水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 15:52

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 79 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 09:28 
離線

这个缸上面用拉斤吗?玻璃多厚的?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 13:18 
離線
頭像

引言回覆:
1200L濾桶 >> 日生CL650水冷 >>大缸.

我也是用 CL650, 但因它要求不小於1800 L/hr, 所以唔敢用濾桶 直駁 (我的濾桶是 1000 L/hr)。問過 underrate 水流的影響個後擔心有問題所以最後加了個 1800L/hr 的潛水泵。
http://www.aqugrass.com./phpBB2/viewtopic.php?p=184353

如果可以濾桶直駁水冷就 very good lar.

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 13:45 
離線
頭像

Eric兄,唔聲唔聲又一大作.
除o左用料不計成本之外(水晶缸,Arcadia 3 series....),連青龍石,裝飾砂都有.
用草方面亦不小,真係近期水族界大作. :-n05

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 14:07 
離線
頭像

想知eric兄屋企有幾大..
同埋起哩個缸用o左幾多錢~哈哈~
等我有個目標望o下~^^~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 14:25 
離線
頭像

簡直係近幾個月來水族界的驕傲...
我覺得冇10多年經驗都做唔出咁既設缸..做景..
我想問eric哥~
你由諗個缸加埋d設備購入到整好洗唔洗一年..?
用咁耐時間去換我地增加知識...情偶像呀@0@""
勁勁勁勁勁^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 21:29 
離線

榮山......... :a
好多謝你同病魔大戰都覆我post, :h
仲要半夜,你d意見我會留意,
因草景上還有好多要改進的地方,大家繼續努力..努力. :-n05

澎....冰刀貓.....謝謝. :a

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-01 22:04 
離線

suowei.....4分. :a

Andy Kong....... :a
我用1200L濾桶去CL650,兩條喉各有7呎長,
都可大約20分鐘內落26度,水流又不是太慢. :-n05

老通Tony... :a
謝謝,因這是我的終極缸.. :c

大猩猩王..... :a
haha~~我屋企唔算大,草缸當電視, :b
用左幾多錢??應該係睇你如算用幾錢換大缸啦!! :-n01
因缸和櫃都是代老友幫忙,我都未比晒錢嫁.

達...... :a
好多謝你的胯賞,我冇10年經驗,
不過多,創作,實作,評作,就每個人都可以做到嫁,
我諗就諗左好耐,真正做櫃同缸同選購器材就兩個月多d,
設缸加攝影就一晚,水清時咪再補影.希望幫倒大家啦! :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-02 00:40 
離線
頭像

waynesham 寫:
唉..........Eric 大哥.......... 當我正在同病魔大戰時,你竟然出此大製作相,睇怕今晚我都要快快入睡啦 ....去搵我個"夢缸" (Dream Tank) .... hahahha :b !

!

榮山兄:

保重!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-02 00:57 
離線
頭像

waynesham:
係呀...身體要緊啊... :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-02 01:21 
離線
頭像

伊士曼七彩美高梅千萬金元大制作左右環迴立體聲猛片 :m

冇得頂!

冇檐三面水晶玻璃 - 恨死隔離 :-n10

"因這是我的終極缸.. " - 唔係呀馬?好似仲有個8尺缸等住你攪bor :b

不過我都想過攪個6尺缸..............不過........米住.........咁我訓邊呀 :f

好希望等到你成景之日 :-n05

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-02 01:44 
離線

HarryPlanter 寫:
伊士曼七彩美高梅千萬金元大制作左右環迴立體聲猛片 :m
"因這是我的終極缸.. " - 唔係呀馬?好似仲有個8尺缸等住你攪bor :b
不過我都想過攪個6尺缸..............不過........米住.........咁我訓邊呀 :f

hahahaha~~~~婽叔乜形容到仲長過我個缸呀!! :b
8尺缸你都有份嫁,咁你咪訓缸內做雙色彩虹鑼,hehe.. :b
我成景時我一定比你睇先,攝影部主管..haha. :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-02 01:57 
離線

GWU 寫:
Eric,你就好啦,攪掂晒,我都係買咗哩隻輕石,在我看花墟已經是最少粉了,條喉是否駁水冷還是直駁出入水呢?你個燈架好似有機關架,整個特寫睇下啦。

GWU....
補上機關相,再分享下,
旺角新填地街買二佰幾蚊1set包兩組輪,六呎軌.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-02 02:21 
離線

我都係無上來兩天, 又係我排最後回覆, 有無攪錯啊…………. :k

呢個真係一個很完美的組合草缸, 不論硬件, 軟件, 做景 都做得很好.

D 青龍石 排得非常正, 見到真係嘩, 嘩, 嘩 大叫, 很自然流暢, 配埋裝飾沙, 直頭一絶. 裝飾沙用流斗倒入石邊, 效果很好, 令石與沙的接合位很自然. 很聰明的做法, 低讚啦 !

沉木 及 水草方面, 初部巳配合得不錯, 但肯定你心中還有大把空間發揮, 所以都係等你 post 個成景編再講.

做得個咁正的大缸, 相信花費的心思和心血, 真係唔少.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-02 20:51 
離線

我係一個新手,但已經係情迷睇到好多你嘅作品,真係想上你屋企見識吓 :c 順便跟你偷吓C :m
F.S嗰D缸都唔夠你玩呀 :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-02 23:10 
離線
頭像

嘩, 差d走寶添.... eric兄, 正呀 :m

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 79 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :