水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 04:04

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 82 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-14 14:52 
離線
頭像

缸的多少不是最大問題~
最重要係"對造景既熱盛, 果顆不死既"心""
不停地改良,冒求盡善盡美 ... 不論係攝景技術, 造景技術, 創新意念等

先係我地呢d後輩最值去學習既地方 缸多未必好景多
重質才去重量

如果連一開始既出發點都錯誤 往後既路會更難行

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-14 14:56 
離線
頭像

GWU 寫:
ganboy 寫:
卡斯特羅 即係邊隻草?

古巴葉底紅是也

thz GWU~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-14 23:27 
離線

HarryPlanter 寫:
各位觀眾,大家好!

HarryPlanter前輩你好,隨筆都令我學到唔少野,希望前輩得閒上黎隨多幾筆,等我地d後輩吸收多d,更加了解造景既技巧,唔駛我地淨係識講個靚字,希望可以參與討論。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 00:08 
離線
頭像

?砲J: 多謝百忙之中還可以替我答一大篇文章,真的萬分感激 (你老細睇左你答咁多野,就知你好得閒啦.......hahah:)) 從文中所見,除了一針見血外,行裏文中還帶有不少修飾字,絕對令人唔察覺你係度"彈"緊我...........ahahah :c (講笑、講笑)
其實總括來說,大多數人都覺得石型唔夠出,令一個石景缸盡失原意。這點我會再好好處理!! :-n05
至於你所提到的八大點超越榮山法..........我只應同1,4,6,7,8.......... 其他.........只係你個人習性咋喎.........hahah :) 不過,最應同係最後個一句......"最重要的是要去超越自已" :-n05

GWU: 係你先知?砲J講乜.........hahah :)

馬仔: 你都講得對...........其實,經驗和技術是要累積、創意是要開發的!! 三樣野都有齊之後......就要睇下你有冇心和膽去做........... 絕不能被天野帶住走!!

鏍絲兄: ?砲J前輩滿肚墨水,一適當時候...........佢就會寫到唔停手啦 :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 00:46 
離線
頭像

唔知有冇造景国際比賽。如果有,前輩們一定會

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 01:47 
離線
頭像

書就冇出啦,但睇住網上分享先啦!!

風。林。火。山 製 作 特 輯
http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=38319

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 07:11 
離線
頭像

引言回覆:
缸的多少不是最大問題~

這一點我相信要解釋一下。缸多絕對是對造景有莫大幫助。
1)要知道成一個景要不短的時間,而要造景進步,理論、實踐和經驗是最重要。通常要一個缸成景少則都要3~4個月。以單一個缸,一年你可以造多少個景?
2) 不同的缸有不同的條件,這也是多作嘗試多創作而從中吸收經驗的時間。
3)景有很多種,有陽性缸、陰性缸、陰陽缸、石景缸、木景缸、木石景、有單一草景、有不同形式和派別。如果只有一缸,幾多年才可以試得晒?
4)大缸、中缸和細缸管理方式方法亦不同。
5)另外一個創作人亦應該不會只滿足於一個創作,他必定會熱剌地去作不同的嘗試從中而找到自己的風格和路向。這是創作人必需具備的精神。
6)造景很多時間都是花在等候上面,在等候時有甚麼可做呢?最好就是開缸喇 :b
7)攝影師希望開影展,畫家希望開畫展,而造景師呢?當然希望好似天野咁有個造景showroom喇,最少都諗過開水族店 :b 咁到時唔會只有一個缸掛。
8)如果大小缸一齊都難不到你的,你才能稱得上專業或出色的造景師。偶然只出一個靚景那只是一種巧合而已。

我的"多缸論"當然是指對有經驗的造景者而言。對新手來說就是"Die Hard" - 死梗。新手來說一個都攪唔掂何況幾個缸。
引言回覆:
缸多未必好景多
重質才去重量

當然,正如曾經造過一個好景亦未必以後都會造好景。多缸亦未必不能造到個個好。但多嘗試多創作才會進步才會找到突破。

引言回覆:
如果連一開始既出發點都錯誤 往後既路會更難行

這點我就不明。甚麼 一開始既出發點都錯誤:j

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 15:18 
離線
頭像

最緊要係.......

唔係心.............

唔係時間......

.......

.....

...

.

而係錢!!!! :-n07 :-n07

有心無力...... :-n09 :-n09

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 16:24 
離線
頭像

勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁............
你洗左幾多錢搞晒個缸呀?
一定貴到死! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-16 23:53 
離線
頭像

多謝Harry 詳細分析,完全令人明白!! :)

cyrustam: 正所謂多有多玩,少有少玩。此終養魚養草都係一個興趣,有多餘錢咪先玩囉!!
引言回覆:
最緊要係.......
唔係時間......

以上說話,對一些熱愛水草人來說絕對不對,有錢.........你可以搵人整,但都唔一定係一個靚景.....還請自重!! :k

魚街阿華: 有好多硬件設備或者水草都係舊有的,所以價錢都不太肯定!!
P.S. 點解叫做魚街阿華........你係魚街開鋪頭呀 :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-17 00:01 
離線
頭像

cyrustam 寫:
最緊要係.......

唔係時間......

.......

.....

...

.

而係錢!!!! :-n07 :-n07

有心無力...... :-n09 :-n09

其實以上全部(包括無數".....")缺一不可~ :f

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-18 22:14 
離線
頭像

風林火山神祕版 :-n15
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-18 22:32 
離線
頭像

非客套/恭維話 , 可以出書 (你影相打字都唔少)

市面上書局內的中文草書(台灣),寥寥可數,香港人出的(李英豪果d搵錢書唔算)未見過,或許我見識少.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-18 23:08 
離線
頭像

見到GWU大師的大作,忍不住都要貼一下 :-n04 :-n04
hehehehe~~~~~~~~~~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-04-18 23:21 
離線
頭像

榮山兄~~ .如你個名, 榮山.......真叻~

這個是最後的參賽景嗎?
之前的風林火山是火山爆發, 十分燦爛... 這個神秘版就好似平靜中的活火山~~ 真係各有千秋
~

相當平均的吹水效果~

正~ 靚~ 勁~ 呵~

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 82 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :