水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 06:22

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-04-17 13:53 
離線
頭像

請問各位知唔知道惠康買果d種花用根肥可唔可以用黎種水草?
因為我唔知道果d根肥會唔會有d化學成份對d魚有害, 唔敢拎d魚仔條命黎較飛, 所以想先問問各位意見~!
重有, 如果可以, 應該落幾多呢?會唔會搞到成缸泡?
我個缸15x15x10, 諗住種陰草~
唔該~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-04-17 14:17 
離線
管理員
頭像

可以o架, 有草友以前用過一排排個隻, 不過一定要深埋係底層, 唔係反出黎時就大件事.
不過其實 "Janqo" 根肥都係二十幾蚊盒, 都有好多枝, 唔算貴呀.

仲有, 陰性缸都好少用根肥喎,除o左少數椒草, 多數都係扎係木上面之嘛.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-04-17 16:49 
離線
頭像

唔該晒~
因為我用左砂種, 所以諗住加返d肥, 重d椒草, 鐵皇冠等等...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-10 07:09 
離線
頭像

鐵皇冠種在木上的, 種在沙也不需根肥。 椒草可試這個, 一支養開三至五支用, 椒很受這的, 但不可過量, 水質也需肯定非常低磷同氮才用, 否則爆藻唔好問我點解。 百佳超級廣場有售。 *記住買低磷低氮!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-05-20 13:00 
離線
頭像

Macbrush 寫:
鐵皇冠種在木上的, 種在沙也不需根肥。 椒草可試這個, 一支養開三至五支用, 椒很受這的, 但不可過量, 水質也需肯定非常低磷同氮才用, 否則爆藻唔好問我點解。 百佳超級廣場有售。 *記住買低磷低氮!

用呢隻要好小心,新手唔建議使用,唔小心好易爆藻爆到成缸都係,真係會乜藻都生齊,我就用種花用o既水苔扎一個球體,另外用缸分開,放呢隻肥落水沉一個禮拜,就生成一個綠毛藻球。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案