水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 02:39

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-02 23:24 
離線
頭像

hi simon,

點講好呢...我估你的絲藻出現, 不是單單K+太多而引致, 應該是K+太多所引發出其他的問題, 這也可能暗示你的肥料在某一方面失了平衡, 只是在你未落K+時還未發現. 我猜最大可能是nitrogen出了問題, 唔知你的缸多唔多魚和草, 有沒有添加其他關於nitrogen的東西呢? 因為如果N:K失了平衡, 藻就好易有機可乘.

以我所知K+過多(假設其他ELEMENTS一切正常), 你便會漸漸發現magnesium deficiency 和 calcium deficiency, 而不是藻的出現.

hehe...不過你可曾想過, 草的吸收速度? 有時心想, 如果每種chemical都好像Fe2+就好了, 起碼的知道佢沒有累積在缸裡.

Sulfur雖然是水草要用的元素 (Micro-nutrient), 但是Sulfur是隨處可得的, 水喉水中都含有S, 應該已經可以足夠水草用了, 其實水草只是需要很少S, 而且S影響應該是很少的, 你有沒有聽過Sulfur deficieny? 另一個用KCl的原因是它的solubility比K2SO4高. 加上我本身有用MgSo4, CaSo4, 再用FeSO4的話....hahahahaaaaa....好像太多了吧! 我反而擔心S過多而影響其他野的吸收.

不過有一樣野可以肯定的(人人都知的), 就係CL對魚有害而無益=P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-03 00:49 
離線
頭像

Chloride會影響salinity嘛...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-03 21:27 
離線

hales 兄 check PM pls~ :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-04 23:47 
離線
頭像

hi all,

早幾天, 我唔憤氣我的case 2 得唔到一個滿意的答案, 心想唔係呀ma...大拿拿用$45買支flourish iron (小弟家窮), 用不出三四個月, 支野就變質?!! 結果把心一橫, send 左果e-mail比seachem...

the conversation is below:
>hi teams,
>
>i have used Flourish Iron up to 3 weeks. i found out that the quality
>of the product turns to be worse month by month after i opened it
>(teared off the rounded white paper).
>- i can prove it by using iron test kit.
>- i saw it looks lemon yellow at the beginning of use. now (after 3
>weeks), it turns brownish yellow.
>i guess it may oxide into Fe3+. i am so disappointed that it oxides so
>fast. why it goes so fast? or it is an abnormal case actually? or is
>it expired be4 i buy it? how should i keep Flourish Iron well?
>
>look forward to hearing from you. THANKS!
>
>rgds,
>winz
>
>ps. i keep the bottle in refrigerator.

Flourish Iron turns darker with age, this is completely normal. The
darkening is not from oxidation of the iron but rather oxidation of
the the various organic components we use in it to keep the iron from
oxidizing (i.e. the organics are "sacrificially oxidized" in place of
the iron, so the iron stays reduced). This process continues for
years so there is no concern that the organics will " run out" and
the iron will all be reduced. Keeping it in the refrigerator will
slow the process down but obviously the more it is exposed to the air
will accelerate the process (i.e. leaving the cap off for an extended
period would accelerate the process). But, it's not harmful, it is
totally normally and nothing to worry about.
--
Best Regards,
Seachem Technical Support,rb~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Seachem Laboratories, Inc. www.seachem.com 888-SEACHEM
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我好有興趣知道佢地果d "organic components"係mug野, 如果知道係mug...我想...說不定我地自己DIY Iron fertilizer都可以加一些去減慢Fe2+變成Fe3+...唔知大家有冇idea呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-05 17:38 
離線
頭像

好難講咖喎....
呢o的都係所謂既商業秘密....哈~
要知道整個成份就要做定性分析先知啦~
organic野仲要做gas/liquid chromatograhy做埋mass spectrum先
分析得到喎.....
而且去到organic level(其實inorganic都係)既野時就唔係你話買
chemical A +chemical B就 = 你想要既product.....
打個"屁喻":假設你有3種成份A,B,C,
如果你A+B再+C再就會做出PRODUCT D的話
但如果你是A+C然後先加B做出黎既PRODUCT可以唔係D而係E的...
甚至有可能要set pH例如A+B要在pH < 7之下進行,做左個semi
product後要set返去pH>7後先加上C先做到個效果...
明白我意思嗎? :b
呢個只係其中一個example, 當中還有好多你是不會知道而且
不是在實驗室中跟本是無法做得到出來的
例如 成份A既要先加溫,或是加上另一種chemical B,再做一o的
chemical reaction甚或要加上catalysis後先會做到成份A既
semi-product, 再用上semi-product A加上chemical C先做到
你想要既product出來....
其實好多synthetic product都唔係你想像中咁簡單計o下數
呢樣mix果樣就可以做到你想要既效果咖....
如果唔係既話....果o的研究catalysis,同chemical process既
chemical engineerer就唔會咁值錢呢...... :-n06
所以除在你要知道個成份有乜野之外,又要有procedure先可以
預計到個成果會係點...以前去見功,老闆都會問點樣驗可以驗出
sample內既iron content有幾多,除左講個procedure佢知之外
佢又會問你點解要加呢樣加果樣,加果個先然後再加另一樣野
會點,掉轉加又會點..加多左少左個interferrence又會係點..云云

佢原理上要做到咁有幾個可能做法, 就是加上一o的chelating
agent去夾死個iron ions,令到個ions molarcules既體型變大
引致oxdiazing agent比較難去attack個iron nuclear,呢樣chelating
agent除左你地都好認識既EDTA之外,是有一些organic molecules
可以做到的,例如我地人人都有既red blood cells入既hemoglobin就
做緊同一樣野..血紅素既核心就是鐵原子...個molecules越bulkey的話
reaction會更難進行(詳程可參考一o的chem reaction mechanism既
書).....
另外又可以加上一o的比iron更strong既reducing agent等佢搶哂
o的oxidizing agent來保護iron ions, 但咁做個product既shielf-life
唔會長
暫時諗到係咁多... :d

而且買支野都係幾十蚊...最少都用你幾個月...
點都唔會窮到咁既地步掛.. :g

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-06 00:57 
離線
頭像

hoho hales,

你gum細心解釋, 緊係明la...hoho..thx
好似話呢seachem flourish iron 其實加左vitamin C...去另到個mixture酸D...
你估係咪reducing agent 0Y那?!!
總之, 以我所知vitamin C係用來延長flourish iron壽命la...

ps. ai~ 你唔明ga la...我真係窮到剛剛養到一缸草ga jar...民間疾苦也 T.T

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-07 04:22 
離線
頭像

Winz 寫:
hoho hales,

你gum細心解釋, 緊係明la...hoho..thx
好似話呢seachem flourish iron 其實加左vitamin C...去另到個mixture酸D...
你估係咪reducing agent 0Y那?!!
總之, 以我所知vitamin C係用來延長flourish iron壽命la...

ps. ai~ 你唔明ga la...我真係窮到剛剛養到一缸草ga jar...民間疾苦也 T.T

無錯無錯~全對, ascorbic acid可以把iron(III) reduce to iron(II)
不過佢唔係用黎將佢變酸...而ascorbic acid正正是一個anti-oxident.
如是者你又可以試試加嘛~ :-n06
不過有一點要留意,ascorbic acid是很易decompose既compound
不過一試無防 :-n05

在藥物測試上有應用到這個method, 是利用iron(III)加上
ascorbic acid 再couple with diazotized aniline 既derivatives
再用atomic absorption spectroscopy方法來測試藥物內既
ascorbic acid concentration

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-07 04:33 
離線
頭像

simon 寫:
其實如果係自己做鐵肥,就無必要用test kit因為施放濃度係可以計算到。至於缸水中的濃度,由於要求為低於0.2ppm,我諗都好難搵到隻咁精密的test kit,有都貴到飛起。反正鐵肥都係兩三日就變三價鐵,咁每日落0.15ppm就算都衰都有個譜。

Seachem話佢自己隻test kit個detection level可以去到
0.05ppm喎~唔買黎試試? :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-07 23:46 
離線
頭像

hales 寫:
.
.
.
原理上要做到咁有幾個可能做法, 就是加上一o的chelating
agent去夾死個iron ions,令到個ions molarcules既體型變大
引致oxdiazing agent比較難去attack個iron nuclear,呢樣chelating
agent除左你地都好認識既EDTA之外,是有一些organic molecules
可以做到的,例如我地人人都有既red blood cells入既hemoglobin就
做緊同一樣野..血紅素既核心就是鐵原子...個molecules越bulkey的話
reaction會更難進行(詳程可參考一o的chem reaction mechanism既
書).....
另外又可以加上一o的比iron更strong既reducing agent等佢搶哂
o的oxidizing agent來保護iron ions, 但咁做個product既shielf-life
唔會長
.. :g

初初睇到你呢張post感到好沮喪,根本無可能做得到,重d乜鬼iy丫。不過好彩後來諗通左。
一件product,由生產去到end user手中,要經過好長時間,好長路途,其中溫度變化很大,重搖蕩得好緊要添。所以果d product 的化學性質一定要好穏定,否則想唔變質都好難。
但係我地diy的肥料,唔會放在倉中幾個月先用,唔會由寒帶出發經過赤道再返香港,重可以將佢放入雪櫃,亦唔會搖到佢好似d貨櫃船在海中拋上拋落。所以我地diy 的肥料,在穏定性方面的要求就唔需要好似市售的product咁高,當然,你可以要求自己做的肥料有高穏定性,不過己經係另外一個課題了。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-07 23:49 
離線
頭像

hales 寫:
simon 寫:
我諗都好難搵到隻咁精密的test kit,有都貴到飛起。

Seachem話佢自己隻test kit個detection level可以去到

咁係唔係好平?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-08 01:11 
離線
頭像

simon 寫:
hales 寫:
simon 寫:

咁係唔係好平?

好似成舊幾兩舊水 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-08 01:15 
離線
頭像

hales 寫:
simon 寫:
hales 寫:
simon 寫:

咁係唔係好平?

好似成舊幾兩舊水 :-n06

唔捨得﹗

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-08 01:24 
離線
頭像

simon 寫:
hales 寫:
.
.
.
原理上要做到咁有幾個可能做法, 就是加上一o的chelating
書).....
唔會長
.. :g

初初睇到你呢張post感到好沮喪,根本無可能做得到,重d乜鬼iy丫。不過好彩後來諗通左。
一件product,由生產去到end user手中,要經過好長時間,好長路途,其中溫度變化很大,重搖蕩得好緊要添。所以果d product 的化學性質一定要好穏定,否則想唔變質都好難。
但係我地diy的肥料,唔會放在倉中幾個月先用,唔會由寒帶出發經過赤道再返香港,重可以將佢放入雪櫃,亦唔會搖到佢好似d貨櫃船在海中拋上拋落。所以我地diy 的肥料,在穏定性方面的要求就唔需要好似市售的product咁高,當然,你可以要求自己做的肥料有高穏定性,不過己經係另外一個課題了。

but what you say is just the physical stability...
but even you just place in whatever place, the chemical
nature still change at every moment....
講得有對有不對咁呢...就算shake得好勁,其實唔會令一o的chemical
reaction唔會發生(例如氧化), 但shaking係可以加快個reaction
rate, 因為shake這個動作增加了molecule同molecule之間
命中既機會 :-n06
而溫度既變化點樣去影響個product既shielf-life time就要睇o下
佢會出現乜野reaction了, 但假設由熱去冷, 會加快變質的話
相對地同一樣野由冷去熱就會減慢變質的...因為佢地變得快定慢
就要睇個reaction係exothermic reaction定係endothermic
reaction了, 放熱反應的reaction如果降溫就會加速個reaction
反之如果升溫就會減慢個reaction...換句話說, 冷藏,也不一定是好的
一切要睇個reaction既nature,it just based on the equilibrium.
you will know that by invesgate the "Delta H" of such reaction

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-10 22:46 
離線
頭像

thx hales,

沒有上網幾天, 原來已經有少少新進展la...yeah~
haha...我都有聽聞vitamins C係reducing agent, 老外也曾試放一些vitamins C等ascorbic acid 落DIY鐵肥, 令到stable D. 不過份量怎樣, hales兄, 有冇計?

hi simon,
唔只sera有0.05ppm我test kit, JBL, DUPLA 都有...我用JBL$65 (仲要特價先買), 老外比較信任的DUPLA都係$75...sera無可能要"舊幾兩舊水" (SORRY HALES ^^"). 我昨天剛剛經過魚街, 看到那DUPLA IRON TEST KIT, 我肯定佢地係新上架不久...如果佢地沒有STORE係貨倉很久, 我想現在係買DUPLA IRON TEST KIT的好時機 (我昨天都十五十六喔~), 不過呢, 我發現DUPLA TEST KIT的INSTRUCTION好差, 買之前記得叫"老闆"開比你看看...如果再唔明點用E-MAIL去DUPLA問問.

HEHE...看完你個POST....我都想通0左...之前都好擔心DIY唔STABLE, 想想下... hee =P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 06:20 
離線
頭像

seachem...不是sera.....舊幾兩舊水都唔奇阿....我記得係最少過
100的, 因為係三位數字...
seachem盒NH4,NO2,NO3,kH,gH full test都要250蚊
不過應該係試紙來的,無買過唔知...因太貴...哈哈~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :