水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 13:38

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 55 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 01:25 
離線
頭像

小明~ 我係用DIY 9支普通T5 ~ 9支全開比你的還差很遠哦~ 我既只係毛毛雨 :-n06
平時係用8支的共11個鐘.....
分時段6支開8個鐘, 2支 最尾 3個鐘開 (在家的話才開這2支) ;影相時才全開9支

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 01:34 
離線
頭像

狗仔 寫:
小明~ 我係用DIY 9支普通T5 ~ 9支全開比你的還差很遠哦~ 我既只係毛毛雨 :-n06
平時係用8支的共11個鐘.....
分時段6支開8個鐘, 2支 最尾 3個鐘才開 (在家的話才開這2支) ;影相時才全開9支

不過你D草草就真係靚過我D好多。
有咩秘技,過DD比小小明啦! :-n06 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 01:58 
離線
頭像

過緊啦~ 你感覺o下...我係到發緊功傳緊真氣 蛤~蛤~
講完笑啦~ 我係還有一些的秘技, 不過好難用文字表達哦~我表達能力好差哦 :oops:
我想用相片講會好一點~ 不過有時取景要研究一些角度.... 就像今次有兩張超長近攝全景圖, 就是用3張相接合的~ 要慢慢想哦 (考下你眼力 睇o下見唔見接位)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 02:16 
離線
頭像

狗仔 寫:
過緊啦~ 你感覺o下...我係到發緊功傳緊真氣 蛤~蛤~
講完笑啦~ 我係還有一些的秘技, 不過好難用文字表達哦~我表達能力好差哦 :oops:
我想用相片講會好一點~ 不過有時取景要研究一些角度.... 就像今次有兩張超長近攝全景圖, 就是用3張相接合的~ 要慢慢想哦 (考下你眼力 睇o下見唔見接位)

嘩!好強的氣呀.....
可惜我身子弱,虛不受補, 咳!咳!

我講緊你最後個張close-up呀,邊有咩呀....直頭係靚到....
我D婑珍珠,太光又生野;唔光又生高........ :l :l

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 02:36 
離線
頭像

哇....... :m
24"缸俾你種到感覺似一個48"咁大, 咁有氣勢......
高手! :c

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 03:06 
離線
頭像

呀~ 我又會錯意了 :oops:
圖中既草生得靚, 我想係因為種定後~ 有4~5個月沒有郁動過(用手按也沒有哦)
只是換水時啜啜草面~
其實我也有生過藍綠藻哦~ 不過只下了半支殺菌除藻水 2個星期就冇事了~
另外種矮珍珠的話, 我是很喜歡用補泥的方法呢(大概見厚就加少少)~
可以把生野的部分用泥活埋, 又可以把生高了的草貼地, 又可免了有黃底的煩惱
不過這方法也有好處唔好處~ 有時可能因用有重肥的泥補~ 相反地爆藻哦~ 小心小心
下圖係我以前種矮珍珠, 補泥後的相
圖檔

最後由 狗仔 於 2004-10-22 03:14 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 03:09 
離線
頭像

大白菜 多謝呀 :-n06 如果我的缸真的有48" 這就沒有這樣迫了

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 05:52 
離線
頭像

waynesham 我把這link的相看了又看~
似乎他的缸也是用差不多的方法~ 種成一片的呢
很大打擊哦 :l ~
在某些地方, 有一點草夾的痕跡, 石上的青苔也不多, 草也該是更緊密~
不過他做得比我更好~ 他比我鬆得更細緻,也沒有高低不平和一舊舊~ 完全係技巧性擊倒哦

還有昨晚有人話我知, 原來在隔離綱有一編類似的文章, 唔怪得氣氛會這麼怪
現在我很後悔出這主題呀

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [問題]淤泥的積聚
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 10:43 
離線
頭像

引:淤泥的積聚早就把這些黃葉化做肥田料

請問淤泥從那裡來?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 10:49 
離線
頭像

隔離網有又點,我覺得冇問題喎。
咁多文章,我都睇唔哂啦,
以小弟來講,我有時會簡人來睇....
請繼續努力! :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 10:54 
離線
頭像

狗仔 寫:
waynesham 我把這link的相看了又看~
似乎他的缸也是用差不多的方法~ 種成一片的呢
很大打擊哦 :l ~
在某些地方, 有一點草夾的痕跡, 石上的青苔也不多, 草也該是更緊密~
不過他做得比我更好~ 他比我鬆得更細緻,也沒有高低不平和一舊舊~ 完全係技巧性擊倒哦

還有昨晚有人話我知, 原來在隔離綱有一編類似的文章, 唔怪得氣氛會這麼怪
現在我很後悔出這主題呀

狗仔兄,千奇唔好誤會,絕對唔係話想打擊...... 正所謂各施各法,做得到就已經ok 啦 :e 而且相中的缸是一個細型缸,要爬滿整個前景,自然難度會比你少!!

P.S. 隔離網有類似文章咩? 問題不大喎!! :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 18:31 
離線
頭像

waynesham 你也千萬唔好當真~ 在公仔後本來有一句好唔知醜的話, 刪改後連(你千萬唔好當真)這句都減了 :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 18:31 
離線
頭像

後悔我還是有的~ 大家可能已經看過那文章,因先入為主的關係, 有相同的理論時,會認為我借用人地既心得~ 有不同結論時,又抱則懝的態度 和 認為我有心唱反調
再後的問題是各式各樣的比較, 再野來水族以外的問題~.... 我一想到這裡就很想delete晒個主題

所以我希望大家心存善念, 我冇心野起這些問題呀 放條生路比我

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 21:29 
離線
頭像

siubox 寫:
引:淤泥的積聚早就把這些黃葉化做肥田料
請問淤泥從那裡來?

我想我叫這做淤泥有點不對, 我指既係平時的魚糞,死魚,枯草, 起草時既泥粉 經過分解後好像泥粉既物質

1~2個月週期草缸係唔會留意到如何積聚哦~
因為1兩個月就要起草插草, 這個動作會把較大的泥和廢物混合

種一片迷你矮珍珠週期大概係半年一年, 這段時間是很難郁動哦
因為迷你矮珍珠的形狀, 很易抓實在水飄浮的泥粉和廢物(找一些有種這草的造景看看~ 佢地的水是特別清哦)
加上我是有灑泥的習慣哦~ 把乾的ADA泥用玻璃瓶壓碎~ 還可以當施肥呢

最後由 狗仔 於 2004-12-08 02:38 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-22 22:50 
離線

狗仔 寫:
後悔我還是有的~ 大家可能已經看過那文章,因先入為主的關係, 有相同的理論時,會認為我借用人地既心得~ 有不同結論時,又抱則懝的態度 和 認為我有心唱反調
再後的問題是各式各樣的比較, 再野來水族以外的問題~.... 我一想到這裡就很想delete晒個主題

所以我希望大家心存善念, 我冇心野起這些問題呀 放條生路比我

狗仔兄....
唔洗後悔,就算隔離網有類似文章,問題都不大wor,
反正大家都是分享,
我都用緊24"缸,種迷你矮珍珠,都唔和要爬到幾時,
睇到你個post,我都有返小小希望,多謝你甘正的分享, :a
希望有你d甘正就好啦!! :f

努力呀!!
狗仔兄..再有新發明記得再分享下..支持支持.. :-n05

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 55 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :