水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 21:20

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 14:05 
離線
頭像

hi hales,

我發雞盲tim ^^", 最近病到七彩ar.
yes, seachem正野ar... 百幾我都信, 但真是太貴la, 請問你係邊間見到?
其實, 聽說iron test kit 真係冇個準, 老外多數用seachem/ dupla. 新加坡就用sera, 再advance D 就用 Hach (不知何處尋)!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 21:10 
離線
頭像

香港xx世界見到有seachem iron test
唔記得係百幾定係二百幾了

最好用原子吸光光譜分柝法 :b ppb level都度到 :b (聽完就算.... :b )

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 21:46 
離線
頭像

THX hales,

我已經去過那間店尋找seachem iron test, 但我只見有seachem full set... 唔通又發雞盲?!! @@ 等遲d再看看sin...

係ar... LaMotte和Hach都有spectrum analysis的product...不過真係聽完就算 =P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-02-11 22:30 
離線
頭像

Winz 寫:
THX hales,

我已經去過那間店尋找seachem iron test, 但我只見有seachem full set... 唔通又發雞盲?!! @@ 等遲d再看看sin...

係ar... LaMotte和Hach都有spectrum analysis的product...不過真係聽完就算 =P

HACH機都幾好又好易用, 因為佢果o的sample處理要用既chemical
都係一盒盒買,一盒野入面又一個個膠囊weight好哂個份量
因為佢係手提機用黎落site直接做measurement的...真係幾正 :-n06
不過成兩皮幾野.....o的reagent都要另外買
以前我做果間lab都係用HACH機..我地叫佢做傻仔機的 :-n06
因為傻仔都識用...嘰嘰~~~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 64 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :