水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 14:14

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-28 01:12 
離線

hales 寫:
Di Canio 寫:
:m :m 題外話: Hales 兄你的 chem concept 真的很強 :-n05

你是在 U 讀 chem 的嗎 :i :e ???

小弟以前大學讀Analytical chem嘛 :c :c
畢業後做化驗室做水質化驗既工作(主要做waste water) :c
不過因為要跟老豆做生意所以我冇響lab做了 :c :c
你是在實驗室工作的嗎?不如俾o的魚缸水你幫忙驗一驗... :b :d

原來如此 :-n04 唔怪知得你d chem 咁勁啦 :e
不過有 analy chem le 科架咩??? chem 唔係 pure 就係 applied :j
我都未 grad, 重讀緊書呢 :c 今個 sem 我有 analy 讀呀, 唔明可唔可以問你呀 :b 我d chem 好屎呀 :h , 好彩我唔多使講 chem d course :b
我都想做 lab tech. 呀 :a , 你就好啦做過 :-n04

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-28 02:34 
離線
頭像

hi all,

待小弟試試分享小小經驗 ^^"

case1:
- 我試過連續兩星期每天加MgSo4, 第一天測GH只有1dGH, 兩星期後gh升到5dGH (我的target只有4dGH), 我立刻停用MgSo4, 我再慢慢等了約兩星期, gh先下降1dGH (即回到我的target). 我當時好肯定自己dose的份量比requirement少很多. 現在一直KEEP係4dGH, 偶然都會降, 我就會加MgSo4.
case2:
- 我的seachem flourish iron 用了起碼4個月, 真係好怪, 我最初開seachem flourish iron 時, 液體是淺黃色的, 最近發現液體已變了偏泥黃色. 我又手多多用Fe2+ test kit測過, 我大概記得我初初用flourish iron時, dose 1.5-2ml/day, test kit顯示缸中有1ppm Fe2+ (在此之前我只用ECA+TMG, 亦沒有test過Fe2+的含量). 機於iron含量過高, 我一直減少用iron..dose 1ml/day....之後不停test...都keep係1ppm, 心想, 緊係個test kit有問題la..... 最近, 發現個缸有d唔妥, 再test下, 點之Fe2+的含量低過0.05ppm, 我立即落多些已變了偏泥黃色的seachem flourish iron, 3ml/day, 再test, 只能回升到機本要求 0.1ppm.

如果心水清的朋友, 我想都估到問題出在那裡了...
case1: 草在錯誤的肥料比例下, 根本不能有效去吸收magnesium ions, 即水中的potassium and/or sodium的含量太高, 令magnesium ions在水中累積. 雖然我好theoretical咁計, 但最後都係忘記了有其他ions阻礙了magnesium ions的吸收. 我大擔講一句, 量少了少少份量, 對於草缸真係好minor, 因為重有好多其他minor/major野要理...問題已經不在於單單chemistry了!
case2: 又是老新常談了, Fe2+已經(漸漸)變了Fe3+, 機於鐵肥的質數每下愈況, 你根本無法theoretical去計算Fe2+的含量, 除非你有空閒時間每個月DIY la....講真 "OBSERVATION"好重要, 係practical上, 你就會發現好多問題陸續出現, 要自己隨機應變la. 不過, 如果你們說用精密器具去控制/測量Fe2+的變數, 我就真係係無話可說了.

hi simon,
oops...你唔提一提我都冇留意tim..THX.
我呢~原本想平平地買個人地cookery果d磅量份量, 現在要想清楚.

ps. 我的表達能力好差, 如果言語間說錯了什麼, 敬請見諒!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-28 20:36 
離線
頭像

Winz兄,想繼續討論一下你case1的情況。
1, 據說水草吸收肥料係受limited factor 限制。即係如果鉀元素少左,水草吸收鎂亦都會少左,所以,想知你落左幾多鉀?幾多鎂?
2, 水草吸收肥料應該係用滲透方式,唔同人食飯可以食到個碗一粒不剩,滲透方式係無論你落幾多或幾少佢都有得剩,所以一定有累積。

另外,case2,有網友將diy的鐵肥裝於黑色樽入面,再放入雪櫃,可以保持幾個月。不過我都無咁做,he----he-----------咁做肯定俾太座丙。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-29 01:28 
離線
頭像

hoho....simon,

好在我冇太座jei....=P
係呀, 曾經都有草友教我放入雪櫃, 我一一照做. 可惜...好心痛...一樣眼白白睇著枝野變質. (seachem flourish iron 本身已用黑色樽入著) 不過我最近都用左$30左右, 買左個chem lab用的黑色container, 諗著遲d再DIY...我估這是唔慳得. "乙水"下太太la...女人好易話為架姐=P

好...嚴肅d講返case1.
K, Na, Mg, Ca 的關係, 我都係好半桶水, 之前有一個好好的link講呢樣野, 但係我現在已遺失了><, 依我印象(我記性好差)水中植物吸收這四種ions係有先後次序:
K > Na > Mg >Ca
所以如果potassium太高, 就會block左sodium,magnesium和calcium的吸收, 而造成magnesium deficiency and calcium deficiency (如此類推), 即magnesium ions 和calcium ions無法有效地被水草吸收, 這個concept我係肯定的. 反而且懷疑個Ca:Mg的ratio出錯了, 因為初初傻頭傻腦gum dose Mg多過Ca. 不過我最近我再用Mg/Ca test kit測過...佢又返回正常的3:1, 但是, 我不知道為什麼他們的結果和GH的結果有d唔吻合, 我只可以話....test kit可能唔太準. 其實, 水喉水實在太多估不到的東西會block左果ideal ratio, 但你又唔可以唔用水喉水, 因為有好多有用的養份了, 實在又愛又恨....我想都係憑經驗.

我想以上所說的, 就是你在第二點所說的滲透作用.

不過, magnesium唔能夠有效地吸收, 也可能係因為"老"葉太多, 我的意思係"老"葉係不能效地吸收magnesium.....但..似乎我的草又冇這個問題.

但第一點我就有d懷疑, 因為在水草的limiting factor中, 不只單一potassium可以影響到magnesium的吸收, 可以係同各種Macro-nutrients and Micro-nutrients有關.

ps. 我用:
- KCL, 每日大概用3-4ppm
- MgSo4, 視情況而定, 三個星期前, 我用"test kit"測試過, 有3.33ppm(仲未meet到basic requirement, 不過dose Mg2+真係好煩, 水喉水實在太複雜了)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-29 01:40 
離線
頭像

各位高人在此發表,小弟真係獲益良多,但係都係一知半解,因小弟真係才疏學淺,但始終多謝各位,令小弟學到不小。
多謝,多謝。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-29 05:39 
離線
頭像

simon 寫:
1, 據說水草吸收肥料係受limited factor 限制。即係如果鉀元素少左,水草吸收鎂亦都會少左,所以,想知你落左幾多鉀?幾多鎂?
2, 水草吸收肥料應該係用滲透方式,唔同人食飯可以食到個碗一粒不剩,滲透方式係無論你落幾多或幾少佢都有得剩,所以一定有累積。

另外,case2,有網友將diy的鐵肥裝於黑色樽入面,再放入雪櫃,可以保持幾個月。不過我都無咁做,he----he-----------咁做肯定俾太座丙。

植物吸收以及運送minerals,water等等是以兩個主要方法作傳送的
1. Apoplast
2. Symplast
中文唔知點叫......=.=
Apoplast即是plant cells與cells之間, 透過intermisuller space之間
做傳送,是類似capillary mechanism
Symplast即是minerals,water等等會滲透入plant cells內部
然後透過cell與cell之間之緊貼由一個plant cell滲透到另一個plant cells
如只透過osmosis進入plant內部的話是會有平衡點的,即是不可能完全
吸哂,當osmosis protential balance後就吸不到,而以apoplast
既方式就可以不停地吸,如果想知道更加詳細資料的話可以參考一下
plant physiology既書 :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-29 05:45 
離線
頭像

Winz 寫:
hoho....simon,

好在我冇太座jei....=P
係呀, 曾經都有草友教我放入雪櫃, 我一一照做. 可惜...好心痛...一樣眼白白睇著枝野變質. (seachem flourish iron 本身已用黑色樽入著) 不過我最近都用左$30左右, 買左個chem lab用的黑色container, 諗著遲d再DIY...我估這是唔慳得. "乙水"下太太la...女人好易話為架姐=P

好...嚴肅d講返case1.
K, Na, Mg, Ca 的關係, 我都係好半桶水, 之前有一個好好的link講呢樣野, 但係我現在已遺失了><, 依我印象(我記性好差)水中植物吸收這四種ions係有先後次序:
K > Na > Mg >Ca
所以如果potassium太高, 就會block左sodium,magnesium和calcium的吸收, 而造成magnesium deficiency and calcium deficiency (如此類推), 即magnesium ions 和calcium ions無法有效地被水草吸收, 這個concept我係肯定的. 反而且懷疑個Ca:Mg的ratio出錯了, 因為初初傻頭傻腦gum dose Mg多過Ca. 不過我最近我再用Mg/Ca test kit測過...佢又返回正常的3:1, 但是, 我不知道為什麼他們的結果和GH的結果有d唔吻合, 我只可以話....test kit可能唔太準. 其實, 水喉水實在太多估不到的東西會block左果ideal ratio, 但你又唔可以唔用水喉水, 因為有好多有用的養份了, 實在又愛又恨....我想都係憑經驗.

我想以上所說的, 就是你在第二點所說的滲透作用.

不過, magnesium唔能夠有效地吸收, 也可能係因為"老"葉太多, 我的意思係"老"葉係不能效地吸收magnesium.....但..似乎我的草又冇這個問題.

但第一點我就有d懷疑, 因為在水草的limiting factor中, 不只單一potassium可以影響到magnesium的吸收, 可以係同各種Macro-nutrients and Micro-nutrients有關.

ps. 我用:
- MgSo4, 視情況而定, 三個星期前, 我用"test kit"測試過, 有3.33ppm(仲未meet到basic requirement, 不過dose Mg2+真係好煩, 水喉水實在太複雜了)

考濾買set DI嘛...嘿嘿~~
都係幾舊水之嘛...如果要自己control到個份量的話唔慳得呢o的錢..
有$$ o的既話買套RO 都不錯...嘰嘰~~千幾嗟..
其實我覺得你地係別有用心的.....嘿嘿~~
似係想整o的ideal一點既culture solution多過為左慳錢....呵呵~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-29 13:31 
離線

hales 寫:
simon 寫:

植物吸收以及運送minerals,water等等是以兩個主要方法作傳送的
1. Apoplast
2. Symplast
中文唔知點叫......=.=
Apoplast即是plant cells與cells之間, 透過intermisuller space之間
做傳送,是類似capillary mechanism
Symplast即是minerals,water等等會滲透入plant cells內部
然後透過cell與cell之間之緊貼由一個plant cell滲透到另一個plant cells
如只透過osmosis進入plant內部的話是會有平衡點的,即是不可能完全
吸哂,當osmosis protential balance後就吸不到,而以apoplast
既方式就可以不停地吸,如果想知道更加詳細資料的話可以參考一下

:-n05 勁, AL bio 都仲記得咁清楚 :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-29 14:35 
離線
頭像

hales 寫:

1. Apoplast
2. Symplast
以apoplast既方式就可以不停地吸,如果想知道更加詳細資料的話可以參考一下

he--------he--------唔好意思,都係唔明點解apoplast可以不停吸收。上網睇剩係話佢係一種傳送養份到較遠細胞的方式,無詳細介紹整個作用。

hales 寫:

似係想整o的ideal一點既culture solution多過為左慳錢....呵呵~~

其實都係為左慳錢。不過亦都想玩多瓣,你都好似轉養咸水魚喇,尋找新的領域嘛。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-29 15:05 
離線
頭像

winz 寫:
- MgSo4, 視情況而定, 三個星期前, 我用"test kit"測試過, 有3.33ppm。

可能真係多左d,我初初落2ppm,即刻出絲藻,後來減半再慢慢加番上去先無事。而家都係每日落2ppm。其實最好有test kit,check下佢係唔係20ppm己經ok。另外我見d配方都係用K2SO4,KCL祗作為補充鉀肥用,唔知同吸收唔晒有無關係。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-29 17:11 
離線
頭像

simon 寫:
hales 寫:

1. Apoplast
2. Symplast
以apoplast既方式就可以不停地吸,如果想知道更加詳細資料的話可以參考一下

he--------he--------唔好意思,都係唔明點解apoplast可以不停吸收。上網睇剩係話佢係一種傳送養份到較遠細胞的方式,無詳細介紹整個作用。

hales 寫:

其實都係為左慳錢。不過亦都想玩多瓣,你都好似轉養咸水魚喇,尋找新的領域嘛。

哇哈~我其實冇讀過A-Level的.... :d
plant physiology係大學時year 1要讀既科目來...

我又真係冇study過水草係唔係會有甚麼分別.
不過陸上既高等植物透過apoplast運送minerals的話基本上是
"有吸無類"的...水份會在葉面渾發出去而更多既minerals就會隨著
水份在根部吸收, 因為apoplast基本上是mechanical既absorption
mechanism,而有別於symplast可以透過控制cyctoplasm既
osmosis protential來控制吸收養份既能力. 就好似如果你平時換水時
用虹吸原理, 假如你唔係cut左水源或是塞左個出水位, 就算你對
水作出改變或是在廢水作出改變佢都係照吸唔會停(除非你改變
水質既viscosity才會改變吸既速度.

而symplast比較難做比喻..
我打個勉強少少既比喻.....如果你有兩缸水, 兩缸水既水溫都不同
如果你慢速地將佢地mix埋一齊, 冷果邊既水溫亦不可能達到等同
於未mix埋一 齊之前熱水果邊既水溫,同樣地熱水既水溫亦唔會到
達mix埋之前冷水既水溫, 個溫度只能到達個balancing point
但如果你同時快速地將一邊既水溫作出改變的話, 個balancing point
就會不同了,假如你唔想mix埋o的水咁冷既話, 你就可以透過控制
熱水既溫度令佢變得更熱就可以了...就好似植物如果唔想吸某一種
minerals,佢可以透過增加根部細胞內某種minerals既concentration
來改變個osmosis protential, 令到個balancing point改變阻止
該minerals滲入細胞內

係呀..我轉左玩咸水了, 如果只係玩一樣野平時又冇得新突破的話
就冇咁好玩了~ :-n05
所以小弟已開左個叫做要係用黎研究既缸...
我打算人手加入ammonium chloride同sodium nitrite來
人手control水中NH3/NH4及NO2既concentration長期去到
dangrous level用來加快nitrosomous同nitro-bactor這兩種
硝化細菌既繁殖速度, 嘗試唔用生物來完成nitrogen cycle
以及加快完成nitrogen cycle所需要既時間 :-n06
假如成功的話當中所用的生物環會試試抽出來放入另一個濾水器中
加入新水然後立刻放魚看看可唔可以做到zero starting time
免養水免養菌就可以立刻養魚..... :-n06 如果真係成功的話
用這個方式來處理過的生物環理論上是可以產品化出售..嘰嘰~
不過可行先算... :b

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-30 00:26 
離線
頭像

mftin,
傻la...仲有野唔明, 好承機問la... (or search be4 ask), 我呢d small potato都係見到你引到高手出手, 我先借你個post問野, 我真係好好彩. 記得個幾兩個月前, 有位大大問你同一樣的問題, 真係冇人回應ar...LUCKY

simon,
- 我的草缸細細個, 但d草密到好似森林gum
- dose KCL都冇絲藻, 不過我最近已經減少了用量
- 你係魚街找到potassium的test kit 嗎? 我找不到喔, 以我所知鬼佬都係用LaMotte的test kit. 但我不知道香港那裡有得買.
- 冇錯, K2SO4係等同KCL, 我意思係大家都係為左potassium, 我用了KCL已經好耐, 以前mug都唔識, 買左KCL 1kg (真係可以比我用足3年以上), 如果下次, 我會買K2SO4, 鬼佬多數用K2SO4, 原因係唔想增加CL. 但我好懷疑累積太多SO4有冇問題!?
- 水中植物機本上同陸上植物係有d唔同, 吸收方法同陸上植物係唔同的, 我係library見過一本好正同好pro的水中植物書, 不是一 般水草書wor(或者你都知邊本), 我練仙練左一個月, 想好奇看看的話, PM我.
- hehe... 我又好似off tropic la...其實我引用上面個兩個case, 係因為想講凡事要隨機應變. PMDD的樂趣真係唔係錢gum簡單. aiya...我都唔知自己up mug...我最近有d言語無論次.

最後由 Winz 於 2004-01-30 01:59 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-01-30 01:20 
離線
頭像

aiya aiya.....simon,

mug 原來我話dose 3-4ppm potassium ar.... o god.... 更正~ 係 2-3ppm per day....ai...又亂up....我最近真係唔應該出post...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-02 11:09 
離線
頭像

Winz 寫:

- 你係魚街找到potassium的test kit 嗎? 我找不到喔, 以我所知鬼佬都係用LaMotte的test kit. 但我不知道香港那裡有得買.

我無用test kit,我雞手鴨腳,試過test ph攪到成手黃晒之後,唔敢再掂呢d野。我係用計算加埋你個招---observation. 最初乜都無計,所以落得太多。之後重頭來過,由最低要求做起,每日落1ppm,每週換三分一水,如果全部剩低,會去到21ppm達到平衡。然後一路加上去,一路觀察,而家每日落2ppm。遲下諗住再加多d。睇下加到幾多先再生藻。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-02 11:16 
離線
頭像

Winz 寫:
- 冇錯, K2SO4係等同KCL, 我意思係大家都係為左potassium, 我用了KCL已經好耐, 以前mug都唔識, 買左KCL 1kg (真係可以比我用足3年以上), 如果下次, 我會買K2SO4, 鬼佬多數用K2SO4, 原因係唔想增加CL. 但我好懷疑累積太多SO4有冇問題!?

硫都係水草要用的元素,而氯就應該唔係。唔知係唔係因為咁,所以用k2so4。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :