水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 04:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 55 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-02 15:28 
離線
頭像

我忍心地剪清晒囉~ :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-02 16:03 
離線

wo......靚到...."dum"一聲.
片迷你矮珍珠好密 :m 羨慕羨慕,好靚....
仲好值錢$$$$$$$ :d ,仲...可以分d俾網友 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-07 16:28 
離線
頭像

狗仔,
hi can u post 製作鹿角鐵皇冠背板 photo again ?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-09 18:42 
離線
頭像

yin4 寫:
狗仔,
hi can u post 製作鹿角鐵皇冠背板 photo again ?

我一氣過DEL晒O的圖,又真係衝動O的既
已經再upload了圖片了~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-09 19:34 
離線

多謝你既分享。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-09 20:45 
離線
頭像

狗仔 寫:
yin4 寫:
狗仔,

我一氣過DEL晒O的圖,又真係衝動O的既
已經再upload了圖片了~

Welcome Home :-n05 :-n05

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-11 17:54 
離線
頭像

GOOD~
我都曾經參考狗仔的製作!! :-n05 :-n05 :-n05 :-n05 :-n05
就係因為呢個背板, 我D鹿角鐵皇冠勁多...大舊到我覺得個缸冇晒位......
剛翻缸除掉背板.....發覺我屋企的鹿角鐵皇冠...應該多過成條魚街內O既..... :c :c :c

雖然已經冇用背板~
不過將再開蝦缸又會用鹿角鐵皇冠背板~

推~

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-11 21:44 
離線
頭像

鹿角鐵皇冠...應該多過成條魚街內O既.??
嘩~~咁勁~~~@@!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-11 22:21 
離線

樓主,想問下...
發泡板可唔可以係直接係加完工後入缸。
我唔想又翻缸呢...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-12 14:06 
離線
頭像

大白菜 寫:
GOOD~
我都曾經參考狗仔的製作!! :-n05 :-n05 :-n05 :-n05 :-n05
就係因為呢個背板, 我D鹿角鐵皇冠勁多...大舊到我覺得個缸冇晒位......
剛翻缸除掉背板.....發覺我屋企的鹿角鐵皇冠...應該多過成條魚街內O既..... :c :c :c

雖然已經冇用背板~
不過將再開蝦缸又會用鹿角鐵皇冠背板~

推~

在暑假前我同你一樣,o的鹿鐵勁多, 所以我也進行了一次大掃除
把所有葉剪清~ 氣根也修到好少~ 還把生到一疊疊的莖幹撕掉
只餘貼實牆爬生的莖...
現在開始長出新葉了, 不過今年生的葉, 比去年唔同~ 不知何解葉片變得迷你和生得更慢(可能夏天未過去吧)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-12 14:20 
離線
頭像

查費斯 寫:
樓主,想問下...
發泡板可唔可以係直接係加完工後入缸。
我唔想又翻缸呢...

可以哦~ 我的背板也是完工後加入缸的....
我先用一塊同魚缸一樣長度的膠片.... 貼實後景玻璃插入泥裡到底, 再用手推膠片, 把泥推向前景一兩吋(不要揪起膠片).... 此時馬上把已經釘好草的背板插入... 再揪起膠片..完成

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-12 19:07 
離線

狗仔 寫:
可以哦~ 我的背板也是完工後加入缸的....
我先用一塊同魚缸一樣長度的膠片.... 貼實後景玻璃插入泥裡到底, 再用手推膠片, 把泥推向前景一兩吋(不要揪起膠片).... 此時馬上把已經釘好草的背板插入... 再揪起膠片..完成

簡單成咁=0="
其實我一直驚發泡板太浮水,所以一直無加背景板....
等我一陣又試下先。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-12 19:59 
離線
頭像

引言回覆:
簡單成咁=0="
其實我一直驚發泡板太浮水,所以一直無加背景板....
等我一陣又試下先

忘記了~ 你一說怕會太浮~ 忘記問你的魚缸有冇擔... 和大唔大過24" ?
因為我講的方法, 係要有擔頂實背板~ 才可做到~ 適用24"缸的發泡膠板厚度大約1吋, 不會太浮
(剪裁發泡膠時高度預多1cm, 使背板迫實, 更加唔會浮哦)

http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=42118&highlight=%ADI%B4%BA%AAO

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-12 20:33 
離線

多謝分享 :-n01
多次重覆睇都覺得好正
我養魚架, 但係好鐘意睇你的DIY
我覺得最難的地方是
"先用針和魚絲和鹿鐵釘到發寶膠背板"這個步驟
祈待新的草境!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-13 00:15 
離線
頭像

goldies 寫:
多謝分享 :-n01
多次重覆睇都覺得好正
我養魚架, 但係好鐘意睇你的DIY
我覺得最難的地方是
"先用針和魚絲和鹿鐵釘到發寶膠背板"這個步驟
祈待新的草境!

多謝你的鼓勵 :a
係呀~ 這步驟真係有點難度~ 要用針頂, 夾子~ 一針一針釘的
記得那時我係一晚做唔晒~ 要用濕報紙包著只釘了一半草的背板, 明晚繼續努力 :-n06 ~

不過個人還是首選推介用針和魚絲~因為這樣釘會更貼服, 生出來的莖也會貼實牆爬生
用大頭針生出來比較是一舊舊, 疊起來的樣子 (這個我都是最近才能證實)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 55 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :