水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 07:34

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-08-29 02:58 
離線
頭像

時常看到有人做DIY CO2 做別漏氣,我有辦法可以防止,已制作多時證實可行。制作簡單。大家可以參考一下。
準備下列材料:
1)硬氣喉管 - 魚街有得賣約$3一支,切一小段
2)1.25公升汽水樽膠蓋 - 找最普通的,如同一口徑將來可換2L的樽
3)魔術鋼膠 - 約$25 小心不要貪平,我試過買冒牌和仿制品,效果未如理想。在大五金店買好D。牌子我用HENCO

在膠樽蓋鑽一孔,將硬氣喉穿過。個孔大小小都冇問題。按指旨把鋼膠搓好,好像泥膠一樣將喉同樽蓋固定。約等五分鐘,鋼膠有輕微發熱並開始硬化。待半小時後便很堅固。
反轉樽蓋底,用熱能膠或少量鋼膠將硬喉與樽蓋之夾蓬封好。待乾後把多餘或過長之喉剪去。

把撙蓋如常扭在樽上插上軟氣喉。因為喉與樽蓋已經連成一體,所以任何移動都不會鬆脫。日後亦可以更換不同容量之汽水樽。 :-n05

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-29 03:00 
離線
頭像

Sorry 貼圖次序倒轉

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-29 03:58 
離線
頭像

你個蓋洗洗佢先做demo 啦..
好污糟呀... 哈哈.. :-n06

應該幫到唔小新手漏氣問題..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-29 10:56 
離線
頭像

係就係污糟D :oops:
不過噤樣先至證明我用左好耐,有實戰經驗,得到時間考驗...... :-n06 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-29 11:48 
離線
頭像

Harry哥, 呢隻塑鋼土好唔好用?
你既然話用佢唔會漏氣, 我諗應該都唔會漏水呱?
我想diy濾筒, 要搵隻物料去黏合泵頭同筒蓋, 唔知道呢隻塑
鋼土得唔得?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-29 13:13 
離線
頭像

以前我都有DIY濾,最大問題是漏水。我用過很多種不同的膠,有熱溶膠,玻璃膠,混合膠,AA膠.....等等。最好用來防漏的便是這種鋼膠。AA膠用來收補細夾蓬就最好。但記著所有膠都要用在硬的物體上。軟喉等就失效,就算最初做好但如常常移動,一樣會脫落。

鋼膠好處是快乾,不溶於水,容易控制,粘力大,乾後如石頭。但如太細小東西就不如AA膠。

希望可以幫到你。

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-29 15:55 
離線
頭像

thank you! 已經買左lu! 係犀利牌, 睇落好係好堅咁喎!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-29 16:18 
離線
頭像

話明犀利牌更係堅啦... 哈哈哈哈.. :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-31 23:43 
離線

Why not plug a "Anti-Over flow valve" into the cap?

I cut the the value into half and plug it into the drilled hole of the cap.

Still being perfect.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-03-30 14:39 
離線

你咁做有啲复杂!我用“辣鸡”直接辣个窿趁D胶未硬就塞个气嘴落去一样得!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-05-08 02:52 
離線

Good Idea. :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-05-08 02:59 
離線
頭像

我就用個鐵既氣喉開關,再搵枝細少少既鑚咀,就咁用力一塞入去就得,扭實個蓋大大力渣落個樽都冇漏氣!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-05 01:44 
離線

HarryPlanter 寫:
以前我都有DIY濾,最大問題是漏水。我用過很多種不同的膠,有熱溶膠,玻璃膠,混合膠,AA膠.....等等。最好用來防漏的便是這種鋼膠。AA膠用來收補細夾蓬就最好。但記著所有膠都要用在硬的物體上。軟喉等就失效,就算最初做好但如常常移動,一樣會脫落。

鋼膠好處是快乾,不溶於水,容易控制,粘力大,乾後如石頭。但如太細小東西就不如AA膠。

希望可以幫到你。
或者俾多個選擇俾大家,"液體釘",响五金铺有售,約$20,呈Buddy狀,好處冇須用手搓,乾後變硬!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-11 19:21 
離線

用呢隻膠時應該戴膠手套好o的,因為好易食晒入o的手子紋度 :c
完來呢隻膠係咁勁,我之前諗住diy濾桶都有買呢隻,但係冇用到.... :-n09

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-16 20:10 
離線

:-n05 :-n05 good

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :