水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 21:54

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-10 03:13 
離線
頭像

waynesham 寫:
是呀,這是三角莫絲呀,在充足光線下可以生得好靚、好厚。 :)

你d三角莫絲好靚!!!!
點解我以前o個d係咁生黑毛藻? d人話太光,
但你個d在充足光線下可以生得咁靚,可吾可以教下小弟....... :-n01
thanks a lot

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-10 12:44 
離線

不知不覺, 咁快就兩個月了. 雖然看不見 W 形的沉木, 但水草生得滿滿後, 個景仲可以咁正, 巳是很高水準啊, 還有熱帶雨林 feel, 很正啊. 你幾時會轉景啊 ?

我的缸, 下星期終於落水啦, 但要培植一些水草才可做景呢. 到時找你指教下. Hehee !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-10 13:30 
離線
頭像

Another kind of feel. It's more natural. I like it!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-10 13:48 
離線
頭像

Bruce: 養陰性草我都係初哥,所以冇乜可以教到你呀。不過我覺得莫絲上面有好多絲毛形狀的東西,好容易將水入面的浮物黐到身上,從而惹藻。所以三角莫絲雖然可以接受強光,但水質一定要清潔,肥料一定要控制得好好,唔好有太多過剩液肥。我通常一個星期換1/3水,每星期加一次液肥,但因後景比較多陽性草,所以應該係唔會有剩。養三四條工作魚、工作

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-11 00:10 
離線
頭像

[quote="waynesham"]Bruce: 養陰性草我都係初哥,所以冇乜可以教到你呀。不過我覺得莫絲上面有好多絲毛形狀的東西,好容易將水入面的浮物黐到身上,從而惹藻。所以三角莫絲雖然可以接受強光,但水質一定要清潔,肥料一定要控制得好好,唔好有太多過剩液肥。我通常一個星期換1/3水,每星期加一次液肥,但因後景比較多陽性草,所以應該係唔會有剩。養三四條工作魚、工作

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-11 03:03 
離線
頭像

哈哈哈,睇見你個缸就知係夠期喇。一係就翻缸一係就換缸。如果要修剪,一早就剪左喇。你還記得我講過,"當水草生得最旺盛的時候就是剪草翻缸的時日到了"。

我以前的缸,ND的缸和你現在的缸都是翻缸前生到爆缸,而水草亦是最美最自然的時候了。

希望早日見到你的新景像。

施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-12-12 01:24 
離線
頭像

Harry: 我兩個月冇前啦,其實都算係生得幾慢,如果係我個大缸,一個星期就要剪啦.........:) 我都好同意依家水草係生得最旺盛,不過就密左D,失去層次感。但其實又不失一個Natural Feel ..... (給自己偷懶的籍口 :))

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :