水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-05 02:09

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 82 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 23:37 
離線
頭像

wow, 十分....非常.....完全.....的拜服和多謝榮山大師。 :m

p.s. 版主請你加一個"拜服"的表情符號. :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-04 23:44 
離線
頭像

榮山大俠又再一次令我驚嘆不已!難為小弟每次看完大俠作品後都生"學乜人造景啊!一世都學唔到喇!"之念。

說回大作"風。林。火。山"真有動有靜,分佈經細心計算,對比非常有層次。紅太陽生長於笙石後彷似火山剛剛爆發,而附近的草林巳為風所動,但較遠的四周的木林則仍未為所動,此等發、動、靜的瞬息間之變盡放於此的水草造景,已將靜態草景提升到另一境界,可敬可賀!
P.S.小弟以自身微見解讀大俠大作,若有誤解望大俠見諒!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 00:49 
離線
頭像

[quote="waynesham"]
Andy Kong: 我今次睇來有好多誠意分喎 :d
以石為中心的模樣,我現在已經可以幻想得到,........ 好慘、好靜、好涷....絕對唔夠這個version 咁有生命力.....hahah :)

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 00:53 
離線
頭像

wk_law 寫:
榮山大俠又再一次令我驚嘆不已!難為小弟每次看完大俠作品後都生"學乜人造景啊!一世都學唔到喇!"之念。

同感,每次睇完佢同 Eric D造果都有這種感覺 :-n26

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 01:55 
離線

靚到咁....都唔知講乜好.....個口好耐都合唔埋...... :m
睇完個感覺就好似李嘉欣突然企左o係我面前話要咀我咁,唔係FA :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 11:32 
離線
頭像

榮山大師:
:-n20
偶像!意境上已超越天野的風格了 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 12:00 
離線
頭像

巧奪天工..... :m
驚為天人..... :m :m
萬眾矚目..... :m :m :m
望塵莫及..... :h :h :h :h

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 14:59 
離線
頭像

遲來既回覆呀~ 真係一絕呀 無論係當意景/形體都好好
全部草種都有令人爆出泥既感覺呀 用顏色去令層次感加深
非常好既視引導向呀 :m :m :m 驚嘆萬分~ 如果等左面既針葉皇冠再密d 爆d
就更有吸引力呀

"風。林。火。山" 各代表得非常好 如果係小弟就會選用麻紅鼻群游呀 感覺就好似星星之火 隨風而起舞 飛散到各處 :-n10

小弟由第一日開始造景以來 見過唔少人用笙石去造景, 不過給我既感覺總係格格不入
今次係第一次見到笙石既自然度, 溶合程度係咁高架咋 :-n05
而家石雖然唔特別 不過自然而且整体配合

萬分期待"風。林。火。山" 成景後既威力呀 :-n06 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 16:36 
離線

:b 榮山大師的作品真不用多說.但看大師的圖和美術根基;直情就可以自己創作一本水草專輯. 真期待你的專輯發行! :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 17:11 
離線
頭像

水景靚已是無可置疑,小弟最賞欣的是大師兄對做景的那份誠意及執著,就是這份誠意及執著推動著本地水族做景者前進!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 17:23 
離線
頭像

榮山大師:
thank you for your reply :f :f :f

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 18:08 
離線
頭像

置頂啦 :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 20:51 
離線
頭像

鏍絲兄: 能令你勾起哲學上的導理......... 真係.........連我開始唔明自己寫咩野添.........ahhah :d

我的做法如下:
先有概念->主題->構圖->造景->有相->有字...........係唔係好公式化呢,一齊隨心啦!!

另外你所指的紅太陽,其實係古巴葉底紅。我覺得我絕對不是一個完美主義者,如果真的是這類人,相信我會令所有矮珍珠只向一個方向生...........hahah :) 再者,我其實只需要有左上角留有一定空間,令"山"形聳立,就已成!!

Kelvin6666: 多謝哂!! :-n05

wk_law: 其實.........我冇種紅太陽喎,

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 21:29 
離線
頭像

鏍絲 寫:
你既開場白令我諗起哲學上的唯心派同唯物派,明白得少少,喜歡就多多。
今年第一砲有圖、有字、有詩歌,想訪問下你有圖先定係有字先?我自己就會有圖先,不過我諗你會有字先。因為我地比草控制(陰公),前輩當然可以控制d草做出一個意念…………

嘩! 鏍絲大大, 唯心唯物??? 類似雞同疍既問題bor!!! 雖然較簡單, 但都糾纏左多個世紀lor. 睇黎要開過新擋口討論討論嘞. :c
個人愚見, 人 – 像一般生物, 經過眼, 耳, 口, 鼻, 舌, 身既接觸, 對外間一事一物既形態, 經過消化, 領畧而之後作岀不同感受. 較突出深刻既概念, 會被重演捕捉. 我學人種草養魚都係想睇下水中世界之嘛. :-n06

waynesham兄, 你終於記得update個logo嘞. :c
借你個場同鏍絲大大對話, 有怪莫怪bor. :-n04

最後由 果汁先生 於 2005-01-05 23:00 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-05 21:51 
離線
頭像

正爆.....
無從挑剔..... :-n14

我連草都未種掂.....
莫講話做景..... :m

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 82 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :