水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 21:34

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 79 篇文章 ]  前往頁數 123456  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 19:40 
離線

缸…..
150cm(w) X 53cm(d) X 57cm(h)三面水晶玻璃.

燈…..
三套Arcadia 3 series150w hqi
日本EYE 6500k膽兩支(燈光比較白),
Osram 5200k膽一支

過濾…..
1200L濾桶 >> 18w殺箘燈 >>大缸.
1200L濾桶 >> 日生CL650水冷 >>大缸.
600L濾桶 >>做水流和打散Co2.

底床…..
ADA黑泥9包(新6包舊3包泥),
ADA Bright Send 淡彩砂 1包,
日本蘭花輕石,Dupla Baccies乾箘.

因圖片太多所以用上連環圖和簡單說明表達,
希望有興趣換大缸的朋友可一同分享一下.

先張大缸清洗乾淨,然後把Dupla乾箘鋪上第一層,
可等底床快速養菌,把己清洗的蘭花輕石放第二層,(因太多泥粉),
再加上不銹綱網,之後擺放上心目中的青龍石陣,
把大約三包之前己分格開泥粉的舊黑泥放下,
再張新泥鋪上做成鈄度,最高位約18cm(7吋),
然後小心用上漏斗把化粧沙加上前面,
用漏斗的好處是可做出石同沙的自然鈄度,
最後是加上沉木和插上水草.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

aquarioforest 綠林水族

最後由 eric cheng 於 2004-10-01 01:09 編輯,總共編輯了 3 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 20:20 
離線

犀.......犀利呀 :m @@"
泥都要9包呀~~
正!! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 20:37 
離線
頭像

Eric兄:
靚阿..
看到時嚇了一跳
因為這布景理念和我最近幫台北一家醫院剛設好的缸好像呢(不過是90cm缸)(院長是我同學)
莫非我們能心電相通
Eric兄技更勝一籌
是我學習的對象..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 21:10 
離線

為你而鼓掌。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 21:34 
離線

鏍絲 寫:
為你而鼓掌。
aqugrass-------------A(1)

equipment-----------A(1)

environment---------A(1)

language-------------A(1)

photo----------------A(1)

:c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 21:55 
離線
頭像

fishmen 寫:
鏍絲 寫:
為你而鼓掌。
aqugrass-------------A(1)

equipment-----------A(1)

environment---------A(1)

language-------------A(1)

photo----------------A(1)

:c

???
想加入k仔水族評分郡嗎? :c

eric:
日本蘭花輕石貴嗎?在那裡得倒啊?
看你的setting...實在太專業啦...仲用曬名牌tim...
是k仔的dream tank...正啊...

嗶...那種高密度草草的氣勢...
我不能透氣了...
期待成景... :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 22:25 
離線
頭像

嘩.買泥都買窮 :m :m :m :m
我想請教個櫃是普通傢俬鋪做的嗎?
Where can I do it & how much??
另step-2左上的圖是什麼??
Eric Cheng前輩可否再加多些說明及指導,然後
煩請版主將之設為頂置!?!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 22:30 
離線
頭像

果d日本蘭花輕石好似一般假山石頭的樣子oh(貴唔貴la?)
個缸的前排石造型很美, 草草種得又密, 讓人期待的成景

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 23:17 
離線
頭像

Eric兄又一次造福大家。
魚缸有D似ADA總部FEEL。
我比拾個GOOD! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 00:46 
離線

廉兄.......... :a
多謝. :c .新泥6包舊泥3包.

遜猛龍兄..... :a
多謝順哥, :c ,院長是你同學,你年紀都hehe,
大家都心電相通,一起努力加油齊做美景. :-n05

鏍絲兄........ :a
多謝你的鼓掌. :c

fishmen兄... :a
:c 我讀書考試都冇試過5A...多謝.. :c

K仔....... :a
日本蘭花輕石係花街買,我買貴左成$130包, :l
但足夠鋪一個5呎底.

五代裕作兄.... :a
櫃是請老友代幫忙,不是傢俬鋪做的,價錢我都未知, :j
傢俬鋪做最平都要600一呎,step-2左上的圖是去水冷機的喉,
因我水冷機是放在露台. :-n01

Goodfeikk兄.... :a
日本蘭花輕石是放底床,你說像假山石頭是青龍石, :-n01
我分了四次購買,香港,廣州和老友送我都唔記得幾錢,
大約二三百左右.

86.兄....... :a
多謝 :a ...你比十個good我,我成景後再等你十個,
分享姐..分享姐.. :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 00:51 
離線
頭像

Eric,你就好啦,攪掂晒,我都係買咗哩隻輕石,在我看花墟已經是最少粉了,條喉是否駁水冷還是直駁出入水呢?你個燈架好似有機關架,整個特寫睇下啦。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 00:51 
離線
頭像

讚~~!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 01:20 
離線

GWU 寫:
Eric,你就好啦,攪掂晒,我都係買咗哩隻輕石,在我看花墟已經是最少粉了,條喉是否駁水冷還是直駁出入水呢?你個燈架好似有機關架,整個特寫睇下啦。

GWU...好野甘都比你睇到.. :-n05
冇錯,, :b 花墟係最少粉,條喉是一入水冷一出草缸,
燈架機關係可拉左右和燈可360度轉,
係家居用的吊門軌可有1000磅的吊力.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 01:42 
離線
頭像

唉..........Eric 大哥.......... 當我正在同病魔大戰時,你竟然出此大製作相,睇怕今晚我都要快快入睡啦 ....去搵我個"夢缸" (Dream Tank) .... hahahha :b !

先來一D讚美說話先.....heheh :b

三面水晶玻璃的五呎缸.........讚呀!
三支 Arcadia 3 series .....勁呀!
仿ADA 魚缸櫃..............型呀!
白沙加青龍石............正呀!
漏斗放化粧沙..........絕呀!

P.S. 有冇一D 大些少的草景圖呀? 如果從遠處睇,你條石龍就真係放得好有心機啦,不過D木型太過花巧,令你條石龍大大失石喎!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 02:19 
離線
頭像

@[email protected]!!~
唔識點講@.@..一個字----靚@.@!~~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 79 篇文章 ]  前往頁數 123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :