水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 02:25

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2006-02-21 03:03 
離線

前排見 ADA 液肥咁平, 就買左支 shade 番去 點知諗諗下見佢d 成份都係d trace metal elements, 咁就生出一個念頭:

拎d番去公司 (testing lab) 用 ICP-MS 去 test 下入面有d 咩 metals 同幾 conc. 再照番個分量黎開 :-n04 ( lab 有哂d metals o既 standard) 照計應該可以配製出一模一樣的 shade 液肥, 但其他 step 123之類因為有其他成份, 我要諗諗點搞好 :-n06

希望完成之後回來 report :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-02-21 03:22 
離線
頭像

然後平價出售俾公司冇 lab 既網友 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-02-21 04:43 
離線
頭像

我唸唔係咁易,知道其中幾種都未必知道全部,但好想知結果 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-02-21 14:26 
離線
頭像

ICP-MS (ICP 已可以) 只係test金屬含量。
要測試有機成份,最好用GC-MS 和 LC-MS。
還有陰離子如Cl, NO3,PO4,SO4等成份可以用ion Chromatography測試。

方法有好多,各有各sample treatment方法,不過想模仿到一模一樣並唔容易。

你間testing lab有ICP-MS,仲可以隨你用,應該係大機構/大學。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-02-21 22:12 
離線
頭像

嘩!!好pro呀 :m :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-02-21 23:09 
離線

肥肥魚 寫:
還有陰離子如Cl, NO3,PO4,SO4等成份可以用ion Chromatography測試。

方法有好多,各有各sample treatment方法,不過想模仿到一模一樣並唔容易。

你間testing lab有ICP-MS,仲可以隨你用,應該係大機構/大學。

勁人一名 :m

有 ICP-MS and ICP-AES, 梗係用貴d果部啦 :-n06

冇錯, 所以 organic 野都唔敢叫 organic 的同事們幫手, 話哂都係 freeride 緊公司資源 :d

anion 方便都可以做, 又要麻煩到人, 不過 FIA 應該冇問題, 叫個熟do既同事夾多一支 sample 當 wash 黎 run :b

總結, 當然實做唔到同 ADA 肥一樣啦, 所以先用 shade 肥黎落手, 希望最少 micronutrients 方面可以模彷到 :e

今日 run 過一次, 比我想像中低好多 :m

PS 大學其實重難俾你公機私用, 部部機有哂 technician 看住, 除非你同佢地好熟啦 :c 但我公司都唔係咩大機構~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-02-22 01:31 
離線
頭像

想像中低好多<====concentration :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-02-22 06:12 
離線
頭像

Di Canio 寫:
肥肥魚 寫:

有 ICP-MS and ICP-AES, 梗係用貴d果部啦 :-n06

冇錯, 所以 organic 野都唔敢叫 organic 的同事們幫手, 話哂都係 freeride 緊公司資源 :d

anion 方便都可以做, 又要麻煩到人, 不過 FIA 應該冇問題, 叫個熟do既同事夾多一支 sample 當 wash 黎 run :b

總結, 當然實做唔到同 ADA 肥一樣啦, 所以先用 shade 肥黎落手, 希望最少 micronutrients 方面可以模彷到 :e

PS 大學其實重難俾你公機私用, 部部機有哂 technician 看住, 除非你同佢地好熟啦 :c 但我公司都唔係咩大機構~

HAHA,,,直覺話我知你是大學大學,,,^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-02-24 10:35 
離線

想試下o的 DIY ADA 肥得唔得, 我o的草可以幫手做實驗呀!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-04 15:39 
離線
頭像

ALVINKK 寫:
Di Canio 寫:
肥肥魚 寫:

有今多機同Department ??是environmental lab ?? 是ALS ??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-04 16:13 
離線

Grass369 寫:
ALVINKK 寫:
Di Canio 寫:
肥肥魚 寫:

有今多機同Department ??是environmental lab ?? 是ALS ??

:m 你......是誰 :-n06 不過宜家都唔關我事了 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-04 20:53 
離線
頭像

唔知有result未呢 ?....
:-n05 :j
咁最後即係有冇拎去打MS ?
就咁就打, 對MS會唔會太conc. ? 要dilute嗎 ?
(我未睇過支肥, 唔知有幾conc.)
記住filter多幾次先打,
如果因為玩而塞左部MS,
我諗你老闆都會叫你唔駛再返工了. :-n06 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-04 21:06 
離線

JMS 寫:
唔知有result未呢 ?....
:-n05 :j
咁最後即係有冇拎去打MS ?
就咁就打, 對MS會唔會太conc. ? 要dilute嗎 ?
(我未睇過支肥, 唔知有幾conc.)
記住filter多幾次先打,
如果因為玩而塞左部MS,
我諗你老闆都會叫你唔駛再返工了. :-n06 :d

最後有打過架 當然有 dilute 啦 唔係死梗, 見到咁o既色我阿頭即刻話 1000x dilution :c 不過最後張 result sheet 唔見左, 而我都冇o係果度做了 :h

MS 亂咁玩玩到要叫 engine 黎整就真係大件事 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-05 11:17 
離線
頭像

最後有打過架 當然有 dilute 啦 唔係死梗, 見到咁o既色我阿頭即刻話 1000x dilution :c 不過最後張 result sheet 唔見左, 而我都冇o係果度做了 :h

MS 亂咁玩玩到要叫 engine 黎整就真係大件事 :c[/quote]

Which lab did you work before? I am also working in Lab but not in testing department. :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-05 22:34 
離線
頭像

Di Canio 寫:
Grass369 寫:
ALVINKK 寫:
Di Canio 寫:
肥肥魚 寫:

:m 你......是誰 :-n06 不過宜家都唔關我事了 :c

PM下大家,睇下系唔系同事。 :-n06

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :