水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 21:33

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2002-04-21 00:08 
離線
eShop 店長
頭像

記得由上年初玩水草缸(三尺)開始, 一直到現在都總算有些微經驗及有些東西想重新set up好d, 咁橋間屋又攪小裝修, 所以把心一橫,由頭從新set過, 實行大起底。現同大家分享一下

(一)地櫃, 正所謂萬丈高樓從地起, 小弟第一步就要從地櫃度度...
我見出面好多地櫃個look都ok, 但係發現全部都係後面求其開兩個洞出喉入喉...心想個櫃咪不能全貼在牆上, 好像不太穩陣似的,問及多位經驗魚友心得後, 做了下圖的櫃。
圖檔
圖檔
size 是42'長x24'闊x35"高
其實我想造闊一些的, 因望入去會較具立體感, 和構圖會豐富D...可惜地方有限!
另後面塊板是空心的方便走喉走線
櫃面特登造多幾寸位頂牆, 可有靠位迫牆
左手側面都是靠牆的
右手側面就空了出來也是方便走喉走線

跟著就考慮裝燈具問題...
1)我要安鹵素燈 (因之前經驗, 用鹵素做陽性水草缸是最好的, FL管和PL管是不夠的, 當然有例外啦)
2)我想用工業用的, 因平宜, 大陸曬布路買, 全套都是RMB200
3)我想它離缸面高些
4)不想阻礙我日後修剪水草候和打理

於是日想夜想及家人同意後, 決定有牆上裝燈槽...
這個是唯一方法滿足我上述要求
圖檔
全圖
圖檔

跟著下來還有許多東西要度, 下次傾過! :-n06
嗚謝:SUPERCTW, WWHK, STIG的專業意見 :-n20

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-04-21 00:30 
離線
頭像

Van兄,個櫃好正呀!set 好缸之後記得post上來欣賞o下!請問個櫃做了幾多錢呀?同埋想睇o下你所講的RMB200,thanks!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-04-21 01:30 
離線

好鐘意放鹵素燈架的設計, 又可以傘到燈的光及燈管仲可以成支包哂. 正!!正!!正!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-04-26 20:32 
離線
頭像

自己做定搵人做?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-04-26 23:33 
離線