水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 04:31

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [問題] 打算搞水冷
未閱讀文章發表於 : 2010-06-27 00:44 
離線

我的缸24X12x18(水深15寸),70升水左右
現成方案:我想問邊隻水冷機最0岩用?同埋體積有幾大??
DIY方案:以我呢個缸黎講好似冇可能用致冷片方法........
但我亦都諗過買個水缸仔浸住個511(當然唔會浸到去機器部份啦)再整致冷片製冷........想問各位這個可行嗎??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-27 01:45 
離線
頭像

致冷片唔駛諗!

日生 CL-280 或 海利HC-150A

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-28 00:22 
離線

hihiday 寫:
致冷片唔駛諗!

日生 CL-280 或 海利HC-150A

150a好q貴,過千蚊..........個size都ok,但係太貴了,整個冷片小水缸浸住個511可行嗎??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-28 01:53 
離線

唔好諗...你會好失望的~~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-28 14:25 
離線

bubucher 寫:

嚴重認同

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-29 13:51 
離線

kencho1639 寫:
bubucher 寫:

嚴重認同

昨日決定賭一舖,加上想diy,的確好失望
我缸24x12x16寸(水深),成70L水
4寸風扇兩個(之前買落)
兩個6A致冷片($39X2)=$78
一個220V轉12V20A火牛($150)
風扇罩X2($6x2)=$12
兩個4寸散熱鐵($22x2)=$44
兩個小"星"鐵比冷果邊用($5X2)=$10
散熱膏兩支($12x2)=$24
共$318........
暫時得出黎結果係室溫30度,水溫27,8度..........
同只用風扇差唔多..........
好處只係唔洗加水加得咁密........
睇怕都走唔甩要買個150a,有冇好心人平放2手比我呀!?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-30 18:57 
離線

已買150a,冇眼屎乾淨盲

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-01 15:00 
離線
頭像

師兄你又幾有心機整喎.. 雖然失敗左..但支持diy..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-02 15:42 
離線

zero0hk 寫:
已買150a,冇眼屎乾淨盲

係diy過程裡面難免會有金錢損失 :teach:
我都用咗唔少錢搞diy :shame:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-04 01:42 
離線

shinningforce 寫:

好多人都話24寸缸唔好用diy水冷,但唔試過唔心息!!最後上大陸用920蚊人仔買150a台番香港一勞永逸

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-04 16:43 
離線

zero0hk 寫:
shinningforce 寫:

好多人都話24寸缸唔好用diy水冷,但唔試過唔心息!!最後上大陸用920蚊人仔買150a台番香港一勞永逸

c兄你條數好似計錯數o波$920蚊人仔=今日現價港幣$1,150.9重末計你車費時間保養....
香港行貨同你個價都只係差1佰幾十,重有你要求神拜佛你哩1年內部水冷唔好有問題o咼,唔係有要拎返上大陸保養,都時又唔見車費同時間,想一勞永逸都係留港逍費啦....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-07 18:16 
離線

我也有這個問題.成功者請送圖片.感激非常 :grin: :grin:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案