水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 16:40

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-12-11 17:37 
離線
頭像

很久沒有出過造景Post,今次出一個超矮的缸與大家分享。不過此造景不是很成功,因為無論用甚麼光,矮珍珠都無法壓得低。光已用到一支20W Life Gro及一支20W ADA FL管。燈離泥面不足10寸。矮珍珠已剪過兩次,仍然生得高。

今次泥底比較不同。底層佈半吋ADA啡泥加少量基肥,面再佈1吋黑鋼沙。 PH保特6.3~6.7,曾種過小太陽亦沒有問題。矮缸最大問題是如何選擇不生得快的草,否則很快到頂。

缸size: 24" x 8" x 7.5"高 (水深5.5吋)
燈:FL24" 兩支 - 一支20W Life Gro及一支20W ADA (30吋飛碟型鋁箱)
濾筒:Eden 501
CO2: 0.8kg鋁樽 + 改良外置CO2溶解筒

水草:
矮珍珠、牛毛(後景)、針葉皇冠、三角莫絲、紅竽、紅葉丁香、迷你尖葉紅蝴蝶、小圓葉、印度小圓葉。

魚:紅眼黑線燈 - 此種魚非常群游

拍照完畢後,矮珍珠再次修剪希望可以生得矮D。

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-11 20:57 
離線

察一下你的肥料,有一些肥料刺激植物直立長,有一些則是讓牠橫著長,我不清楚是怎麼一回事,總而言之我的資料是來自於AZOO的水族缸教學VCD裡面來的.

我男朋友的5加崙,用18瓦的FL,矮珍珠也是長得十分的高,但是它的CO2打得非常少(因為他懶得換diy co2的糖水),測測你的CO2溶解量看看

另外,有人建議我燈管使用power glo, 我不確定life glo的色普怎麼樣.

總而言之,你的缸已經很靓啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-11 23:31 
離線
頭像

真係要寫個"服"字, 仲要好勤力剪草先得。 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-11 23:56 
離線

:-n01真的很美啊....不過真的會剪的很勤啊....但我相信你仍會樂在其中的...... :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-12 00:43 
離線
頭像

已經好靚啦! 我估你自己要求都幾高.
試用Azoo側芽激素啦.(唔知有冇記錯名) :-n06

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-12 00:46 
離線
頭像

好靚呀. :a
K仔請好好參考,買左CO2樽之後, 做下一個 真的"真身". :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-12 01:15 
離線
頭像

Harry: 你應該向K仔請教如何種植矮珍珠啦........ahhah :) 講下笑。

能在如此矮的缸都可以整得咁有氣勢,已經不錯啦,相信你也下了不少苦功,繼續努力,下年ADA 2004 應該會有不錯成績 !!! :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-12 10:49 
離線

嘩, 很正. 我也正想做個這樣的長缸, 但是掛在牆的, 好似一幅晝咁.
我有一種紅色草 (對不起, 望記左個名), 長得很慢, 葉子尖尖的, 下次見面給兩支你試下, 放在這樣的婑缸很合適. 很欣賞你對水草做景的熱誠........ :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-12 11:03 
離線
頭像

我之前都種過一d好似叫 紅葉草
都生得幾慢下架... ...

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-12 13:09 
離線

Harry兄..........
似個缸size來計己經十分豐富同管理得好好了,
除左矮珍珠追光之外,可試試剪剪後加大co2同換支新管照勁,
不過真係好正呀! :-n05

aquarioforest 綠林水族

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-12 18:51 
離線
頭像

正呀...
我比B...

Kelvin6666:
咁心急要看好野呀... :c (說笑...)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-12 22:32 
離線
頭像

K仔:
我是認真的. :-n06 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-13 18:27 
離線
頭像

白格格,
Azoo有隻側芽激素,我會試用看看效果如何。Life Glo 是專為水草而設計的所以價錢不平。

公平者,
我也不算常常剪草,中間的紅葉丁香約兩星期剪一次。其他的到頂便剪。

Nature Design,
多謝欣賞。其實我不喜歡剪草,最怕是拔草。剛剪的草很既醜,生定下來才會靚的。

老通,
係呀,我要求都唔低ga。如果矮珍珠再唔生好我會羅去填海。

Kelvin6666
我而家知道K仔個缸點解會唔發育,因為冇CO2同埋唔夠光呀!

Waynesham,
我會問K仔架la。咁細個缸去參加ADA,入到圍都可能排到4XX

Cat Cat,
這個缸是用IKEA層板放著,掛在牆上的。但濾筒要收得好好。你講的會不會是迷你尖葉紅蝴蝶。在矮缸內生仔得慢都會很快到頂的。

小馬仔,
你圖片的葉好似係水上葉,生生下會變綠色。另外葉片也不少(相對缸的比例)。 Anyway,多謝分享。

Eric,
多謝欣賞。我24吋缸已用24吋管冇得再大,除非改用T5HO。但太光又會生藻。CO2再加大D魚可以送晒比你。我相信我個case與光同CO2無關。

K仔,
你之前有過佃個靚般靚矮珍珠缸,請問當時如何打理??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-14 01:00 
離線
頭像

當時都未有co2...
用了ada step 3, tmg, azoo hormone, azoo 黑水, ada eca...
x2 pl 9w...
係咁多...都不知是邊隻起作用...
可能...要tropica種再配合一些條件...才可造到...
或用舊ada黑泥種會好些... :b

smallsun...好似smallsun...種矮珍珠都很成功...
可問問巨... :b

以下是k仔的成果...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-14 03:08 
離線
頭像

K仔,多謝分享。

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高