水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-20 23:41

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [分享]基泥食水深
未閱讀文章發表於 : 2004-02-08 20:45 
離線

花街買塘泥$5,魚街賣基泥幾十蚊,repack 塘泥食水深

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-10 21:59 
離線
頭像

魚街食水係其實好深,係好暴利,名牌器材,得個靚字,但係就好多人都要去買貴嘢先至安心,例如過濾器,貴大陸一陪,其實換插頭就得,如果係入口器材,如金屬鹵素燈胆,OSRAM 150W,香港PCL 買4000K $150 ,65000K 就要訂貨先有,係大陸買就$140,一樣要訂貨先有 65000K,今日係魚街問,有現貨要$450 一枝,曄,足足係一開三,問你點頂,好似ADA咁,細化杯只不過係玻璃,但係重貴過水晶,ADA泥就真係泥嚟o架,說穿咗只不過係將啲泥,加入肥,用機器將啲泥擠成一粒粒,然後好似燒磚頭咁,將佢地燒到凝固成一粒粒吧了,泥本身已有肥,亦係植物生長良好環境所必須,其實用塘泥做底面再加砂將泥覆蓋,己經可以種到一個好靚嘅草缸。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 00:44 
離線

係呀係呀.我見到貼魚江的顏色紙,文具鋪賣3元一呎,魚街賣18-24元一呎.真係丫!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-17 11:46 
離線

花街係邊?thanks

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-18 22:48 
離線
頭像

wong tsz 寫:
花街係邊?thanks

咪係太子站,運動場道個邊,好多賣盆栽同賣花嘅鋪頭,好多人叫佢做花街囉,即係魚街条街名都唔係魚街嘛,都好近魚街,過条馬路就到。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-03-13 23:35 
離線
頭像

咁係唔係即話係花街買塘泥同魚街賣基泥係一樣呢~
兩種泥都可用黎種水草!? :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-03-14 11:54 
離線
頭像

由一開始玩草大約10年光景,一直我都係用塘泥,同ADA一樣,可用到1年,種南美草都得,弱酸性,PH6-7.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-03-14 13:40 
離線
頭像

wa~
咁我都試用先!
平咁多

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-06-29 22:45 
離線

I use the pond soil for a few days, but the the water is not so clear, what is the questions?
My outer-filter is also a new one.
Why ?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章