水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 18:40

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-10-24 09:26 
離線

其實,將水或冰種,放入雪櫃都會增加雪櫃的負荷(即係用電會多左),不如實際D買部水冷機

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-10-24 09:28 
離線

其實,將水或冰種,放入雪櫃都會增加雪櫃的負荷(即係用電會多左),不如實際D買部水冷機

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-18 16:28 
離線

我用二支雪凍600ml + 1支800ml膠樽, 早上8:00 左右放一支600ml

12:00 左右換800ml, 旁晚再放600ml

22-28左右

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re:
未閱讀文章發表於 : 2008-08-18 19:00 
離線

花子 寫:
lam8229 寫:
ShrimpTheLittle 寫:
cwkit 寫:
有冇諗過雪定o的冰粒放在濾桶度呢?
因為濾桶沒有給光晒住, 可能冇咁易溶 ... 不過會好阻定!

無光唔等如唔熱
有光亦唔一定熱

如果把冰倒滿個水桶,再將濾桶放入去,外圍既冰就有制冷的作用

同埋d冰都無咁快溶

^
|
|
純粹理論, 未知是否可行
若果可行, 未知是否夠$$

唔得,我試過
咁岩我個桶漏水,要用個大箱座住佢就試下呢個方法 work 唔 work
用左幾枝溫度計來 check 住溫度
得出來的數據是【無用】
試完兩、三日覺得自己好蠢囉
漏緊水無辦法就話用個大桶來裝水加冰o者
平時無事無幹都唔好搞到成地濕晒喇

理論上,濾筒內的水是流動的,可以給外來的冰凍影響水溫的時間好短
再加上個濾筒是密封式,極其量是冰住濾筒個膠筒,對裡面的流水無影響
反而實際點加幾把十元風扇仔搭個火牛降溫速度和功效更快
吹一晚仲低過室溫

幾把十元風扇仔!!!咁正咁平...
係邊度有得賣?
之前見到魚街69蚊既風扇我都厭唔底同哂電....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-13 23:53 
離線

用o個o的~不如掛o係玻璃出面~~貼住個缸~可能仲耐~如果放人水~~9點放~11點都可以唔凍喇~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-09-03 08:10 
離線

我有想過用個抽水pump抽水去另一個貯水器(放小量水),然後放支冰在貯水器內(有另一個同款水pump循環不斷直到晩上。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :