
離線
頭像

fans,到夏天時點樣同支燈和個缸散熱o亞? :j

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-08 13:04 
離線
頭像

wkw 寫:
fans,到夏天時點樣同支燈和個缸散熱o亞? :j

我係用風扇:
http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopi ... c&&start=0

講番哩個裝置, 佢既"角色"雖然重要, 但係"出場"既機會係微乎其微, 因為有水線同fuse"睇住". :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-08 23:49 
離線
頭像

電線老化,外皮脫落不會令温度升高。 :-n04

主要高温度是由HQI膽產生,因為HQI的"工作'温度是250度C、足夠的散熱,就很安全啦。 :b

好似你現有的設計已经很好了吧!用玻璃保護主灯,又留有空間,讓空氣流通,鋁灯壳又可以散熱、、、、、、短路有Fuse,漏電有水線制!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-09 10:56 
離線
頭像

[quote="tklm"]電線老化,外皮脫落不會令

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時