水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 16:08

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-01-29 23:52 
離線

各位, 我有朋友想開缸, 是新玩的.
住的地方面積算可以, 所以會想 setup 一個草缸.
我本身也是初哥, 唔敢亂提意, 本身用 30" 缸,
但之後發覺選燈有d頭痛, 而家用一支 HQI 算數 (實好似唔多夠光),因為外觀睇落靚d, 掛起比較好看, 加上缸深 22",
T8, T5, PL "好似"未必夠力射到底, 好似 HQI 都唔係好得.....(long story).

其實想問問, 如何建議買缸和選燈.
你們的理想草缸是不是 36" or 48" ?
做影缸這個是 standard 嗎? 缸深度幾多算比較好用 ?
高度又怎樣? 選燈又怎樣呢? 什麼牌子可建議?

我想他是想一步到位, 唔想換黎換去,
他在魚街見過一個現成缸, 說是 90x45x45.
但我感覺 45cm 高好像很快要剪草, 不夠高.
因為我都用緊 22", d 草比較長少少時間才到頂要剪 (lazy :d ),
但我個缸這高度, 種珍珠好似會向上生, 追光, 所以不敢建議他做 22"高,
不知是我的問題定支燈的問題,定d草的問題, 定種植方法出錯..一大堆問題.
問題多多都唔敢亂叫他買. 希望各位指教下.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-30 00:06 
離線
頭像

初哥新手以90x45x45,係唔錯o既決定,
不大不小容易控制,買燈買濾桶選擇多~
雖然18-22相唔遠,但係出o黎o既效果,你已經好清楚.

我有個48x20x20用6支T5HO,效果唔錯矮珠相當貼地,後景草又唔駛經常剪.
你36"缸唔喜歡T5HO,可以用T8都冇乜難度.

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-30 00:18 
離線

我就係感覺 18" 唔多夠, 如果單計水面到泥面, 七除八減, 好似唔知點咁.
在我的立場, 都唔想佢頭痕要密密剪草, 玩玩下可能唔玩或要再買過個缸, 我就罪大惡極.
如果個缸"太高", 要用 HQI, 可能好靚仔, 但又驚佢夏天要加水冷.
我自已就無加, 因為得一支 (天轉種陰草 :-D), 如果佢要 36" / 48", 兩支最起碼, 真係頭痛. (提過水冷問題, 好壞處都講過, 佢話如果係要, 買都唔會係個問題, 只擔心放的位置 (後話))
但覺得佢想做得比我個缸還要大, 因為佢睇過大黑店的大大缸, 但我已解釋過, 這只是門面引客人的缸,
家庭式唔會玩咁誇張的.

p.s.: 45cm 深, 我想是足夠的, rite?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-30 13:30 
離線

老通Tony 寫:

我有個48x20x20用6支T5HO,效果唔錯矮珠相當貼地,後景草又唔駛經常剪.

請教老通前輩,
你缸效果不錯的t5ho, 用的是什麼管?
36" x 14" x 18" 這個SIZE比例會不會很怪?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-30 17:03 
離線
頭像

估下先,會唔會係p 記 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-30 17:16 
離線

booyim 寫:
老通Tony 寫:

請教老通前輩,
你缸效果不錯的t5ho, 用的是什麼管?
36" x 14" x 18" 這個SIZE比例會不會很怪?

"如有其他問題, 請另開主題或直接 pm 網友", 請圍繞我個主題討論好嗎?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-30 18:25 
離線
頭像

如果想一步到位
咁就開個大少少既缸啦
不過都要睇下佢想玩陽草定陰草...
最重要都係要有時間打理佢 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-30 19:05 
離線

jadob 寫:
如果想一步到位
咁就開個大少少既缸啦

佢想種陽草.
佢話會教 工人(其實叫我教佢, 佢教個工人)日常"基本"打理.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-30 19:35 
離線
頭像

HeHe蝦蝦 寫:
jadob 寫:
如果想一步到位
咁就開個大少少既缸啦

佢想種陽草.
佢話會教 工人(其實叫我教佢, 佢教個工人)日常"基本"打理.

陽草,你教佢, 佢教個工人?要一步到位?咪玩啦,養下金魚慈鯛都好好玩架! :-n05 :-n05

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-30 22:00 
離線
頭像

?!!
唔係呀??
緊係自己落手落腳做先好玩架!!! :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-31 18:18 
離線

Andy Kong 寫:
HeHe蝦蝦 寫:
jadob 寫:
如果想一步到位
咁就開個大少少既缸啦

佢想種陽草.

陽草,你教佢, 佢教個工人?要一步到位?咪玩啦,養下金魚慈鯛都好好玩架! :-n05 :-n05

打理意思係: 換下水, 加下草肥, 見死魚就拿起 ..etc.
種草, setup, 做景 lee d 佢自己玩番啦. 如果唔係叫佢買幅畫.
講番問題, 缸的比例跟燈的配合, 有無咩意見比到 ?

我想, 48" 太大, 36"會比較好, Wide和Height 寸數又點?
其實可否分享下你地個缸的資料作參考, 講曬比佢聽,等佢自己決定.
Thank you.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-31 22:29 
離線
頭像

http://www.aqugrass.com/phpBB2/search.php

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-01-31 22:42 
離線
頭像

我就係感覺 18" 唔多夠, 如果單計水面到泥面, 七除八減, 好似唔知點咁. 咁用22寸-24寸啦(平均四至五寸泥底再加寸半缸頂空間)咁咪有15至16寸水深囉
如果個缸"太高", 要用 HQI, 可能好靚仔, 但又驚佢夏天要加水冷. 我用兩支HQI150W的陽草生得幾靚下呀!!水冷如果有緊係好啦...我自已就無加, 因為得一支 (天轉種陰草 ), 如果佢要 36" / 48", 兩支最起碼, 真係頭痛. (提過水冷問題, 好壞處都講過, 佢話如果係要, 買都唔會係個問題, 只擔心放的位置 (後話))我都煩緊
但覺得佢想做得比我個缸還要大, 因為佢睇過大黑店的大大缸, 但我已解釋過, 這只是門面引客人的缸,
家庭式唔會玩咁誇張的. 36寸會好玩的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-02-01 00:50 
離線

tonyct 寫:
http://www.aqugrass.com/phpBB2/search.php

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-02-01 00:52 
離線

jadob 寫:
我就係感覺 18" 唔多夠, 如果單計水面到泥面, 七除八減, 好似唔知點咁. 咁用22寸-24寸啦(平均四至五寸泥底再加寸半缸頂空間)咁咪有15至16寸水深囉
如果個缸"太高", 要用 HQI, 可能好靚仔, 但又驚佢夏天要加水冷. 我用兩支HQI150W的陽草生得幾靚下呀!!水冷如果有緊係好啦...我自已就無加, 因為得一支 (天轉種陰草 ), 如果佢要 36" / 48", 兩支最起碼, 真係頭痛. (提過水冷問題, 好壞處都講過, 佢話如果係要, 買都唔會係個問題, 只擔心放的位置 (後話))我都煩緊
家庭式唔會玩咁誇張的. 36寸會好玩的

多謝意見, 2 x HQI 未好熱?! @_@

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章