水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 08:00

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 45 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-07-18 23:11 
離線

在 "水草情迷" 學到唔少種草技術, 今次回饋大家, 將所學到的, 盡量放在這個 24" 草缸之設缸編.

但各位看完, 希望能比 D 意見, 多多交流.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 catcat 於 2004-09-04 12:21 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-18 23:13 
離線

post 2

最後由 catcat 於 2004-07-20 12:03 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-18 23:15 
離線

post 3

最後由 catcat 於 2004-07-20 12:04 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-18 23:55 
離線
頭像

可否加小小註解??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 00:49 
離線

加既係乜野石呢??會唔會令ph上升呢? 設缸後ph多少??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 01:01 
離線
頭像

dearfish 寫:
加既係乜野石呢??會唔會令ph上升呢? 設缸後ph多少??

小弟都想知下係乜o野底砂, 見都有好多種, 見阿catcat兄 / 姐連軟水樹脂都加埋, 我估硬度應該係會上升, 個人推斷, 有錯請糾正. :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 01:25 
離線

set得好靚呀~~~~~~~~~~
可唔可以講下有咩心德???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 01:38 
離線

Co2 counter inside the tank? hoo hoo, how funny.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 01:55 
離線

catcat.. :-n05

甘快出~~招勁wor. :m

今次個景感覺上雖然有點似醉人之河床續集,木架放得都幾自然,
草的編排應該落左唔小心機,成景後應該唔錯,(但沉木可能會唔見左)
缸頂的莫絲是否種上呢??今次好似落好重基肥,小心..小心. :c

haha~~ :b 個除油器除唔倒油wor,計泡器放缸外好似方便d.

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 02:15 
離線

Kin
hehee, 懶惰囉 :b . 有唔明, 講出來, 看看答唔答到你.

dearfish
大的是青龍石, 細的是普通石仔. 是會令 PH 上升的.
有開 CO2 時, PH 6.
無開 CO2 時, PH 7.

mareal
看圖就看到啦. 肥及砂底巳放在同一張相. 在最面白色個種, 我都唔知名, 個袋巳掉了, 有無人可代答啊. Sorry, 答唔到你添.
對啊, 這些石會令 PH 上升.

豪爺
心得...........就係要用心去做, 看些看別人的作品.

Boris
It is better to put outside of the tank but my personal preference is to put it together with CO2 細化器. (這個錯的做法, 大家不要學啊)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 02:26 
離線

mareal兄.....
應該係叫輕石,又叫爆谷內含鐵同釫,之前我都想買來做底層疏水.

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 02:39 
離線
頭像

白色個種,叫酸石,會令 PH 下降 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 02:46 
離線

eric cheng

甘快出~~招勁wor.
- 唔快啦, 個缸都放左係度兩個多月都無插草做景.......... (懶人風格):b

今次個景感覺上雖然有點似醉人之河床續集,木架放得都幾自然,
- 果然是明眼人, 其實是用醉人之河床之近似意念, 但想用 24" 缸盡量造深 及 造大 D 個景.

草的編排應該落左唔小心機,成景後應該唔錯,(但沉木可能會唔見左)
- 草種也不是最合自己所想要的, 暫時頂住先, 見到再買及換草. 如果你 D 牛頓 及 小紅梅 放在我度, 取回時一定少左. :b

缸頂的莫絲是否種上呢??
- 我沒有背景板, 是用膠 file, 再打很多孔, 再札一莫絲, 再用氣喉膠吸盤貼在玻璃上. 主要是試驗品, 可以隨時取下.

今次好似落好重基肥,小心..小心.
- 係啊, 但每種基肥都混合了泥, 而中間的巧軒基肥是全天然, 放多些也沒問題的. 這部份也是試驗, 我都等待過多一排, 唔知會變成點.

haha~~ 個除油器除唔倒油wor,
- 點解咁講 ?

計泡器放缸外好似方便d.
- 對啊, 這個是引人錯誤的, 請大家不要學. 這做法只是個人的喜好及怪做法.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 22:07 
離線

set得几好啊,有景深。令小弟想起上两届ADA造景一位小女孩的作品,也是类似的沉木摆放造出一条小路。不过catcat兄后景沉木太细很易就淹没于草丛啊。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-19 22:46 
離線
頭像

哈哈,有睇头喔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 45 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :