水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-08 12:52

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 00:50 
離線

圖檔

THAT'S WHY...I Go Away!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 02:08 
離線
頭像

yoki 姐姐:
唔錯...
我比c+...
右邊勁左呢...給人爆的感覺...唔錯...
不過...左右兩角再爆些草出來會更美呢...
中後塊沈木尾端未有莫絲...有刻意感...
紅椒散佈太廣了...
前景有些亂...
紅竽不會高?像無長高似的...

最後由 keisuke 於 2004-07-11 23:58 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 02:17 
離線

Yoki 姐.......甘快又出招~~~ :c

今次個景修剪功夫可講話進步左(中景),
但相比後景兩邊來得薄弱,前景婑珍珠妳都係冇榮山甘快la,
不如post 出未剪草的相,比大家做個比較. :-n05

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 09:34 
離線
頭像

Yoki 姐........ 不錯呀,後景都生得幾爆,中前景都做得幾細緻,不過好似有好多魚喎,可否介紹一下呢? 另外,除左矮珍珠未生好之外,你覺得幾時先係完成呢? :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 09:50 
離線
頭像

Yoki姐,後景好紅wow,係唔係支丹尼爾管嘅傑作呢?另前景分佈平均嘅椒葉係唔係刻意做成矮圍欄狀呢,有無試過開條路在中間咁個景會深好多。左前塊黑三角真係要睇下點攪。

最後由 GWU 於 2004-07-08 11:35 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 10:59 
離線
頭像

哈~~ 靚靚 :b

小馬覺得個中間冇得頂啦 個後景果d紅色草再高d會唔會好体d呢 ...?
前景d淑草又太人工 , 真係有d似圍欄咁~ :d

點解唔係好覺眼d針葉皇冠既~

Yoki 姐d剪功真係進步左好多喎 越泥越有你師父既影子呀 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 20:11 
離線
頭像

睇黎沉木既选用应该对布置既影响好大,稳两个旧合自己心水既沉木真係好难

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-09 00:15 
離線

K仔,
hehe…Yoki姐姐真係幾正ga! :b
同意呀~兩邊高些, 再爆些會更好的...但我成日都計錯數, 剪多左...
紅芋一高我便剪, 所以今次感覺好似無高過咁lor! :d

Thanks uncle eric,
剪草前... :-n08
圖檔

謝謝榮山,
hehe...衰多魚tim! 雖然我好鍾意紅鼻, 但我捉唔番佢地出黎先影相呀! :-?
其實隨左矮珍珠外, 仲有針葉皇冠, 同椒草都未生成的...
自己又未有成熟的剪功, 每次剪草都係左試右試的..
所以隨了前景外, 後景最終會怎樣, 我還未決定...
所以幾時成景呢條問題, 暫時對於我黎講還是很遠的! :j

GWU,
我諗我下次一定要寧走哂D丹尼爾先好影相喇!
我種椒草時, 從未有諗過, 佢地會生得咁齊整的, 這是今個景的一大敗筆... :-n30
另外, 多謝你的意見...我會試試o係中間閞條路仔的.
仲有, 你有冇辦法幫一幫個黑三角呀!?

小馬仔,
其實我的剪功真係麻麻, 仲要衰手腳慢, 每次剪一種草都用我個幾兩個鐘, 所以每次都要起碼用兩三日先同個缸剪完d草... 所以我有排都未及師傅呀!
另外, 有針ga! 比張close up你睇o下喇... :-n01
圖檔

神囝,
係呀~好木難求!!! :e

THAT'S WHY...I Go Away!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-09 00:34 
離線
頭像

哇~好鲜艳的颜色搭配....绝!!:)
喜欢前辈的景的意镜太美了,请问前辈的缸是几尺缸...??:)
加油前辈,加油~:)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-09 02:53 
離線
頭像

Yoki 姐姐,

呢個缸D好話就唔多講喇,要講其他人都講晒。

現時個缸D草開始成長,開始頭痛啦吧。說真的現時個景不及最初的形態。

右面的綠蝴蝶生長快速很難keep到一個矮的高度。剪草剪到傻。
前面D椒草生得太齊整,好似木欄杆。
紅芋一高便剪是對的,否則變成巨型太陽傘。
矮珍珠可剪開再平均分佈,或者買多D再插。否則要等到開年先生滿。
左面黑三角可試種簣藻。
如果中間開到條路最好,可鋪矮珍珠直殺入去。

最後講一講最差的便是...................張相。D顏色搞得太誇了吧。重有縮圖後D葉完全疊在一起,支丹尼爾管影到D草好似"火燭"敢。
我勸妳找妳師傅教教你,或者換過部機吧。 :-n06

個景其實最初set 得唔錯,繼續修剪,慢慢改,真到滿意為止。

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題