水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 04:08

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [討論]碳肥
未閱讀文章發表於 : 2004-08-18 20:42 
離線
頭像

草肥有分主肥及徵量元素,但最近發現有隻叫碳肥,聲稱能放出碳元素,效用等如二氧化碳。(說明書話)
現請各位網友討論吓:1.有無人用過?
2.效用及效果?
3.放出碳元素,是否代表可以減小或停CO2
4.覺得草缸是否真的須要它?(碳肥).

謝謝 :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-08-18 22:55 
離線

之前魚街都有隻好似叫翠屋既液肥, 又係話唔駛加二氧化碳都得, 不過用過既都話搵苯.
唔知呢隻係唔係都係一樣, 叫咩牌子呢.

不過水草係光合作用要求既二氧化碳, 需求應該都好多, 又要源源不絕供應, 如果枝肥真係咁勁, 咪要好濃縮 ?? :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-08-19 00:01 
離線
頭像

牌子好似叫KENT水草碳肥 :f

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-06-26 22:49 
離線

放二氧化碳的藥丸???
請問不是有很多嗎???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-06-26 23:14 
離線
頭像

碳肥.....kent的, 我好耐次前都見過..... 是液肥來的....
在某某魚店(舊水草店對面)有買, 貨架上的紙仔都話可以當二氧化碳.......

我相信對陰性草有幫助, 陽性草對co2的要求真的太大了.....

amen.....不如你開個缸仔試下..........哈哈!! :d

然後叫皇阿嬸唔好買co2住....... :-n06 :-n06

圖檔
http://killieclub.hk

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-06-27 00:17 
離線
頭像

大白菜 寫:
碳肥.....kent的, 我好耐次前都見過..... 是液肥來的....
在某某魚店(舊水草店對面)有買, 貨架上的紙仔都話可以當二氧化碳.......

我相信對陰性草有幫助, 陽性草對co2的要求真的太大了.....

amen.....不如你開個缸仔試下..........哈哈!! :d

然後叫皇阿嬸唔好買co2住....... :-n06 :-n06
哈哈!!去年的文都比您地番出 :c ,我用咗支啦,我覺得當它溶入水時,係有d很微細的泡沫,有d像co2,不過一會便慢慢消失,我都覺得如陰草,有泥,降酸濾材.....各方面的配合,可能都得掛 !! :c
大白菜:開個缸仔唔係問題,不過我無夾燈,係咪您讚助先!! :e
皇阿嬸今年克扣工資,收重稅,有人比錢買..... :c :b :c :b :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-06-27 14:14 
離線
頭像

Seachem 都有隻 Flourish Excel, 功效差不多, 對須求量大d草作用不大... :d

amen 寫:
皇阿嬸今年克扣工資,收重稅,有人比錢買.....

皇阿嬸唔係..克扣工資,收重稅,...而係搵到贊助商...... :c :-n06 :c :-n06 :c

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-13 14:22 
離線
頭像

我見到Flourish Excel,想問下有無用如果有co2
又唔是用來殺黑毛,睇過Seachem網,其實碳肥同co2較用是否一樣

濾桶Project ARGO 2,富華405

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-12-02 13:14 
離線
頭像

有無人用過這隻Flourish Excel可分享下

濾桶Project ARGO 2,富華405

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序