水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-20 05:43

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 38 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : [討論]DIY 培養細菌
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 09:59 
離線
頭像

有些天馬行空的想法, 有沒有朋友嘗試培養細菌, 如 Dupla 消化有機物質細菌或其他的硝化細菌,PSB
細菌在適當的培養環境下是會不斷分裂.
我想, 如果成功, 我們只需開始有一匙的細菌和 (水,糖,少許ammonia或者 少許Sulphate (for PSB) ), 之後不需要買了

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 10:19 
離線
頭像

我都想,佢地又點會咁笨ar
你講個o的硝化細菌, 全部都不能直接繁殖的.
我係用上一小杯水, 一條死魚繁殖的, 質數沒有那裡好&菌種亦沒有那麼多.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 10:58 
離線

你想成間屋 好似 psb 襟臭?? :c :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 11:05 
離線
頭像

我只是放條死魚落個杯仔度, 打氣, 用既水係水種植物o的水. 等佢發臭, 水變濁, 之後杯水清番 check 下no3- , 就可以些杯水放入缸中, 冇落psb. :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 11:40 
離線
頭像

Dear TAM, 如果加上買來的,e.g. Dupla 干/濕菌可不可以?
死魚和糖是菌的食物.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 12:05 
離線
頭像

dear alex,
as tam said, the commercisl products bacteria we bought cannot be reproduced.
cause the factory cut their reproductive ability before sell to us.
otherwise every people use their products only once for whole life.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 12:13 
離線
頭像

Tam: 咁你其實係咪係度練緊屍水呀? hahaha 講笑jer.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 12:31 
離線
頭像

Thx for sharing, what a pity :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 13:13 
離線
頭像

alex 兄,
個o的廠商, 唔知係o的硝化細菌度加o左o的乜野chemical 令o的細菌唔會繁殖.
由於小弟失業, 好得閒, 兩個月前做了個小實驗:

放了唔同菌落唔同既杯度(有一杯係冇放菌), 每杯水有一條死孔雀, 打氣. 果然係dupla dry bacteria 個杯水既no3-上得最快跌得最快, 效果很好. 但要証明佢地會繁殖, 便要繼續做下去, 就是當每杯水既no3- 降低至 0.2 ppm, 就將杯水倒落高濃度no3-杯水中, 當然dupla 係第一杯最快既水可以下降至0.2ppm 再轉去杯 2.5~3ppm 既水中. 同樣既方式做多兩次. 以上既實驗每兩小時take 下no3- 個數值 (有時出街無take下). 得出不同既curve 第一次: a1,b1,c1,d1,e1.......如此類推. 發覺去到 a4,b4,....e4 既五杯水既no3- 下降速率 差唔多, 個杯dupla 水同冇落菌水既no3-下降至0.2~0.3ppm 要上7~8days 同 第一杯dulpa 水no3- 升得快, 跌得快相差極遠. 我而個experiement係指出市面上既菌係唔可以繁殖, o的菌死o左又要加o的新菌, 而繁殖到的就不象dupla 那麼強.

唔知有冇草友, 做過類似experiement, 可否分享下

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 13:16 
離線
頭像

to birdnest:
o的屍水對抗黴菌很好的.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 15:14 
離線
頭像

TAM兄, 謝謝你的詳細實驗報告,看來繁殖這類細菌是不容易.
不知其他牌子可不可以. 希望有草友 做過類似experiement可分享下

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 19:03 
離線
頭像

算小弟愚昧
既然市面上的菌買回來又不會繁殖
當菌類死後
那麼為可我們草缸的水可以長期清澈???
若果可以的話,我們可否到野外山溪地方採集到菌種呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 20:35 
離線

Re: Alex
PSB 係唔用 sulfur 嫁

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 21:57 
離線
頭像

to emil 兄:
我地缸既硝化細菌係長時間既繁殖(水喉水內都有極小量既菌), 並不是下了一次既硝化細菌後, 個o的硝化細菌既繁殖, 而我覺得定期加些市面既硝化細菌個缸既發病率較底, 因自來水好像缺乏了好多菌種.

若果可以的話,我們可否到野外山溪地方採集到菌種呢?
唔知得唔得la? 可以的話, bring all test to CHECK water quality. 但係市面上既試劑好有限,用我個方式只能知道有幾隻菌ja. 如果唔係用顯微鏡都好難分到.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-19 22:04 
離線
頭像

TAM 寫:
to emil 兄:
我地缸既硝化細菌係長時間既繁殖(水喉水內都有極小量既菌), 並不是下了一次既硝化細菌後, 個o的硝化細菌既繁殖, 而我覺得定期加些市面既硝化細菌個缸既發病率較底, 因自來水好像缺乏了好多菌種.

TAM兄講這句唔多明白
可否長細d解釋啊?thanks

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 38 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :