水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-19 23:16

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-01-02 09:23 
離線

跟據RAD.C之前話用冰糖制做CO2
小弟做左個簡單既測試,發覺冰糖效果相當理想
材料:
兩舊黃冰糖(每個大約乒乓球大小,打碎後放入樽)
一茶匙乾衣士
測試內容:
CO2 大約一秒一個泡,24小時長開,連開2個星期
測試結果:
玩左兩個星期不但泡冇小,仲依然強勁有力 (開大D都仲得)。
兩個星期都有氣出,平時用開沙糖...一早就玩完啦。
所以冰糖係可以一試。

當然呢個測試,我唔會放係魚缸試啦(24小時係咁出氣,我驚D魚會死)
我係另外搵個冇用既膠箱係入面試,入面一樣有草有燈(草係鹿角苔)

我會一路試呢個實驗,我想睇下24小時長開可以玩幾多日先至冇氣出。
一個月後再話比大家知 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-04 09:24 
離線

我都有諗過,我仲想用片糖試,效果應該更好,不過個容器就要大個d

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-06 01:26 
離線
頭像

我用冰糖試過,意為可能太少糖無氣出。
用番砂糖啦,都一樣無 :somad:
用成年都無問題,點解一玩轉糖就出事 :x
天氣太凍問題 :? 加多d乾依士得唔得 :? ( 之前試過太多好快玩完 )
唔用細化器轉用木筷子都推唔到 :beated:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-07 01:28 
離線
頭像

今日用熱毛巾包住個樽,幾分鐘後有氣出。( 結論 — 太凍 ) :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-01-13 09:32 
離線

終於冇氣出啦........ :grin:
由第一日計24小時每秒一個泡玩左廿九日。
真係幾底玩。
最後一個星期係明顯見到D氣唔夠力出好慢好慢至會有一個泡........大約5~6秒
打開個樽發覺酒精味冇沙糖咁勁,我自己覺得明顯係小左酒精味。
倒出黎既水小小糖都冇,可能比發酵菌食晒。以前用沙糖唔多唔小都會見到DD沙糖係底。
唔通冰糖好味D食晒? :grin:
依家已經做左第二支,一個鐘就有泡出(2009年1月11日整)
我都只係用飲用水黎開。
咁凍都唔係等好耐,我又唔覺凍到出唔到氣喎
今次真係會係魚缸玩........真係有小小驚 :embs:
希望唔好整死我D魚或草啦。
下次再話比你知

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章