水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 22:00

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [貼圖]D.I.Y. CO2+
未閱讀文章發表於 : 2003-06-01 15:03 
離線
頭像

第一次做.唔知算唔算多泡呢?(水草唔靚,請勿見笑)

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-01 15:49 
離線
頭像

I think the bulbs are too large, cannot disolve in water effectively wor.........
try to use some method to impove la.............
you can either
1. connect the 氣喉 to the inlet of internal or external filter (not above filter)
2. replace another 細化器.........

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-01 23:18 
離線

泡太大了嗎? 我的 diy co2 也是差不多!
有冇 diy 細化器? 我想一 set 都是 diy, 咁先夠好玩!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 03:57 
離線
頭像

掉轉個筷子頭插! 筷子頭插入氣喉, 你剪斷個邊出氣!! 插實d tim!! 你依家好似搵個筷子頭阻住d氣出咁, d氣在筷子頭同氣喉邊出, 梗大粒!! 插實左筷子頭, 等d氣經過d筷子木, 谷d氣在你剪斷個邊出.....可以好細!! 溶唔哂由佢!! 我個18吋蝦缸 (係套缸tim), 泥面到水面7吋, 鹿角苔到水面5吋, diy co2, 9W PL, 用水妖精, 唔餵蝦養草, d鹿角苔嘔泡, 綠菊, 小松草, 小香菇, 小對葉, 總之係草都嘔!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 04:07 
離線

patdo兄, 我係用緊你個方法, 木筷子咀入喉(插實晒), 尾凸出黎果段剪了, 見到D泡係筷子咀出, 都係咁大粒, 點解呢? :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 04:23 
離線
頭像

Super 兄話要試多兩間d外賣店, 睇邊間d筷子出泡細d!! Super 兄唔好意思quote你d經驗!! :-n06 :-n06

我自己用緊公司樓下間燒味店

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 04:31 
離線

估唔到一個小小筷子咀都咁多學問, 勁!! :m
patdo兄, 多謝你又"實"錢落我袋, thank you!! :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 10:13 
離線
頭像

1. 請問如果用木質的氣石得唔得? 會唔會唔夠力出氣?
2. 細化器大約幾多錢一個?邊隻牌子好?

最後由 philipnq 於 2003-06-02 10:33 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 10:28 
離線
頭像

philipnq 寫:
1. 請問如果用木質的氣石得唔得?
2. 細化器大約幾多錢一個?邊隻牌子好?

1. not very good, but better than what you are using...... :-n01
2. 細化器 can be not very expensive....can be $28, $38 (with or without bubble counting) in 卡x or 水族x界.....of course Chinese brand. :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-02 10:49 
離線
頭像

:-n01 :-n01 :-n01 :-n01 :-n01
好開心!因為昨天中午才DlY,晚上回家D水草已經有氣出,DlY萬歲!!!!!!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-09 14:10 
離線
頭像

上次枝氣用左一個禮拜,係咪快左D?
換埋氣石,希望可以用耐D啦!而家咁算唔算溶得曬?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-13 04:44 
離線

philipnq 兄, 想請問你係用緊一枝氣定二枝氣?
點解你個氣石可以出咁多泡?
我都買左一個呢種氣石 ($12@ 寫明係 co2 鈿化器)
但插左之後出唔到氣, 個樽谷到實晒 (我都係, haha)
一粒泡泡都冇, 但插番筷子之後, 又"把把"聲咁出
可否教下小弟, 等我唔洗浪費了$12!!

Thank you!! :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-06-16 14:30 
離線
頭像

只係用緊一枝QOO(唔係賣廣告,只係屋企得呢支) 嘅1.5 公升,大半支水(FILL UP TO THE LEVEL JUST REACH THE QOO LABEL),一磅沙糖,10ML依士粉,等大約一個鐘就有汽出了。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案