水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 07:30

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 48 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 02:11 
離線
頭像

造景篇 (日記式連載)

簡介

器材 Equipment:
10 吋方缸一個
ADA泥一包
20W FLx2
掛缸濾水一個
ADA Ver74 CO2 System

材料:
小圓葉
印度小圓葉
紅松尾
針葉皇冠
迷你矮珍珠

石材及沈木
石x3 from http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=14588
沈木x1

16 July
先加入適當高度既泥,然後將主體既石放在中央較前既位置再將沈木放係較後作為背景,注入水後便將針葉皇冠種在中景既位置及小心地將
迷你矮珍分佈在前景既地方。(由於係開缸既第一日所以並唔需要心急,首先既係要建立細菌消化系統,很多新手就係太心急一下子種太多既草 :f )

PS 光照4小時 CO2不開

圖檔

圖檔

圖檔

19 July
由相可見d水已經清o左好多,將準備好既小圓葉插係後景既兩邊及將印度小圓葉插係沈木既後方,針葉皇冠已經適應環境並開始長出水中葉係呢個時候我就將舊既水上葉剪走,咁樣可以促使多d新既葉生長。
另一方面迷你矮珍珠生長好慢同埋有溶葉既徵兆應該同ph太低有關... :l

PS 光照8小時 CO2每秒一個波 換三份一既水

圖檔

23 July
已經過o左一星期針葉皇冠生長快促已向前伸出o左幾個新芽所以又要將老既葉及水上葉剪走,可惜迷你矮珍珠已經死o左80%.... 希望餘下既可以keep得到.... :h

PS 光照10小時 CO2每秒一個波 ADA Step2 2ml/day ECA 3 drops 換三份一既水

圖檔

圖檔

28 July
相信水質已經穩定所以就走o左去買魚 kakaka :c :c 因為個缸好細所以搵既魚要佩合個缸既size,走o左去水草店買鑽石燈 ($100 有8條 hehe :-n01 ) 兩條鉛筆同埋一條小精靈,最後加埋紅松尾總算大功告成
(紅松尾對水質較敏感,不適宜係開缸初期加入 :e )

PS 光照10小時 CO2每秒一個波 ADA Step 2 2ml/day ECA 5 drops 換三份一既水

圖檔

30 July
成個景都開始成形,小圓葉已長出了無數既新芽要等既就係高度,針葉皇冠好鬼靚由其事當佢地帶有淡淡既紅色及黃色。其他既草如印度小圓葉及紅松尾亦生長良好,依家要解決既就剩低迷你矮珍珠,呢種草我都係第一次種究竟點先種得好呢?? (謎團 kakakaka :j :j :j )

貪心既我今日加o左小小TMG...........弄巧反拙......絲澡爆發...... :-n30 :-n07

PS 光照10小時 CO2每秒一個波 ADA Step2 2ml/day ECA 5 drops TMG 4ml

圖檔

圖檔

31 July
換走二份一既水...希望絲澡遠離我

PS 光照10小時 CO2每秒一個波 唔落肥 (重敢落咩 :-n11 )

圖檔

3 Aug
經過連日既戰鬥終於攪掂d絲澡....但係......青苔爆發!!! :m :m

我重換o左幾舊火山石o添 :d

PS 光照10小時 CO2每秒一個波 唔落肥

圖檔

5 Aug
情況一發不可收拾.....點算?? :h :h

PS 光照6小時 CO2每秒一個波 唔落肥 換三份一既水

圖檔

9 Aug
經過幾日不停換水之後情況終於穩定下來 :-n04

PS 光照8小時 CO2每秒一個波 換二份一既水 ADA Step2 2ml/day

圖檔

11 Aug
唔知點解d草生得好鬼慢... :j :j

PS 光照8小時 CO2每秒一個波 ADA Step2 2ml/day

正面睇 :i
圖檔

上面睇 :i
圖檔

側面睇 :i
圖檔

11 Aug
等待中 :f

係呢到要多謝 waynesham 兄既草呀!! :-n06
PS 光照8小時 CO2每秒一個波 ADA Step2 2ml/day 換三份一既水

圖檔

圖檔

下回繼續 :-n04

最後由 koman 於 2003-08-13 23:07 編輯,總共編輯了 4 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 02:20 
離線

VERY NICE!!! 好一個實戰篇....可以讓很多初學者學習到小缸子的造景技巧...... :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 02:28 
離線

超正 :-n05
明白到做缸係唔可以心急 :i

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 07:39 
離線
頭像

嘩.........正呀,推一下先啦 :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 08:57 
離線
頭像

正 ! ! ! ! !

魚缸雖小 ,五光十色 !

記住 : Idea 要無聊 ! Outcome 要有料 !
Its better to regret sth that u done than sth u havent !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 09:23 
離線
頭像

:-n06 正呀! koman兄, d石形態都ok喎, 想請教d針葉皇冠在邊度買架? 你d係咪水上葉變架呢? 昨晚想買但見發記得水上葉咋. :-n01 Good!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 09:42 
離線

好正......

等我又將個10" 缸玩下先.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 09:44 
離線
頭像

MASTERPIECE :-n17

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 09:48 
離線
頭像

非常好的教學哦Koman兄! 祈待整個造景的成熟期.
一點小建議:用細粒的co2氣石取代ADA擴散器;效果一樣好又不有礙觀瞻.
另外迷你珍珠草初期的死亡率是比較高.不要棄餒,把生的留住讓它漸漸適應環境.在不經不覺間你便會擁有一片綠色地毯般的前景! :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 09:52 
離線
頭像

看似平凡的石頭也可造出如此美景,難得,難得! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 10:04 
離線

Koman兄出手, 果然係神仙放屁, 不同凡嚮呀!敬佩!敬佩!

搞到我又想整翻個送比朋友添!
其實如果唔用DIY CO2的話都幾頭痕!不竟小型/袖珍的CO2 system只有ADA至有, 但好貴!用傳統的鋼樽, 又有妹仔大過主人婆!唔知Koman兄在co2方面, 有沒有其他的建議呢?

akin86:上圖第三張果種至係針葉皇冠, 你是否看錯了?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 10:20 
離線
頭像

:-n06 Thanks, GL兄, 我知道呀! 可能意思寫得唔好, 我見koman兄話"針葉皇冠開始長出水中葉", 想問koman兄的針葉皇冠水中葉係咪在魚街買, 因見魚街好似得水上葉賣, 但我想買水中葉. :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 10:36 
離線

akina86 寫:
想買水中葉

老通好似有!不過唔知斷貨未!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 11:58 
離線
頭像

正呀...(last 3 果幅...)
我比b+...
最喜愛那明顯的斜坡...
很自然的造景...
石頭也放得很好...texture也不錯...
很正...係0甘多...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-08-01 12:09 
離線
頭像

Koman兄:
多謝你敦導大家造迷你景缸的技巧
你個景好五光十色.....

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 48 篇文章 ]  前往頁數 1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :