水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 01:05

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2014-05-08 23:29 
離線
頭像

剛買左部28A,我set24℃,25℃著機,24.9℃停機,但停機唔洗一分鐘溫度隨即上升返24.5℃,有冇師兄有呢個情況出現?是否正常?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-09 13:59 
離線

靚蝦王° 寫:
剛買左部28A,我set24℃,25℃著機,24.9℃停機,但停機唔洗一分鐘溫度隨即上升返24.5℃,有冇師兄有呢個情況出現?是否正常?

你有無加多個溫度計係缸裡面? 是否實際降到24.9? 出水位同入水位是不對著? 有可能出水同入水對得大應, 冷水直接吹去入水位, 邊成個缸只係部份水降了溫.
另外, 你set 24度, 無理由24.9度就停機.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-09 14:06 
離線
頭像

睇過in同out都冇錯
寫錯,應該係23.9℃停機
23.9℃停機後隨即係一分鐘之內個溫度顯示會慢慢升至24.4℃左右,睇返酒精溫度計溫度又一樣囉但係

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-10 18:12 
離線

應該是你的濾桶水流速度不夠快! 配合唔到28A .因為28A的冷卻器只是一個小水DULL, 水流慢冷郤顯示好似好快, 但跟本個缸的水温未到你SET的温度, 28A 一停未夠凍的水又流到28A, 所以SENSOR 温度即刻上升, 唔夠一分鐘架好快又著. 你用的濾桶係咩?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-10 18:21 
離線
頭像

我用2215

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-10 21:58 
離線

靚蝦王° 寫:
睇過in同out都冇錯
寫錯,應該係23.9℃停機
23.9℃停機後隨即係一分鐘之內個溫度顯示會慢慢升至24.4℃左右,睇返酒精溫度計溫度又一樣囉但係

應該冷水唔均暈, 如果你有多個溫度計(帶小數點), 放係缸的唔同位置, 睇下會唔會數值唔一樣.
可能好似我先前講咁樣, 冷水集中流去入水口, 咁水流中的水就會比水流以外的水底溫, 而同不定時有D比較熱的水去左入水位, 咁28A的溫度即刻顯示高溫.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-11 01:11 
離線
頭像

但佢係制冷到停機之後兩分鐘左右由23.9℃升返去24.6℃左右,我今日辛辛苦苦抬出去舖頭試機又正常喎,返到黎又係一樣,都唔知點解,in同out都冇駁錯,亦試過左右傾斜將入面嘅空氣泵返出黎,但情況一樣,真係奇怪,出去試又唔會咁升溫喎但係,唔知會唔會我2215係全新仲好好力導致水流太快呢掉返轉?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-12 00:35 
離線
頭像

有冇師兄曾經有咁嘅經驗可以指教下,個問題好煩惱,上網查過都有咁例子,但我已經係用Eheim2215推,冇加前置桶,2215內只有還同生物綿一塊,水流開到盡,出水口都好猛水,正常應該唔會因為唔多大流導致問題…請高人指教,急!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-12 04:22 
離線
頭像

試吓改外置溫探頭. :)
(可借一條比你試一試,但要4至5日後才得閒比你.) :embs:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-12 15:27 
離線
頭像

邊到可以買到適合28A用嘅感溫線賣?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-12 17:30 
離線
頭像

其實推28A最好有冇話用幾多L/H嘅瀘桶好啲?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-12 19:37 
離線

你話你攞過部機返鋪頭試,覺得冇問題,咁你有冇睇舖頭用咩pump 或濾桶試?2215呢,最高流量只係600L/H 但減左揚程及濾材阻水,雖然係E牌,但都只可以打個八拆,即流量可能只得五百樓下!如果照你之前諗2215 流量大所以冷卻唔夠係冇可能的。因為流量過大令到水未冷卻就返到缸裡面,咁樣的話你架28A應該係長著好耐,而唔會出現快降溫又快再開機的情況出現。
唔知你個缸有幾大,究竟你係買大左架水冷定係細左個個濾桶!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-12 20:39 
離線
頭像

我個缸20”x12”x12”,約50L水左右

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-12 22:37 
離線
頭像

睇過好資料,但唔知關唔關我用2215推28A唔夠力,水流慢,導致呢個問題,師兄們點睇?
如果真係咁,有冇咩好建議可以加大水流?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-05-12 22:52 
離線

你個缸應該50L水都冇, 有冇用呢D方法計下自己個缸做少少參考究竟有幾多升水 (魚缸計算)
http://www.easyatm.com.tw/calculate_d1.html

最後由 Grass Tank 於 2014-05-12 22:57 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :