水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-24 02:17

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 淘寶水冷
未閱讀文章發表於 : 2013-03-20 17:36 
離線

各位師兄,

有無人用過這種土炮水冷? 效果如何? 耗電量可以嗎?
:grin:

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a23 ... kk2o6vd67c

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 淘寶水冷
未閱讀文章發表於 : 2013-03-21 12:04 
離線

AVG 寫:
各位師兄,

有無人用過這種土炮水冷? 效果如何? 耗電量可以嗎?
:grin:

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a23 ... kk2o6vd67c

呢款300w, 1/10匹
但係話用電0.8-1A, 1A=220W, 所以實際用電要CHECK過先知.
一般用壓縮效都比較好, 只係唔知質量如何... 要用過先知.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-03-21 17:17 
離線

多謝你既數據..我都想知實際情況....成十幾KG 托落來無效就無謂拉!有無師兄能回覆呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-03-21 17:21 
離線

AVG 寫:
多謝你既數據..我都想知實際情況....成十幾KG 托落來無效就無謂拉!有無師兄能回覆呢?

如果未買, 不如諗下海利水冷, 我上個月買左個130a, 1/13匹
18寸缸, 10分鐘就降3度..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-03-21 17:31 
離線

係南美水族睇到以下文章給你參考:
引言回覆:
5月22号网上买了台该型号冷水机,6月1号开始接上去使用,开始降温效果还不错,可是昨天回家发现不制冷了,压缩机声音很大,设置的温度是25度,可是显示28度了,压缩机工作一会就停掉了,过了二十多分钟又开启,反复如此,温度愣是没降下来,还是28度,打电话给卖家,说是温度过高保护,冷水机周围温度太高了,所以压缩机停止工作,我晕,现在室温才28度,冷水机周围温度估计也就31左右吧,这样就高温保护,那八月份天气大热的时候怎么办,本来就是买回来降温的,没想到还要再给冷水机周围降温,那还不如直接开空调了,有用过这款冷水机的鱼友有遇到这种情况吗?昨晚拿了台风扇对着吹,还是工作一会就停止,实在晕。这是什么情况,有经验的鱼友或对冷水机工作原理熟悉的麻烦告知下,就算出问题要修,去哪里修,有鱼友会修的最好了。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-03-27 06:20 
離線

師兄:我正想往大陸訂6部托運回港,貪佢型,平及夠細,但佢細有唔好處,就係唔夠位裝風扇散熱,見到你咁即時心寒唔敢買.究一般停机原因有三,1_係佢有兩把類似電腦的(抽氣扇)而不是扇葉的吹風扇,唔夠力,風從机殼四方八面入風,形成亂流,傍住殼邊流過而抽出,而扇不是裝在散熱器前,直接吹在散熱器來散熱.2_散熱器污糟,熱氣散唔切,要洗後coil,3_壓縮機出問題,過熱overload,所以cut車頭,上述只是小弟愚見.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-03-27 17:36 
離線

edenchan999 寫:
師兄:我正想往大陸訂6部托運回港,貪佢型,平及夠細,但佢細有唔好處,就係唔夠位裝風扇散熱,見到你咁即時心寒唔敢買.究一般停机原因有三,1_係佢有兩把類似電腦的(抽氣扇)而不是扇葉的吹風扇,唔夠力,風從机殼四方八面入風,形成亂流,傍住殼邊流過而抽出,而扇不是裝在散熱器前,直接吹在散熱器來散熱.2_散熱器污糟,熱氣散唔切,要洗後coil,3_壓縮機出問題,過熱overload,所以cut車頭,上述只是小弟愚見.

大牌字唔係一定無問題, 只係會比較少... 除非預左條數, 否則都係買大牌字好..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-03-28 14:47 
離線

我同意...海利又係大陸野都好多話有問題....打開個殼才知裡面用料...有時買d大陸野仲多零件修埋

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-22 02:59 
離線

我都想買呢部但唔知好唔好用

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-22 08:54 
離線
頭像

其實上網買野真係無嘜保證,番到黎用左一陣壞左, 山長水又遠唔通寄番上去?我上年買左4個月就壞散熱風扇,打電話去問,佢話寄套(兩個)落黎自己換,順便要求加條感溫探頭放入缸,本身果條像內置的(包實搭住水管唔準),雖然無收錢,但係都整左我成日,前兩曰又開番了,一切正常,入了櫃較靜,電就唔知用幾多,34寸降一度水要30分鐘,停機頭時偶有唂咯一聲,等我摷番D相先,之前用mini200唔夠力推,機頭散唔到熱,自動停車,跟住就用呢部。

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-22 23:39 
離線

大力林 寫:
其實上網買野真係無嘜保證,番到黎用左一陣壞左, 山長水又遠唔通寄番上去?我上年買左4個月就壞散熱風扇,打電話去問,佢話寄套(兩個)落黎自己換,順便要求加條感溫探頭放入缸,本身果條像內置的(包實搭住水管唔準),雖然無收錢,但係都整左我成日,前兩曰又開番了,一切正常,入了櫃較靜,電就唔知用幾多,34寸降一度水要30分鐘,停機頭時偶有唂咯一聲,等我摷番D相先,之前用mini200唔夠力推,機頭散唔到熱,自動停車,跟住就用呢部。

你套係電子水冷都話唔夠淨要放入柜, 我套壓縮機都唔敢開, 開左好似開冷氣機咁..
你34寸缸都OK? 有無LINK??
你部機好似只有風扇有聲,無機頭喎.
睇落都幾大部.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-22 23:55 
離線
頭像

jerryzero 寫:
大力林 寫:

你套係電子水冷都話唔夠淨要放入柜, 我套壓縮機都唔敢開, 開左好似開冷氣機咁..
你34寸缸都OK? 有無LINK??
你部機好似只有風扇有聲,無機頭喎.
睇落都幾大部.

應該同樓主睇中果部一樣,我折開過換散熱風扇,見到有壓縮機頭,絕對唔係電子制冷片,但係開著都好靜,就算唔入櫃都可以,不過入左就再靜D同埋D熱氣唔周圍吹,feeling good,如果買就要預左要有手尾跟,起碼個內置感溫探頭就真係好唔掂既。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-05-03 23:05 
離線

想問呢款水泠香港有冇得買

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-05-05 18:51 
離線
頭像

野榮1 寫:
想問呢款水泠香港有冇得買

我未見過香港有賣,我係上年響淘寶見到之後親身去橫崗試,試啱先買,真係好鬼靜,不過散熱風扇就剛剛燒了第二次,可能是因為我將佢放入櫃裏面所致,依家賣既都改良爲外置感溫探頭了,制冷無問題。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-05-05 19:21 
離線

難道只有北上這條路

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :