水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 06:26

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 12345  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2004-01-13 01:24 
離線
頭像

想DIY鐵肥,有無朋友知點樣先可以知道制成品嘅鐵含量幾多,同知道點樣DIY呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]
未閱讀文章發表於 : 2004-01-13 15:26 
離線
頭像

先沖杯紅茶,用濾紙濾過後,將肥料倒入紅茶中, 如果有黑褐色的沉澱, 則表示肥料中有鐵質。
:-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-14 12:16 
離線

用二價鐵試劑,魚街有售,
原鐵fe増酸ph去到1可變成二價鐵fe2,
所以人食鐵粉落肚係可以吸收到鐵質.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-14 18:15 
離線
頭像

睇下下述貼文幫唔幫到你?
http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtop ... 4&start=30

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-15 06:24 
離線
頭像

多謝各師兄回應,我諗會用冲红茶方法試,經濟呀。
一邊飲茶一邊試,你睇人生幾寫意。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-15 11:16 
離線
頭像

雖然知道有定無,但係都係唔知個含量果下無奈。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-15 11:38 
離線
頭像

我諗到最後都要用缸草慢慢試,無辨法中嘅辨法。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-15 13:35 
離線
頭像

hi all,

其實我都有你們同樣的問題, 真係好無奈, 魚街買到的iron2+ test kits又唔準, 選擇又少, range 又窄, 根本test唔到自己開出來的solution. 如果test魚缸內的iron還可以, 聽說dupla的iron test kits最準. 不過, 我在魚街看了一遍, 就只有一間大家都不想進入的店舖有得賣, 而且個盒堆滿塵, 又黃wor, 仲好貴tim (大約$7x @).... 心想過期點算, 好幾次拿住想買都忍住了手.

很久以前, 我上網search到有關於老外用test kits的資料 (看看"Water Chemistry"):
http://www.brainyday.com/jared/aquarium/tank.htm
不知大家有沒有用呢....
不過, 我不知道香港那裡有LaMotteHach的test kit零售買
我只能找到香港有代理 (不過我就沒有聯絡他們).

LaMotte :
Hong Kong
Guyline (Asia) Limited
Rm. 1611 Eastern Harbour Centre
Hoi Chak Street, Quarry Bay
Tel: 852 2856 0606
Fax: 852 2811 2947
Email: [email protected]
Contact Name: Wendy Lai

Hach :
Hong Kong
EuroTech (Far East) Ltd.
18/F Gee Chang Hong Centre
65 Wong Chuk Hang Road
Hong Kong
Telephone: (852) 281 40 311
Fax: (852) 287 35 974
(852) 287 00 479
email: [email protected]
website: www.euro-tech.com

值得一提係....Lattmotte有0-25ppm的iron test kit買.

最後, 我知道除了EDTA-FE外, 還有一種叫Ferrous Gluconate, 它並不是chaleted Iron, 聽說它比EDTA-FE更有效, 沒有那麼容易變成Fe3+:
http://fins.actwin.com/aquatic-plants/m ... 00474.html
但由於我chem的知識只去到中五, 我好吃力找資料都唔係好明, 希望各大大可以分享一下關於Ferrous Gluconate的DIY方法呢? 謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-15 17:02 
離線
頭像

其實如果係自己做鐵肥,就無必要用test kit因為施放濃度係可以計算到。至於缸水中的濃度,由於要求為低於0.2ppm,我諗都好難搵到隻咁精密的test kit,有都貴到飛起。反正鐵肥都係兩三日就變三價鐵,咁每日落0.15ppm就算都衰都有個譜。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-15 18:25 
離線
頭像

hi Simon,

其實我都係跟你上面的link去造鐵肥, 但基於自己對chem的認識有限, 加上又未知能否準確磅出EDTA-NA和FeSO4的比例, 最後怕出事, 用了一會兒便停用了. 未知計ppm的formula是怎樣呢? mg/L? 係計算EDTA + FeSo4的gram? 又怎樣計dose了多少ppm落缸? sorry 我知道我太多蠢問題. 但你是否介意step by step比個例子教我怎樣計算落了幾多ppm落缸?

我set左0.2ppm的iron濃度, 有時無聊用Fe test kit測試dose Fe2+ 前後12小時, 發現果difference都幾大, 起碼上落0.1ppm, 真的不知是變成Fe3+, 還是被草吸了.

我呢d不懂chem, 又要學人玩PMDD, 真係好苦惱, 好多時都係憑觀察, 同TEST KIT.

謝謝指教!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-16 14:17 
離線
頭像

其實我d chem都好水皮,重係己經俾番晒先生。而家試下將網上睇番來果d知其然而不知其所以然的資料片段post上來大家交流下。
鐵肥的原料係7分子水的硫酸亞鐵(FeSO4.7H2O),分子量為278.02,其中鐵原子量在整個分子中佔20%。
由於硫酸亞鐵中的二價鐵很容易變成三價鐵,而水草祇能吸收二價鐵,故此要用螯合劑拖慢佢。而edta2鈉係其中一種常用螯合劑,其分子量為372.24。
可能螯合係一個分子對一個分子,所以對於兩者的混合比例,網上的建議都是 硫酸亞鐵:edta2鈉 = 278.02:372.24。
以10 克硫酸亞鐵為例,就要用約13.39克edta2鈉,而其中含鐵10克x 20%=2克。
若將上述兩者溶於500ml水,則2g/500ml=0.004g/ml。即每ml溶液含鐵4mg。
若將上述溶液施於一個50公升缸中,則4mg/50L=0.08mg/L。即每ml溶液可為該缸增加0.08ppm 鐵肥。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-16 21:59 
離線
頭像

@@ simson,

真係萬分感激, 我上網看了很久都看不明白 @@ , 現在完全明白了! THX! 我之前搭上搭搵朋友幫手計, 幾個人比唔同的答案給我, 真煩! 我想我係漏了計算將原有的FeSO4.7H2O重量乘以20%...

hehe...我看了約15分鐘, 先真正明白點解要gum計...AIYA真係好笨!

thx A LOT! 我已經bookmark左個post...haha

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-16 23:14 
離線
頭像

客氣,客氣。
期望你有新的體會,再post上來大家交流下。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-22 00:37 
離線
頭像

Ferrous Gluconate是兩個gluconic acid bond to 一個Fe(II)
正確名稱為 Iron(II) di-D-Gluconate, 是 D-旋 的Gluconic acid
salt, gluconic acid即是葡萄糖的acid form, 而Fe(II) Gluconate
是藥物的一種, 應該唔難買, 不過俾人食既藥加左好多野上去的
都係唔好試比較好....其實用EDTA 都夠了吧??

PS: Metal ions bond to 一個ligand來form一個complex並不一定
是一個份子對一個份子的, 只不過, 沒錯的, 一個EDTA bond一個FE(II)
正確來說這個不算是一個bond,因為未存在chemical bonding..
而EDTA是一個 hex-dentate既ligand, 所以一個EDTA max係可以
chelate with 6個Metal ions的, 不過要睇係乜野Metal ions呢,但
chelate with 鐵就是一對一沒錯

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-22 04:26 
離線
頭像

hi hales,
happy new yr!

我是在其他外國草網認識到Ferrous Gluconate, 他們應為Ferrous Gluconate比EDTA + FeSo4更有效, 而且Ferrous Gluconate較為化算. (我現在找不到那個link)
如果在一般醫療化工鋪頭買Ferrous Gluconate, 不知會否純呢? 不過我最近都冇可能試Ferrous Gluconate了...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 12345  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :