水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 02:11

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 34 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 01:43 
離線
頭像

[前言]
這次三呎造景[風。林。火。山] 規模雖不及四呎以上的大型造景缸,但絕對是一件用盡心機、時間的實習缸。由開始有概念、設定主題、搜集材料、設缸、保養、拍攝和後期製作等,每個程序都下了不少精神時間,用自己覺得最好的方法去做,務求做到最接近心目中所想的!!

圖檔
從日本的造景"禪"風吹起,大家都很常模仿大自然,將大自然一角拿回家中。但往往忽略身邊還有很多很好的構圖和線條,只要加少少幻想力和多多觀察力,就可以將平平無奇的,變成更有生命力。
今次概念是源自維港線條,由起起伏伏高樓大廈,至中間閃

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 01:57 
離線
頭像

唔瞓都要睇完先! 五體投地呀! :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 02:03 
離線
頭像

高高高高高手..都唔知要打多幾多個高先夠..
一句講哂..好掂..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 02:11 
離線
頭像

終於等到喇榮山真叻大師, 真係頸都長!
可唔可以介紹下草種俾我地参考0下?
多謝分享!!!!!!!!

最後由 奸仔 於 2005-01-15 02:26 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 02:24 
離線
頭像

在這裡,愈夜愈精彩(高手出招)
看你的文章,愈睇愈有得著........
我又等多一篇收藏啦!!!!!!
謝謝 :-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 02:33 
離線
頭像

waynesham兄,

真係除左拍手掌, 都唔知做咩......個景已經可以得獎.....個製作特輯就更加勁......每一個重要時刻都有影相, 唔係隨便影, 係有plan過個製作特輯咁影.....!!! 讚呀~ :-n05 :-n05 :-n05

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 05:59 
離線
頭像

午夜夢迴,開始眼光光,有種催逼嘅力量要我起身開電腦上 "水草惰迷" 有乜事呀?
幾則廣告在前排...唔係呀!!
再落幾行... :m !
榮山大師發功...勁呀! 當堂醒晒 :m :m :m .
大師兄好野 :-n05 .
睇得出呢一揖制作篇,你真係...都用咗唔小,心機同時間.

呢一招,唔單祇令我大開眼界,重學到好多野.
之前嘅post一路冇位入,今次點都讚吓.
有句老土野真係要講吓...多謝分享!!

*大師...乜咁夜呀 :-n06

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 06:46 
離線
頭像

:m :m 高手真係高手

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 07:28 
離線
頭像

大家一齊唔好瞓 :b
10月02日和11月01日好正 :-n05
真係有山形有草影。

寫到咁詳細又有圖片真係要寫個"服"字。

下次我開缸要找你來影相至得。

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 07:39 
離線
頭像

真係一反常態!!
榮山大師 ~ 夜訓
蝦叔 ~ 早起

蝦叔你起我地影藝界排第二,重邊有邊個夠資格呀! :-n06

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 08:23 
離線
頭像

真係好勁~
學左唔少野~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 08:48 
離線

榮山........... :a

好強,好勁的續步教學.......... :m

心機,時間,精神,由令喜歡造景的朋友們又上了寶貴的一課. :a

大師兄 :c ................棒..棒...棒..n05

早睡變唔睡....夜睡變早起.... :-n06

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 09:19 
離線
頭像

真佩服榮山兄的耐性和功力(不論造景、攝影和文字解說),回想自已設缸時,一個頭幾個大別說拍照,有時連自已要做乜都唔知。多謝你介紹你造景的過程。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 09:30 
離線

寫得興奮,睇得開心,大師平日邊度出入多,好想要你既親筆簽名。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-15 10:07 
離線
頭像

心機、魄力、熱誠、製作,每樣都滿分。
多謝榮山大師教學。 :-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 34 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :