水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-09 09:41

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 00:58 
離線
頭像

話咁快又一個月lu, 轉了水草, 來一個半陰陽缸, 練一練葵花寶典先 :d :d :d :d :d :d :d :d

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 01:05 
離線
頭像

GoHan兄! :a
你的草缸好㊣㊣㊣! :-n17 :-n17

PS:原來14"細缸也可以有很豐富的購圖!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 01:09 
離線

都好正, 加油 !
你的新燈很大條啊.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 01:31 
離線

又轉?果然精力充沛喎!個景唔錯!比分..................都係等評分員做啦!我參觀嫁咋!

第三張相枝野度有d黑色毛毛喎!仲好似有d青台在面上添, 好自然!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 01:50 
離線

:-n05 很好啊GoHan 兄~但這次拍照面光處有點曝光過度,中間是綠松尾吧???呵呵...修正一下會更完美... :-n01 加油

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 01:56 
離線
頭像

GoHan:
好靚呀.....人妖(因為你有陰陽缸)
HAHAHAHAHAHA~~~~~~~~~~~~~~~~~
剪下綠松尾啦~~~~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 01:56 
離線
頭像

To claychan:
多謝你呀! 我都係在此學野咋, 哈哈!

To catcat:
多謝你呀! 我會繼續努力! d新燈是幾個月前在發記買的, $4/條, 抵嗎? 哈哈!!

To GL:
冇轉呀, 同"香港代表作"裡面果個一樣之嘛!
不過我放棄了紅松尾, 小紅梅同矮珍珠, 轉了綠松尾, 印度小圓葉同小水榕....因為我插了10支鐵根肥, 每日5滴ECA, 每星期2ML TMG, 紅松尾始終都係變綠, 矮珍珠被簣藻遮一遮又生高晒, 唉.......
加上可能d肥勁得滯, 黑毛藻又番來, 玻璃d青苔3日就要清..哈哈!!
不過今日買了6條小飛狐, $18, 抵!!!!!
lee個景都keep左一個月lu, 其他水草麵生得好好呀!(除了紅松尾, 小紅梅同矮珍珠)

To NATURE DESIGN:
多謝你! 多謝你的教導, 我D水草終於都快高長大了.....綠松尾本身個頂好反光, 我在PHOTOSHOP較暗了也是不行 :h

To Raymok:
多謝呀, 哈哈, "人妖"近牌盛行嘛, 等我遲d放個排球落去!! 哈哈哈!! :c :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 06:08 
離線
頭像

gohan~ 早晨!~

唔好話比人知係14"缸丫嗎 ~ 你話 24"缸都有人信 !!!~
造一景幻覺 ....well done !

小心黑毛藻發大 d黎攪 ..... !~ :d

記住 : Idea 要無聊 ! Outcome 要有料 !
Its better to regret sth that u done than sth u havent !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 07:06 
離線
頭像

立下眼真係唔記得係14"缸呀,勁呀,缸仔細細,但係種草又多個人喎....:)

下次再影時,試下搵綠松尾個頭去測光或-ev一級半級先再影呀,佢地真係個頭成日都 over 呀 !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 08:10 
離線
頭像

好正,顏色豐富,層分得又好! 努力呀! :-n05

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 09:55 
離線
頭像

gohan~ 早晨娘... :c
一個缸可滿足兩個願望(種陰性和陽性草確是不錯...)
幾好...
我比c...
綠松尾太長同反光度太利害...
造成視覺上不適...(discomfort glare)
顧及葉形的配合(holland style)...前景用牛毛也是不錯的選擇...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 10:10 
離線
頭像

:m :m :m ..................好靚!!請問你有否加CO2?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 13:36 
離線
頭像

佩服佩服呀! GOHAN兄!
想請教你點樣去控制水溫呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 14:24 
離線
頭像

今日再試影啦, 但測了光, 相好像暗暗的, 沒有了層次和顏色分明了 :-n01

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 14:56 
離線
頭像

To 抱波司機:
早晨!~~嘩, 真係好早晨wor, 6:08am....我岩岩訓冇耐!
哈哈, 可以14吋變24吋, 我都好想!
多謝你先, 哈哈! 我已經放多了6條飛狐同停了肥, 我諗應該冇事掛, 哈哈哈!! :-n01 :-n01

To waynesham:
哈哈, 其實都唔係種左好多種草, 不過佢地生到黐線, 小弟又懶得理, 哈哈哈! 請問可以教我點影先好嗎?我試過測了綠松尾的頭才影, 周圍d草就黑晒啦....

To 老通Tony:
多謝多謝, 下次再去你間鋪吹吹水, 哈哈!

To keisuke:
早晨!~~wahaha, 今次個景都冇變過, 為何由上次的B+跌到落C? 哈哈...
其實我仲想D綠松尾再長D, 有"爆"出黎的感覺, 更加自然! 反光, 我都唔知點影好!
其實我在選草方面已經下了功夫, 中景以簣藻為主, 前景最好就矮珍珠or mini矮珍珠, or留空中間, 可惜簣藻遮了光, PL的穿透力又不夠, 生高是必然了(不是矮缸!), 所以我才選擇了細葉水榕, 至於你所講的tropica牛毛, 我也曾經考慮過, 不過我覺得唔係咁適合, 它們生得高, 會破壞了我"中空"的設計; 太齊整和葉形又係一條條, 同中景的簣藻會格格不入wor! :d :d

To 黑仔:
多謝呀, 有呀, 在左後用細化了... :c

To 噢暈:
多謝, 你也是細缸嗎?
我想你比我更利害啦!
我完全冇理會過水溫wor, 我d草草又冇停生, 又冇溶頭! 日日都31, 32度, wahahaha!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :