水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 07:48

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 致冷片的壽命?
未閱讀文章發表於 : 2009-10-05 14:38 
離線
頭像

1. 致冷片通常可以用幾耐??
2. 長開會唔會快d玩完?
3. 用時間制又會唔會係壽命有影響ga?
4. 10A同6A 既致冷片係制冷方面有咩分別?

THANK YOU VERY MUCH 8-)

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 致冷片的壽命?
未閱讀文章發表於 : 2009-10-06 18:49 
離線
頭像

我覺得呢d應該係diy之前必須要知道的, 但好似冇乜人講

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-07 00:42 
離線
頭像

易唔易壞要睇吓安裝是否良好,散熱是否足夠........
我果塊用咗一年,長開無事,燒咗買過塊,
我就唔會用timer,一停电剎那,餘熱會傳到另一边,得不償失
10A,6A自己諗吓 :|

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-11-01 17:57 
離線

致冷片壽命取決於, 致冷片自己品質, 散熱設備是否足夠.
關系致冷片在關掉的一刻將熱量回傳至冷的一邊, 這是正確的, 我將致冷片用在 12 吋缸中, 有用溫控, 24 度會停, 26 度就開, 熱量回傳這問題一早知道, 所以找來一部高敏感的數字溫度計, 以量度該冷片關掉以後的熱回傳問題, 因為有相當的水體以作緩衝, 所以熱量回傳至水中的問題沒出現在水中, 代表水體量緩衝足夠, 熱回傳至魚缸水只會在水體很少時會出現, 水體如有 10 升 8 升, 這問題可以忽略.

裝備 : 17.5吋缸, Co2 Set, PL-36W 夾燈, 約10小時燈照.
魚有 : 新燈 x 8, 班馬仙 x 1, 櫻桃燈 x 1, 藍蝦 x 5

草有 : 迷你矮珍珠, 紅針葉皇冠, 迷你水榕, 迷你三角莫絲.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案