水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-12 05:34

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 49 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 15:02 
離線
頭像

我是新加入這個post的PL用家,不過36W我用唔著。
我想問呢,你地想訂既管,同不同呢隻?
http://www.ecox.com.hk/product_d.asp?model=PL-L-25
呢間野 http://www.ecox.com.hk/ 好似list到好整咁,係咪有得賣?

另外唔知有無人願意答我,我用緊只係現成魚街買的11W PL x2的燈,如果我都想換Philips既PL,是否只要買返11W就一定岩架啦?暫時我覺得最似係呢隻:
http://www.ecox.com.hk/product_d.asp?model=PL-S-26 點先知岩唔岩呢?
我見佢又有兩針又有四針,有單筷子管∕雙筷子管又長型管,太多種,好亂呀....

請指教,謝謝。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 19:02 
離線
頭像

Leelee 寫:
我是新加入這個post的PL用家,不過36W我用唔著。
我想問呢,你地想訂既管,同不同呢隻?
http://www.ecox.com.hk/product_d.asp?model=PL-L-25
呢間野 http://www.ecox.com.hk/ 好似list到好整咁,係咪有得賣?

另外唔知有無人願意答我,我用緊只係現成魚街買的11W PL x2的燈,如果我都想換Philips既PL,是否只要買返11W就一定岩架啦?暫時我覺得最似係呢隻:
http://www.ecox.com.hk/product_d.asp?model=PL-S-26 點先知岩唔岩呢?
我見佢又有兩針又有四針,有單筷子管∕雙筷子管又長型管,太多種,好亂呀....

請指教,謝謝。

You better take out the tube from your existing Lighting & see how many 針 on the end. My Atman (36W PL x 2) using 4 針 PL Tube. So that is PL-L type.

水族圖庫

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 22:09 
離線
頭像

我之前開過,是兩針的,兩針的是PL-S?!
我都會拿使用中的出去對一對以防買錯的~ :-n08

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 22:13 
離線

我曾經在灣仔達成買到Philip PLL18 Watt 865 @$42 each...
有意可致電一試 (tel: 2834 5665)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 22:18 
離線
頭像

oh thanks~
我會打去問下!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 22:44 
離線
頭像

hi lam_lamlam,
philips 36W PL 既size:
http://www.lighting.philips.com.tw/tw/z ... =packaging
osram既, 多1-2 cm la...

hi solun,
可以!

hi Leelee,
個website list出來既information 就是我們想要ge...
不過個website怪怪o地, 佢連part number都寫錯...
我上年周圍搵philips pl-l 36W 865, 我去埋philips既代理問, 佢o地就係同我講pl-l 36W 865沒有進口香港. 我問佢地有冇店入貨la...左check右check都冇. 我問訂貨數目la...佢"up" o左個完全唔reasonable既數字比我 (但我唔記得幾多la)
anyway, 或者搵日去問問...Thanks!!

香港有既正牌既11W PL, 就只有PL-S, 而並非PL-L
PL-S同PL-L都係單筷子管 (single turn), 而PL-S 同 PL-L 既插位係不同既, PL-S係兩針 + 內置starter + capacitor, PL-L係四針 (沒有內置starter + capacitor)
魚街D小型 CF 燈好古怪, 真係mug古怪PL都有, 真係唔知你好唔好彩, 買到mug PL la.... 就算你好彩買左11W PL-S, 佢地D size都好怪ge.... 以我記得, Philips 11W PL-S係幾長ge, 魚街有D 11W PL-S 係比較短, 好似正常既9W size gum... 睇下你既燈箱夠唔夠位, 好唔好彩.

而Philips 11W PL-S 865係好common既product, 周圍都有.

ps. 如果你唔明我講mug, 可以影張相, 開個新post問其他大大...

hi all,
開此post以來, 令我最surprise既係大家原來只對用燈(特別係PL)有好多問題...
但係... 如果太過out of tropic..... 真係好似唔係gum好呀呵?!
其實不如大家開新tropic再問la.... 始終開新tropic問, 可能會有更多大大回答, 大家會得到更多既資料ar ~

我已經收到草友要訂PL既PM, 可是, 我最近真係比較忙, 恕我唔覆訂購既pm...
謝謝各位...!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 23:08 
離線
頭像

就是呢!我去Philips的網頁的型號都不同 :j ,我都抄下來了。
你的解釋我大致都明白,另開post貼圖問自己的問題了,非常感謝指教! :a
http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?p=205139

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2004-11-22 00:24 
離線
頭像

tonylau 寫:
我曾經在灣仔達成買到Philip PLL18 Watt 865 @$42 each...
有意可致電一試 (tel: 2834 5665)

我尋日中午打去,電話傳來modem聲 :j ,之後未有時間再打...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-22 00:57 
離線
頭像

Leelee,

你係咪想搵philips 11W PL-S 865 ar?
11W PL-S係非常common既product, 係各大屋苑賣賣電器/賣燈既店鋪已經有得賣, 各大百貨公司既電器部都有, 有些實惠, ikea, 甚至superstore都有....真係好common...
去找找吧~

置於"達成"...
個人感覺...呢間野串爆, 生意無憂, 大把批發生意 ... 辦公時間短, 星期六仲早D關門, 星期日唔開門tim ga... hoho.... 要打電話... 星期一至五, 五點前la

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-22 10:25 
離線
頭像

Winz 寫:
Leelee,

你係咪想搵philips 11W PL-S 865 ar?
11W PL-S係非常common既product, 係各大屋苑賣賣電器/賣燈既店鋪已經有得賣, 各大百貨公司既電器部都有, 有些實惠, ikea, 甚至superstore都有....真係好common...
去找找吧~

置於"達成"...
個人感覺...呢間野串爆, 生意無憂, 大把批發生意 ... 辦公時間短, 星期六仲早D關門, 星期日唔開門tim ga... hoho.... 要打電話... 星期一至五, 五點前la

係,我係想搵philips 11W PL-S 865,但不像你口中所說那麼到處都是呢。

星期六下午我去旺角走了一轉,實惠只找到18w一種,之後走去PLC那堆燈鋪,問了大大小小超過5間,不是只有OSRAM或其他雜嘜,就是沒有865日光的,可能那裡不是屋苑所以沒有?!

哦,其實那間達成都不是好順路,都是真的找不到才會去到那裡買路。

Anyway繼續搜尋中,我會再去其他地方找找了,謝。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-22 10:49 
離線
頭像

11W 好似840已經係白光喇 :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-22 11:11 
離線
頭像

Leelee,

我都係philips 865 PL-S既用家, 人地11W pl-s 865係用係書抬燈

我屋企附近有2間買電器(好簡陋果隻)已經輕易搵到
去吉之島, UNY .... shopping 又見到....
灣仔成條駱克道既燈鋪, 有幾間又有
你話係唔係我口中既"common" oY?!!

去鴨記冇可能冇la ha ma?
有冇打過去科聯oY?
呀女... 比D耐性la... 唔好到頭來蝕車費, 又蝕青春ar.....

hi Ganboy,
840 係黃光0黎ge

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-22 11:47 
離線
頭像

就係為左唔駛蝕車費蝕青春,我順路去到既地方無吉之島,無UNY,唔經駱克道既燈鋪(過海);又諗住咁易搵於是無諗住要去到科聯,鴨記...

我去到旺角PLC個堆燈鋪估都實有啦?!但的確問親都無,或者係我唔好彩。

所以我會先在「順路」既區域搵下先,非常有耐性,因我唔趕要。

多謝你的報料。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-22 13:54 
離線

東芝 PL-11W Daylight (白光),係鴨記近地鐵站出口,HK$ 22

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-24 13:00 
離線

請問PL燈管對水草效果如何?我目前水草缸苚60*40*40 用pl36w*2 是否足夠
剛設缸種了鹿角苔, 水芹,責草,香菇草及百業草

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 49 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :