水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-14 06:46

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 49 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : [徵求]燈箱
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 09:50 
離線

Dear all, I have great interests in Philips 36w PL, but I need your help!!! could you tell me where can i buy 36w x 2 燈箱 for 30 inch" tank, thanks!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 12:01 
離線
頭像

hello Old Gold Fish,

- 大大同我講, 佢朋友係台灣幫我搵Philips 36W 865既時候, 都搵左好耐, 結果要上網訂先掂, 一訂就10枝la....
- hehe...唔打緊la...我早初都唔記得Osram 36W PL幾錢, 我仲同大大講我買左$78一枝 =P, 後來utopia13大問我philips要幾錢, 我先走去搵返自己既舊post....先知自己買左$48的osram PL (大大, 科聯冇騙我ar, 係我大頭蝦jar =P)
- 改la改la, 改線牛去電子牛la...如果你唔介意將電子牛外置, 唔洗鑽孔都改到ga la...
- 我曾幾何時都想用55W PL, 但情況比36W PL更懷 =P

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [徵求]燈箱
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 15:08 
離線
頭像

pighead 寫:
Dear all, I have great interests in Philips 36w PL, but I need your help!!! could you tell me where can i buy 36w x 2 燈箱 for 30 inch" tank, thanks!

I did found nothing of ready made 30" 燈箱 for 2 x PL. Coz the length is not compactable to fit 30" (tube = approx. 16" long ).
There are 2 Atman 飛碟, you may modify 30" length 2 x 30W FL to 2 x 36W PL, or see any possiblity to place a 24" length 2 x 36" PL with stands on your 30" tank.

Sorri, no chinese hand write board in office. And also, it's a bit out of this tread's topic

水族圖庫

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 15:22 
離線
頭像

引言回覆:
大大, 科聯冇騙我ar, 係我大頭蝦jar =P

me too :-n06

引言回覆:
改la改la, 改線牛去電子牛la...如果你唔介意將電子牛外置, 唔洗鑽孔都改到ga la...

I do wanna keep 牛 inside. Does differecult to 鑽孔? But I more concern the space is big enough to place 電子牛. I did ask 科聯 the size of 電子牛 but I lost the record. :k

引言回覆:
我曾幾何時都想用55W PL, 但情況比36W PL更懷 =P

exactly. There are nothing more than 4000K 55W PL with branding in the market :l

水族圖庫

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 15:51 
離線

我search唔到PLL18W8654P在
http://www.lighting.philips.com.hk/hk/e ... ab=listing

不過如果有, 預我兩枝 :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 16:27 
離線
頭像

kinghi 寫:
我search唔到PLL18W8654P在
http://www.lighting.philips.com.hk/hk/e ... ab=listing

不過如果有, 預我兩枝 :)

There are not in HK. Check Philips Site in Taiwan.

引言回覆:
hi pighead,
我都需要Philips的PL... 但....Philips PL 唔需要香港市場 =P
如果想係香港買, 就要團購la...

hi 果汁先生,
其實唔pro, 係rendering的問題罷了
你問既問題都好可愛下...
- 基本上, 任何日常各位草友用開既燈都可以用在陽性和陰性草缸, 問題係你點配合
- 幾錢? 問鋪頭嗎... 我記性唔多好ar
- 工作壽命, search下 www.philipslighting.com / www.sylvania.com (但如果問種草壽命, search下都有lu)

水族圖庫

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 16:51 
離線
頭像

Old Gold Fish 寫:
引言回覆:
改la改la, 改線牛去電子牛la...如果你唔介意將電子牛外置, 唔洗鑽孔都改到ga la...

I do wanna keep 牛 inside. Does differecult to 鑽孔? But I more concern the space is big enough to place 電子牛. I did ask 科聯 the size of 電子牛 but I lost the record. :k

我都問過科聯囉上手睇過, 36w PL 單頭牛應該fit唔到落飛碟燈箱
雙頭更加唔駛講 :-n04
我最後都係買左雙頭改外置 :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 22:28 
離線
頭像

hi Old Gold Fish,
其實將隻牛外置都有好處ga.... 散熱好d ma.....我將隻牛遠離水氣, 外置... 成果燈箱都冇以前gum熱... 夏天可以底2度ga (但我以前用線牛).... 希望幫到你la ^^
ps. 我幫你好rough度左我既單頭36W PL 電子既size la....155 (L) x 40 (W) x 35 (H) mm

hi kinghi,
我想訂既係Philips PL-L 36W / 865 / 4P , 是36W, 不是18W.

hi ganboy,
恭喜ar, 終於set好燈la...^^

hi all,
要100枝, 我一年前已經放棄左lu.... 估唔到一年後既反應都係差不多 =P
其實都係點算下ga jar.... 都唔好抱太大期望... 始終market唔大, 科聯就唔會take risk...
但我好surprise點解gum少人用PL-L, 照計 ... 一個standard的24"缸...2 x 36W PL-L真係最perfect ga la.. @@

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-16 22:39 
離線
頭像

Winz:
其實我仲未set好, 依家DIY緊一個FIT隻牛0既殼~ :f

少人用PL-L可能係因為好多人轉左T5HO呢~你有冇諗過轉呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-17 01:44 
離線

我打錯丫><
我是想要PLL36W8654p~~

有就預我兩枝~~其實10枝可否團購@@

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-17 02:56 
離線
頭像

Thx Winz. 我冇咁快攪,最快都要等聖誕節至得閑。真係夠數就預我2-4支喇。 :-n10

水族圖庫

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-17 17:04 
離線

丫, 講真, 如果平預我4枝 :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 12:16 
離線
頭像

hi ganboy,
仲搵緊隻殼? 我上次同你講"白色"盒唔好mei? 真係fit ga... 150 x 150mm

hehe... 連我去買PL tube 果時....科聯都叫我轉T5HO....haha...
我當然唔轉la... personally, PL 好過 T5HO ma (in case, 24" standard tank) ...
就算轉...都轉用FL / 超光 (in case, 果缸唔高)

原因好簡單, 如果唔怕悶, 就看看 (真係好悶ga , sorry):
http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopi ... ight=PL+t5

ps. 我又離題la.. sorry.... 有問題就再pm我la, 如果我有時間, 幫得幾多就幾多la....或者開post問其他大大都得ga...^^

hi kinghi,
打錯字...唔打緊...我收到la
如果要through科聯, 十支訂就一定冇可能la... 100支裡面再商量一下, 我估都ok...
如果through台灣訂, 就好煩la... 運費都算la... 要搵人搭上搭先係問題, 如果運送過程有問題, 老實講, 冇人想負責.. 對嗎?

ps.
philips PL-L 36W 865 4p既資料:
http://www.lighting.philips.com.tw/tw/z ... =technical

hi Old Gold Fish,
期待你快d改好, 一勞永逸 ^^

hi all,
我可以再要多8支, 再計埋pm (不過一年前pm過我既朋友都冇再pm我lu)... total都係27支...
其實如果係科聯訂, 我唔會同大家有直接 / 間接既錢銀瓜葛, 亦無須同大家見面.
只係科聯想我make sure 真係好多草友對 philips 36W 865 PL有興趣先訂, 老闆聲稱原因:
1. 唔想推起D貨, 因為佢地無位wor
2. 佢要保障osram既PL出到貨, 萬一人人都買Philips, Osram D 貨就出唔到 la...

其實我都明白老闆既situation... 所以我即管做個小人, 幫佢統計一下. 大家唔好抱太大期望 =P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 14:01 
離線
頭像

我想問下36W PL係幾多吋呀?
小弟正在考慮張18" ATMAN飛碟T5 15Wx3 好定 36W PLX2 好...

CliCk Me! cLiCk mE! CLicK ME!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-11-18 14:21 
離線

我想問下 我本身用atman 36W PL x 2 , 如果唔改, 可唔可以用philips PL-L 36W 865 4p?

如果可以就預我兩枝.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 49 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :