水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-09 00:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-07 19:47 
離線
頭像

:-n20
偶像

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-07 20:45 
離線

榮山兄~~~~ :-n05

今次個景真係好正,草魚比例唔錯,小丑燈也很凸出,
攝影方面除左吹水面勁左小小之外,
白色背景又能起上自然清雅的感覺,
已經可算係一絕,
不過可能矮珍珠唔係太貼關係,所以石群未係可以太突出,
但係造景上最難的細缸大景,對你來講己經超班了.

喂老友 :b ........比張原相我留底呢???? :b

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-07 20:49 
離線
頭像

這個景的確"清純"。第一張可以用來拍蒸餾水廣告。D魚好有隊型。白色底拍得好好,無over到。

好!開始入位
1)舊石好似瘦左D
2)斜坡斜D重好
3)矮珍珠比例上大左D,如用迷你矮珍珠會更好
4)D魚如果能遊高D,在白地上會更正。

講就易,造就................ :b -*

相信呢個缸都係榮山兄玩玩下而已,對他來說太easy了。
熱身完畢後先至黎個勁野 :-n06

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-07 21:53 
離線

猛一看,我就在想,又是一张我没有见过的天野作品,但是,仔细一看才发现……唉~~大大受我一拜!
祝愿大大明年的赛事取得比今年更辉煌的战绩!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-07 22:13 
離線
頭像

嘩.....見到收視率咁高,真係好耐都冇試過啦,或許是自己越做越差,或許是喜歡造景的人越來越少。現在或許等我分享一下我

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-07 22:57 
離線
頭像

feifei, 秋葉: 係呀,係呀 ........... 我挑戰K仔呀嗎!! :)

Zapan: umm....... 我下次試下寫"榮山到此一遊"........... hahah :)

GWU: 你........... 你...........暗寸我 ...........下次你出來就知死 ........... 其實係主石比較接近缸面,所以青苔比較生得嚴重.....

Michael Liu, NYPD, Lawso, 遜猛龍, AQUA-FIRE: Thx !!! 請繼續多多支持 :)

Kelvin6666: 其實係一個影相小技巧.....張閃光燈打向後面,令後面曝光全爆,左右白色只係光線折射 :b

YokiYoki: 難得你肯指點我.....我會諗諗點改啦,多謝。不過我冇換過景喎,lee 個係新缸.....所以我都係唔勁........heheh :d

小馬仔: 你依家知道點解我唔用10" 缸啦.......你都係快D動手啦.... :-n01

CKTsang: 小丑燈是也 :-n06

mareal: 其實每個人都可以做到的,問題是視乎你有幾多心機和時間!!
影相lee 個問題...........就...........我都係新手:) 當然有好

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-07 23:44 
離線
頭像

個人認為...單一草景是一樣獨特的造景...
而單一石景...在石的佈置上更是一樣獨有的學問...
石的形狀同大小是不同的...要把不同的石佈置得好看...也是一門學問...
看過天野尚所造的單一石景...令我迷上了這種特有的造景風格...
還記得上年的ada 造景比賽 top 10 便是有這類作品了... :b

而細缸是要要求特有的造景技術...
便是要運用一種極精細的造景技術...
在種草上也要求較高的水準...健康度上要求極高...
我們會把視線集中在小小的草缸上欣賞...
把面貼上小小的草缸上...會有不一樣的快感...
這小小世界...實在令人喜愛...令生活多一點情趣... :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-07 23:56 
離線
頭像

唉! 忙o左成日依家上網至知大師有料到!
乜都俾人講晒,為免拾人牙慧,拍o下手算喇!

大師,你個缸好... ... ...靚呀!! :-n06 (我諗冇人咁講啦! 你明o既!)

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 17:11 
離線
頭像

老通 老通~~ 我唔明呀 :j he hee
大師兄 我就開始個10吋缸架啦 而家搵緊個合心水既櫃仔呀

可以唔可以再分享下呢個缸既setting呀
因為我見你14"要用到係40W T5 ... ... 仲有用肥等心得

thx a lot :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 17:21 
離線
頭像

sorry,離晒題! 自修,自修!! :-n06

民6:24-26

老通Tony
圖檔

最後由 老通Tony 於 2004-07-08 22:40 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 17:43 
離線
頭像

Dear BIG Waynesham,

I'm also using a 14" tank and with 6 X 8W = 48W ar.......but have same problem with you that 迷你矮珍珠 grow up but not side and the other grass also grow very very fast ar.......

Would you like to tell me which T5 you use?

Thanks

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 20:20 
離線
頭像

我觉得呢个真係颠峰之作啊,有时太过花巧反而适得其反~ :b

令我联想起<<神雕侠侣>>入面"重剑无锋,大巧不工"只要功力去到登峰造极既程度,就算係剑术中最简单既"直刺","挑","削"一剑就威力无穷,足以破尽对手花巧既剑招 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-08 22:40 
離線
頭像

keisuke: 理論真的好足夠,但最後始終需要實踐才成功.....你繼續努力啦!!

老通: 我都唔明喎 ..... 不過你唔駛答我啦 ... 依家講緊造景呀 ... heheh :) !!

小馬仔: 其實,可能不需要用咁多W數,但我睇過一份外國文章,關於Lighting as a Function of Tank Size in the Aquaria of Takashi Amano。入面你可以計算一下,你所需的W數,當然都只係一個參考數字,試下又冇妨呀!!
http://www.fitchfamily.com/lighting.html

矮珍珠文章
http://www.egeis.com/aquoi/index.php?su ... c=articles

NYPD: 我都係用普通T5 8w x 5 ....... 不過矮珍珠生出來的效果一定冇2支11w FL 管,真係唔知點解!! 但如果種三角莫絲,T5 種出來的,又可以又綠又大喎!!

神囝: 真的萬二分感激你的讚賞!! :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-09 00:24 
離線
頭像

W前辈,又有艺术品与我们分享....:)太幸福了.:P
哇!很优哉闲哉的鱼...很宽阔的空间设计.:)很禅味的水草造景....很有意景.像极了一幅水墨山水画...很诗意~
期待W前辈更更精彩的作品.加油了.:)
我喜欢第一张,水的流动有一种天空风云变色的感觉.
风云!!哈哈哈:P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-07-13 09:02 
離線

哇,荣山兄又出新作。在下因考试关系迟左甘多日,连掌都俾人拍烂晒,唯有扮下野吟翻句宋词:且凭偎红依翠,风流事,平生畅。青春都一饷。忍把浮名,换了浅斟低唱。^_^

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :