水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 22:06

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2013-06-12 22:14 
離線

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a23 ... mingpp24e6

有無師兄用緊?制冷效果如何?
我個14"缸,行 Eden 501, 唔知推唔推得郁呢?

附加檔案:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-06-13 08:31 
離線
頭像

70W足夠,501夠力推,但此款機身較高,散熱風扇在制冷片下方,不知內裏的散熱cord是否也是倒轉裝,否則很難散熱,外置火牛增添擺放位置
寧揀一隻矮身D,無外置火牛那種。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-06-23 22:18 
離線
頭像

有無師兄用過有咩comment?
小弟搞緊過10吋方缸,有d興趣,今日見魚街同網上都有賣...
想聽聽用家o既意見!

CO2+電池伐 1秒1泡
淘寶水冷 26.0-27.0度
Eden 501
草種 莫絲、小水榕、黑木蕨及針葉皇冠
魚 米奇x2 粉紅旗x2 火焰變色龍x2 小精靈x1

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-06-30 13:36 
離線

小弟用的是這款, 話係20升水以下用的.
我缸係12寸的, 只可以降到室溫少2-3度, 即室溫30度只可以降到26.X 度.. 如果室溫高過30度的話, 會長期27度.
水冷機其本係長開, 唔似大部果D水冷機咁開下停下..
買回來時, 要改一下佢個散熱風扇, 佢原本只係用8CM大的風扇散熱器, 後來我自已改做12CM用的散熱器.
我而家打算改做水冷式散熱器, 應該會好D, 原因佢裡面都散唔到熱, 所以溫度唔可以降下去.
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-01 01:07 
離線
頭像

jerryzero 寫:
我缸係12寸的, 只可以降到室溫少2-3度, 即室溫30度只可以降到26.X 度.. 如果室溫高過30度的話, 會長期27度.
買回來時, 要改一下佢個散熱風扇, 佢原本只係用8CM大的風扇散熱器, 後來我自已改做12CM用的散熱器.
我而家打算改做水冷式散熱器, 應該會好D, 原因佢裡面都散唔到熱, 所以溫度唔可以降下去.
圖檔

師兄仲改造好勁... 8-)
我已經買了一樓個部...
長開係可到26度左右(室溫31度)
但真係要長開,隻牛會好熱,依家開27度,水溫晌27.x度俳徊
但其實長開26度會唔會有咩問題??

Eden 501

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-01 10:42 
離線

kkman 寫:
圖檔

師兄仲改造好勁... 8-)
我已經買了一樓個部...
長開係可到26度左右(室溫31度)
但真係要長開,隻牛會好熱,依家開27度,水溫晌27.x度俳徊
但其實長開26度會唔會有咩問題??

因為我見佢吹出嚟D風有D熱, 應該係裡面散唔到熱, 即係未能完全發揮到佢制冷的能力, 所以加大左個散熱器, 但風仲係大D熱,會再改為用水冷散熱.
我SET26度水, 早排無咁熱都會去到26度停一停, 而家未見佢停過, 相比用壓縮機的水冷機, 可能仲用得電多.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-03 01:32 
離線

我都係用緊呢款水冷仔,不過係細型號,佢散熱方面的確有不足之處,我買嘅時間個老細話要睇你室溫幾多度同室內空氣流唔流通有關,即係如果你室溫有30度以上的話根本冇可能可以降到養水晶蝦所需溫度即24度咁上下,除非你可以控制到室溫唔過26度,但夏天根本冇可能,除非開冷氣,但如果我開得冷氣都唔需要個部嘢,所以我買左之後都後悔,如果有位擺又比得起金錢寧願買部水冷機好過,我將個問題問返個魚街老闆,佢叫我加把風扇仔去幫部機降溫,我只能講如果係咁真係不如唔好買,無奈,所以我而家唯有裝個機外殼拆左落黎,等佢散熱好啲,因為有殼嘅話真係好難降到溫,啲熱氣只會係入面焗住,只會愈黎愈熱但又降唔到溫而且不停地著機浪費緊電,電費都係返到又煩倒不如比多少少錢買部好啲,一勞永逸。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-03 21:28 
離線
頭像

Kam Yuen 寫:
我都係用緊呢款水冷仔,不過係細型號,佢散熱方面的確有不足之處,我買嘅時間個老細話要睇你室溫幾多度同室內空氣流唔流通有關,即係如果你室溫有30度以上的話根本冇可能可以降到養水晶蝦所需溫度即24度咁上下,除非你可以控制到室溫唔過26度,但夏天根本冇可能,除非開冷氣,但如果我開得冷氣都唔需要個部嘢,所以我買左之後都後悔,如果有位擺又比得起金錢寧願買部水冷機好過,我將個問題問返個魚街老闆,佢叫我加把風扇仔去幫部機降溫,我只能講如果係咁真係不如唔好買,無奈,所以我而家唯有裝個機外殼拆左落黎,等佢散熱好啲,因為有殼嘅話真係好難降到溫,啲熱氣只會係入面焗住,只會愈黎愈熱但又降唔到溫而且不停地著機浪費緊電,電費都係返到又煩倒不如比多少少錢買部好啲,一勞永逸。

用佢都係因為想慳位,10"方缸又好似無咩理由用水冷機 :icecold:

Eden 501

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-04 00:08 
離線

只要肯比錢的話,有細型號嘅靚水冷機賣魚街

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-04 12:10 
離線

Kam Yuen 寫:

要set 24度?? 我長期set 26度.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-04 22:05 
離線
頭像

Kam Yuen 寫:
只要肯比錢的話,有細型號嘅靚水冷機賣魚街

我10吋方缸仔,咁要咩型號同幾錢左右?

Eden 501

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-04 23:24 
離線
頭像

養水晶蝦的話,26度都可以,不要再高或低番D就好D。

10寸方缸應該最低端的70W也可以,但係穩陣D100w好D

其實呢類水冷機多數係用一塊致冷片去制冷,利用多組的芯片進行冷熱轉換功能,產生溫差,使致冷片一面發熱,一面制冷,所以發熱散熱出熱風是必然的,只要裡面散熱cord邊的風扇同外殼風扇無壞到,基本上制冷功能就唔會停,大家會以為出熱風係overload,這是錯的觀念,長行而去唔到低溫好大可能係缸大而火數不足所致,本人更覺得上圖設計殼內空間太大(望入去就知),散熱cord的風扇不能直接排出機外,在機殼內上部份積聚是一敗筆,在淘寶問貨主這問題,答案係大件D抵食D,所以機身細同缸容量相對用的火數才是考慮的因數,通常打個7折會有保障D,另外如果長開而散到熱反而制冷片仲耐用D,經常行下停下仲反而會容易燒致冷片。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-05 09:52 
離線

大力林 寫:
養水晶蝦的話,26度都可以,不要再高或低番D就好D。

10寸方缸應該最低端的70W也可以,但係穩陣D100w好D

其實呢類水冷機多數係用一塊致冷片去制冷,利用多組的芯片進行冷熱轉換功能,產生溫差,使致冷片一面發熱,一面制冷,所以發熱散熱出熱風是必然的,只要裡面散熱cord邊的風扇同外殼風扇無壞到,基本上制冷功能就唔會停,大家會以為出熱風係overload,這是錯的觀念,長行而去唔到低溫好大可能係缸大而火數不足所致,本人更覺得上圖設計殼內空間太大(望入去就知),散熱cord的風扇不能直接排出機外,在機殼內上部份積聚是一敗筆,在淘寶問貨主這問題,答案係大件D抵食D,所以機身細同缸容量相對用的火數才是考慮的因數,通常打個7折會有保障D,另外如果長開而散到熱反而制冷片仲耐用D,經常行下停下仲反而會容易燒致冷片。

如果上得100w, 可以考慮直接上壓縮機戈冷, 我部130a實際用110-120w電, 但要記住, 佢開十幾分鐘就停十幾分鐘.... 如果50/50的話, 實際用電只有50-60w, 相比電子制冷長開70w電仲省電.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-05 21:48 
離線
頭像

今日室溫32都KEEP到26我已經好滿意
但長開發覺隻牛會好熱,有D驚...

Eden 501

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-07-05 22:09 
離線

圖檔

師兄,圖中個部係咪 200W? 你係咪用緊?
可以 Post 改咗之後的相睇下?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :