水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 09:35

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-07-17 08:57 
離線

fan9191 寫:
新填地有靚硬膠防水盒,建議都係底開窿

價錢方面大約如何?定係買個二手濾桶仔(cy-20)黎整好d呢?
fan兄你都好似係用cy-20整架喎?你係比佢自己行定係有第二個濾桶推架?
仲有,我試過用L&L盒(未加工)裝水,加蓋後用加壓盒身,都無水漏出黎,我諗L&L應該係冇問題的
尋晚苦思了一晚,如果唔用濾桶改裝,真係要用食物盒之類的防水盒黎做的話
之前未睇到fan兄的建議,己經開左窿,所以頂上做埋佢,
佢的建議係好有道理,盒蓋係防水盒的靈魂,應該盡量不要在些加工改裝,應保留它原有的形態
我諗今次唔得應該係盒蓋被我加工後,影響了它的密封能力
另外,做好之後,用下用下盒蓋&膠邊可能會老化,要換就比較麻煩
在此感謝fan兄的提點,下次都係係盒底開窿
畫個新設計圖比各c兄教下路先,特別係fan兄要比d意見

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-18 02:29 
離線
頭像

hoho0709 寫:
fan9191 寫:

價錢方面大約如何?电制盒咁大,好似$2x-3x,平過食盒,近登打士街,有2間,透明蓋貴d
定係買個二手濾桶仔(cy-20)黎整好d呢?很難改喎,要睇你功力fan兄你都好似係用cy-20整架喎?你係比佢自己行定係有第二個濾桶推架?細缸自己行,不建議串,洗筒勁煩仲有,我試過用L&L盒(未加工)裝水,加蓋後用加壓盒身,都無水漏出黎,我諗L&L應該係冇問題的
尋晚苦思了一晚,如果唔用濾桶改裝,真係要用食物盒之類的防水盒黎做的話
佢的建議係好有道理,盒蓋係防水盒的靈魂,應該盡量不要在些加工改裝,應保留它原有的形態
另外,做好之後,用下用下盒蓋&膠邊可能會老化,要換就比較麻煩
在此感謝fan兄的提點,下次都係係盒底開窿在有4面高牆果面開,食盒簿胶太軟畫個新設計圖比各c兄教下路先,特別係fan兄要比d意見

要留意三文治點先夾得实,夾唔实唔凍,uwants幾位得師兄都係衰呢點,閘制應在2T中間...估計
借uwants師兄圖一用
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-18 21:55 
離線

十分感謝fan兄

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-19 01:03 
離線
頭像

yes, both 冷 + Hot 要加散熱膏. It's becuase the metal suface is not smooth and air space is found between two surfaces.
Pls remember a very very THIN LAYER only!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-19 23:45 
離線
頭像

Triuo 寫:
yes, both 冷 + Hot 要加散熱膏. It's becuase the metal suface is not smooth and air space is found between two surfaces.
Pls remember a very very THIN LAYER only!

好多人當mask敷

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-20 01:32 
離線
頭像

朗豪坊后面有得賣

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-20 23:18 
離線

放假出去行下睇下先

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-21 00:13 
離線
頭像

Yes! it's be useless or even more worse without using it :embs:

fan9191 寫:
Triuo 寫:

好多人當mask敷

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-26 19:04 
離線

散熱器用邊隻好呢?有冇好介紹?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-27 02:43 
離線
頭像

viewtopic.php?f=31&t=164749

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-09-19 22:41 
離線

fan9191 寫:
hoho0709 寫:
fan9191 寫:

價錢方面大約如何?电制盒咁大,好似$2x-3x,平過食盒,近登打士街,有2間,透明蓋貴d
定係買個二手濾桶仔(cy-20)黎整好d呢?很難改喎,要睇你功力fan兄你都好似係用cy-20整架喎?你係比佢自己行定係有第二個濾桶推架?細缸自己行,不建議串,洗筒勁煩仲有,我試過用L&L盒(未加工)裝水,加蓋後用加壓盒身,都無水漏出黎,我諗L&L應該係冇問題的
在此感謝fan兄的提點,下次都係係盒底開窿在有4面高牆果面開,食盒簿胶太軟畫個新設計圖比各c兄教下路先,特別係fan兄要比d意見

要留意三文治點先夾得实,夾唔实唔凍,uwants幾位得師兄都係衰呢點,閘制應在2T中間...估計
借uwants師兄圖一用
圖檔

會唔會漏水,幾錢個?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :