水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-16 01:47

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-07-16 21:55 
離線

呢...果d t5管咪12w o既..o甘話可以串連5枝o架嘛..o甘如果我串連4枝...係最尾果枝條電線度...駁上一把12w o既電腦風扇..由於大家都係12w...我諗係唔使駁火牛o既...而且t5管係ac o既o黎..所以我諗駁1 把ac 12wo既電腦風扇係冇問題o既...唔知...大家有咩意見...可以有人comfirm係安全 o既話..我唔介意去試..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-16 21:58 
離線
頭像

ac 220V風扇係唔洗火牛, 可以直接駁電制.

有錯請指教

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-16 22:45 
離線
頭像

得…不過要睇下你支T5燈隻火牛output係幾多ma,如果output係大過風扇的耗電ma就可以,簡單廣12W電力不等於夠容量(ma),容量唔夠W數夠都冇用,例如數碼相機為什麼要大容量(ma)的電磁才可使用,買排$5文4粒果D又連機都開唔倒呢,大家都禁多w數?(希望睇得明啦) :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-16 23:58 
離線

O甘如果係bmc d t5呢???我真係唔係o甘識...只不過係有o甘 o既諗頭...請大家指教!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-17 13:37 
離線
頭像

唔行得通!光管牛輸出的電流很少,但電壓一般都有數百V嫁.同埋要弄清楚電腦風扇係12V定12W,ac定dc..., 唔懂就唔好試la.

YKK/Alex

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2003-07-17 14:08 
離線
頭像

frogkit 寫:
呢...果d t5管咪12w o既..o甘話可以串連5枝o架嘛..o甘如果我串連4枝...係最尾果枝條電線度...駁上一把12w o既電腦風扇..由於大家都係12w...我諗係唔使駁火牛o既...而且t5管係ac o既o黎..所以我諗駁1 把ac 12wo既電腦風扇係冇問題o既...唔知...大家有咩意見...可以有人comfirm係安全 o既話..我唔介意去試..

首先 , 你要知咩係 V , W , AC , DC 先 !
T5 管 W(功率 , 一般叫 "火" 數) 數有好多種 , 而 V (電壓) 就一定係 AC (交流) 220V , 佢話可以串埋 5 支 (其實可以多過5支,不過可能基於安全考慮所以佢話最多5支) , 其實只係把 AC 220V 並聯埋一齊 ! 所以就算串埋幾多支都係 AC 220V . 仲有 , AC 12V (你講既W) 既電腦風扇我真係未見過 ! 而電腦用一般係 DC(直流) 12V .
我諗你把 V , W , AC , DC 完全搞錯晒 . 咁樣DIY 真係好危險 !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-17 17:06 
離線

ok...唔該晒...o甘基本上我個概念係行唔通o架???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-17 17:13 
離線
管理員
頭像

還未明嗎 !?? 如果你是用 "電腦用12w DC 風扇" , 輕剛跳灰士, 重則電死你. 絕對唔會CONFIRM 你得唔得, 如果你唔識, 真係唔好整, 教你個個會上身.
小心啦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-17 17:34 
離線

ok...唔該晒..多謝大師救回小弟一命...小弟冇以為報...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-18 10:34 
離線
頭像

As I know, 最尾果枝條電線度=220V AC. :m ..it cannot 駁上一把12V 既電腦風扇..very dangerous! :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-18 11:03 
離線

咁其實可唔可以另外張電腦風扇駁去普通既火牛(有好多 v 揀果d呢.)得唔得?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-07-18 13:05 
離線
頭像

DC 風扇要接火牛先用得, 而ac 風扇就唔洗火牛, 接好電制就得喇

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案