水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 13:14

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-09-26 02:48 
離線
頭像

跟住..........

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-09-26 02:49 
離線
頭像

總算大功告成!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-09-26 13:10 
離線
頭像

隻泥係咩野牌子? 睇落好似d舊ADA泥咁!! :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-09-26 18:32 
離線
頭像

K-6+ DNA泥。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-09-28 15:14 
離線

好正既分享,不過有d問題想問問
1.加左Bacter Ball粉點解又要加乾式硝化細菌?唔係一樣家咩?
2.K6係咩?點解要將K6加DNA泥一起用?
3.DNA泥水質如何?幾錢啦?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-09-29 10:35 
離線
頭像

graffititony 寫:
好正既分享,不過有d問題想問問
1.加左Bacter Ball粉點解又要加乾式硝化細菌?唔係一樣家咩?
2.K6係咩?點解要將K6加DNA泥一起用?
3.DNA泥水質如何?幾錢啦?

Thanks ar!graffititony兄!

1. 冇咩特別,只不過啲乾式硝化細菌用剩唔想哂,先落埋啫。

2. K-6泥於內文有解釋,呢隻泥係由B-4硝化細菌生產商出品,可以到下面條Link睇睇:
http://www.papie-c.com/items/k-6/k6.html
至於點解要將K6加DNA泥一起用?因為budget問題,買唔起兩包K-6泥。原本係諗住溝ADA泥(其實都擔心水黃),但經屍水老細介紹後試用。

3. 唔太清楚,因為唔係單用一款泥。但我一落水只有輕微蒙,第二日已清,pH5.5,NO3<5ppm,落咗條金三角燈同兩隻鑽石蝦試水,冇事。DNA泥應該係台灣造,質感與ADA差不多,但冇ADA嗰啲樹枝同冇咁易散。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :