水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 23:34

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : [貼圖]W 造 景
未閱讀文章發表於 : 2003-10-08 23:04 
離線
頭像

休魚期過後(夏天),水草總算開始生長。傳統的擺放,好多都試過,所以今次又試下新的........ "W"........ 不過可能已經有好多人試過囉 ....... hohoohoho :-n06

圖檔

圖檔

圖檔

P.S. 新的,可能不會有太多人喜歡,不過總算是試過呀 !!! :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-08 23:07 
離線
頭像

幾好...
我比c+...
剪草剪到金字塔咁... :lol:
''w''...怪怪地...
可分開變''\''''x''''/''...
中國designer/ architect 認為...''x''會有小小邪/唔吉利... :lol: (說笑...)
不過有層次感...
草草健康...
木和石都很配合...i like...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-08 23:12 
離線

:-n05 very very nice....保留水草蜿蜒的造型....讓自然感表現的更為強眼.....整體W動線上佈置得宜....我好喜歡waynesham兄這個缸仔的STYLE......前景的矮珍珠長滿後....再加上後景修剪過後....一定會更出色的....加油 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-08 23:25 
離線
頭像

NATURE DESIGN: 你對我真的好啦,連這個我也未能完全接受的新造景,你亦給我莫大的鼓勵....... hahaha :)

其實我估你同我也一樣,現在流行的造景擺放也試過不少,真的很想特破傳統的框框,創造一個真正屬於自己的造景風格,大家繼續在造景上努力呀.....。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-08 23:31 
離線
頭像

真的美 :-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-09 09:57 
離線
頭像

特破傳統....唔識講....有D怪....尤其中間後景草修剪吓會好D...不過waynesham兄的數碼攝影技巧的確大有進步... :e :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [貼圖]W 造 景
未閱讀文章發表於 : 2003-10-09 12:09 
離線
頭像

waynesham 寫:
休魚期過後(夏天),水草總算開始生長。

why this does not happen to my tank........... :j
In my tank, snails grow much much faster than grass.....

Only some personal opinions,
1. Condition of the plants and the aquatic system is 一流...but
2. overall structure is too symmetrical.......
3. too 2D........not 3D enough......
4. middle part planting too massive.....

最後由 Ken T 於 2003-10-09 18:59 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-09 16:56 
離線
頭像

waynesham兄
你是怎樣修剪牛頓草同小圓葉呢
拔起再插,還是剪頂呢

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-09 21:32 
離線
頭像

好似福士(Volkswagen)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-09 22:08 
離線
頭像

湯米: 真的美嗎......!!! hahaha 我自己都唔肯定呀.........

CKTsang: 怪.........都幾呀,不過只係分享姐.........唔緊要,下次再執到滿意為止.........hehehe :)

Ken T: 多謝指點........呀!!! 其實我個缸都有好多蝸牛,不過依家少左啦,因為有條八字蛙蛙睇場......

ping77hk: 我是剪頂再種呀,咁樣就會生得更多.........

Adrian: 係 "W"ayne 個 "W" 呀,唔係福士呀......... 下次整架skyline 玩下先......hehehe :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-10 00:55 
離線
管理員
頭像

嘿嘿 神秘的 "W" 檔案. :c
想問小圓葉會沿火山石爬住黎生嗎. !?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-10 13:26 
離線
頭像

Super 大大: 火山石表面附

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-10 13:34 
離線
頭像

有趣有趣,非常欣賞你的創作精神!! :-n05
今次的照片是用SLR拍的嗎?效果很好,可否分享拍照資料,有否用PHOTOSHOP 調色?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-10 14:12 
離線

又有新作品啦. 都很好啊, 很有創意.

個人意見是水草佈置如果可以較為劃分齊整一些(只須一些), 可能令個景更凸出. (小弟很少講意見. 同你熟才咁講下咋, 不要見笑, hehee !)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-10-10 22:50 
離線
頭像

sean哥: 好耐冇見啦,我今次係用D10 加腳架影呀,config 就係 ISO200, AV mode, 快門 1/4.64,光圈 3.6 冇用閃光燈,所以要用腳架。另用PS 縮圖再加返個unsharp mark,所以失真度冇咁大.....我有冇影錯呀,你有冇其他意見可供我影相用呢 !!! (今次係隨意拍,所以下次有心機影時先抽起濾水喉等)........ :)

catcat: 我地又係好耐冇見啦 .......... 你咁少講意見就唔o岩啦,應該講多D呀嗎......不過係有建設性個一隻喎........hahhaha :)

下次我會再剪好少少啦,不過如你所講"齊整一些",太過整齊出來就會好硬,好人工化 .......... 我都係剪完個型之後,就由小圓葉亂咁生,向上生,向前生,向橫生 ......... 好有生命力呀! :)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :