水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 23:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [討論]DIY CO2 溶解器
未閱讀文章發表於 : 2004-01-27 15:28 
離線
頭像

用細化器成日搞到成缸泡,最衰升上水面後又唔散,好難睇!
FS買D 溶解器又鬼咁大個!把心一撗,決定DIY.
用一支50ml 膠針筒,因

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-27 23:49 
離線

好精致的設計。
唯一的問題是如果filter入了氣,如因用除油器,草嘔O2等,便会有氣(非CO2)困在溶解器的頂部。要人手每天放走那些氣。
網上有vortex CO2溶解器,設計和你的差不多,只是他們用一個獨立的powerhead去溶CO2。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-28 00:01 
離線
頭像

GOOD喎 :-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-28 00:26 
離線
頭像

我都試"O下"得唔得!關了co2 後水位會上升少少(未到頂,冇水倒流入膠喉內).至放水位上空氣的問題,究竟會唔會影響co2 的溶解呢?當有co2 入的時候,那兩個生物球是會轉動的,有時會看見未溶的氣泡(不知是空氣or CO2 )在下出水位流出.要觀察多一陣才知有冇用!我也想廷用潛水pump,當我Sure 但真係溶倒CO2,我會用潛水pump同整靚仔一D

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2004-01-28 11:24 
離線
頭像

由於有未溶解之CO2 泡泡由出水口流出,所以用一槐密孔藍色濾綿塞住出水位。水水流無幔之餘,又可妨止泡泡流走。

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 14:15 
離線
頭像

請問 有無 diy co2 膠樽組合
完成圖 照片一看..?

thank

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2007-08-12 23:19 
離線
頭像

tongkk 寫:
由於有未溶解之CO2 泡泡由出水口流出,所以用一槐密孔藍色濾綿塞住出水位。水水流無幔之餘,又可妨止泡泡流走。

我發覺我一用棉花塞住個出水口,d水就會倒流入個co2管入面,點算@@

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-27 21:20 
離線
頭像

加個防逆流器就得了~ :a

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-21 19:34 
離線

:omg: