水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 09:35

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [問題] TR5 用家報告
未閱讀文章發表於 : 2010-06-13 23:26 
離線

請問有冇ching用過/用緊 Teco TR-5?
1) 用於100L嘅缸是否足夠? 如果想keep 26'c 會否經常開機?
2) 嘈唔嘈??

thank in advance!!

Light: T5HO 39W x 4

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-18 19:32 
離線

100L水用TR10好啲喎!
唔係好嘈,好過大陸水冷好多,起碼機身唔會震先啦。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-18 22:47 
離線

大口勝 寫:

C Hing好似唔like大陸水冷, 有咩缺點, 不防盡數.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-18 23:11 
離線

uiwanted 寫:
大口勝 寫:

C Hing好似唔like大陸水冷, 有咩缺點, 不防盡數.

唔係唔like,係價錢問題啫!差唔多一開二呀!
TR5家做持價都要千八啦,我買嗰時$2300添呀,海利130a都係$1250咋!
大陸水冷嘛將貨就價囉,例如個機売水口位咁你要有幾靚啫?
一開機啲夾位之類嘛震囉!手勢唔好部機震過貓王添啦!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 17:36 
離線

大口勝 寫:
uiwanted 寫:
大口勝 寫:

TR5家做持價都要千八啦,我買嗰時$2300添呀,海利130a都係$1250咋!

對水冷我仲15/16, 但以價錢黎睇, 國貨價錢誰與爭鋒!
機殼/出水位等, 靚唔靚仔, 我覺得無所謂, 只要唔影響效能就OK.
最重要係效能(製冷:耗電量), 散熱, 音噪音及耐用(其實, 價錢一開二, 耐用已經唔多重要, 新機點都比部2-3年嘅A牌好).

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 21:55 
離線

uiwanted 寫:
大口勝 寫:
uiwanted 寫:
大口勝 寫:

機殼/出水位等, 靚唔靚仔, 我覺得無所謂, 只要唔影響效能就OK.
最重要係效能(製冷:耗電量), 散熱, 音噪音及耐用(其實, 價錢一開二, 耐用已經唔多重要, 新機點都比部2-3年嘅A牌好).

總之就睇餸食飯啦!一分錢一分貨、十分錢就買唔過! :grin:
如果個魚缸喺廰呢就買大陸水冷喇,喺睡房就買部好啲啦! :sleep:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 22:06 
離線

大口勝 寫:
uiwanted 寫:
大口勝 寫:
uiwanted 寫:
大口勝 寫:

總之就睇餸食飯啦!一分錢一分貨、十分錢就買唔過! :grin:
如果個魚缸喺廰呢就買大陸水冷喇,喺睡房就買部好啲啦! :sleep:

同意 :) ,我的300a 如放喺bedrrom係會有d嘈law

ADA NAMH 150w x 2 (1500 ~ 2300)
co2 (同步)

60 x 30 x 36
crystal-flo40
led + wavepoint t5ho 24w x 2 (0900 ~ 1800)
co2 (同步)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-21 00:02 
離線

大口勝 寫:

Thanks a lot!
小弟正考慮轉TR10;
因為成條FS, TR5已斷貨.

Light: T5HO 39W x 4

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章