水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-30 09:25

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 106 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 8  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 20:08 
離線

各位魚友、草友:
天氣又開始炎熱,眼見大家都討論水冷機因為內置溫控問題而導致機頭開關次數增加(擔心浪費電力同金錢),所以本人誠意向大家分享本人親身改裝海利水冷機的內置溫控過程、步驟同相關相片。由於限制了每次貼3張圖關係,我將會分4次回覆去盡量顯示各步驟,如有不明地方,歡迎提問,本人會盡量回覆,希望大家的魚、草缸可以日日都咁靚、魚草健康啦 :grin: 唔講咁多,去片先 :ugeek:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 20:19 
離線

續上文章

最後由 turbosky 於 2009-06-25 20:51 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 20:32 
離線

續上文章

最後由 turbosky 於 2009-06-25 20:50 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 20:46 
離線

再續上文章

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 21:31 
離線

Turbosky兄, 你的改裝過程非常清楚, 我想問改裝後每個循環時間要多久? 另外, 可不可以拆原裝的Sensor放在魚缸內? 把原來Sensor的入口封起來呢? 原裝Sensor放在缸內會否流電呢? 因為我都想改裝, 麻煩你指教一下!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 21:41 
離線

matthewchoy27 寫:
Turbosky兄, 你的改裝過程非常清楚, 我想問改裝後每個循環時間要多久? 另外, 可不可以拆原裝的Sensor放在魚缸內? 把原來Sensor的入口封起來呢? 原裝Sensor放在缸內會否流電呢? 因為我都想改裝, 麻煩你指教一下!

原裝0既我就無拆過,不過之前有人兄都係拆返內置溫控裝落缸,我就怕麻煩再買過條。響上面第4張相最左手面0個個就係原裝溫控,拆0左舊有溫控後要封回個窿。改裝前約二十分鐘行機五分鐘不斷重複,改裝後就每行十分鐘停八十分鐘。 :)眼見原裝0個條就唔夠長放到落缸所以要駁長,唔知你駁口位會唔會落到缸,如果落到的話就有機會會漏電。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 22:09 
離線

turbosky 寫:

原裝0既我就無拆過,不過之前有人兄都係拆返內置溫控裝落缸,我就怕麻煩再買過條。響上面第4張相最左手面0個個就係原裝溫控,拆0左舊有溫控後要封回個窿。改裝前約二十分鐘行機五分鐘不斷重複,改裝後就每行十分鐘停八十分鐘。 :)眼見原裝0個條就唔夠長放到落缸所以要駁長,唔知你駁口位會唔會落到缸,如果落到的話就有機會會漏電。

哦! 明白了.
白色的膠駁電線, 在那裡可以買到呢? 叫什麼名呀? 為何還要用電線膠布包著呢? 太多問題, 麻煩指教!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 22:45 
離線

turbosky 寫:

哦! 明白了.

白色的膠駁電線, 在那裡可以買到呢? 叫什麼名呀? 為何還要用電線膠布包著呢? 太多問題, 麻煩指教!

唔緊要,有唔明就問係好事,我亦好樂意同大家交流一下的。白色的膠(電氣界叫:10A簪玉,出面有唔同A數,但係用10A足夠有突)電器材料舖甚至五金舖都可能有,幾蚊有一條約10粒。不過用簪玉亦因為我懶唔肯搵個辣鷄去焊錫,唔係就可以直接辣落個接頭度就Perfect haha!包膠布其實防止機內有金屬位掂到導致短路(即Short circuit),不過亦係多餘之作,因為粒簪玉帶電部份不是太多。 :grin:

最後由 turbosky 於 2009-06-25 23:06 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 22:55 
離線

turbosky 寫:
turbosky 寫:

哦! 明白了.

唔緊要,有唔明就問係好事,我亦好樂意同大家交一下的。白色的膠(電氣界叫:10A簪玉,出面有唔同A數,但係用10A足夠有突)電器材料舖甚至五金舖都可能有,幾蚊有一條約10粒。不過用簪玉亦因為我懶唔肯搵個辣鷄去焊錫,唔係就可以直接辣落個接頭度就Perfect haha!包膠布其實防止機內有金屬位掂到導致短路(即Short circuit),不過亦係多餘之作,因為粒簪玉帶電部份不是太多。 :grin:

Turbosky兄, 你解釋得非常清楚, 謝謝!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-25 23:07 
離線

turbosky 寫:
turbosky 寫:

哦! 明白了.

唔緊要,有唔明就問係好事,我亦好樂意同大家交一下的。白色的膠(電氣界叫:10A簪玉,出面有唔同A數,但係用10A足夠有突)電器材料舖甚至五金舖都可能有,幾蚊有一條約10粒。不過用簪玉亦因為我懶唔肯搵個辣鷄去焊錫,唔係就可以直接辣落個接頭度就Perfect haha!包膠布其實防止機內有金屬位掂到導致短路(即Short circuit),不過亦係多餘之作,因為粒簪玉帶電部份不是太多。 :grin:

Turbosky兄, 你解釋得非常清楚, 謝謝!

不用客氣,希望你亦成功DIY啦!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-26 13:27 
離線

turbosky兄130a是否改法一樣

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-26 15:32 
離線

altezza3 寫:
turbosky兄130a是否改法一樣

我無改過130A,不過相信個感應器都應該唔會點變,同埋海利機應該係最易改0既一個牌子 :grin: 你可以拆開你0個部睇睇,如果有唔明的零件可以影張相嚟睇睇大家研究一0下!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-26 15:37 
離線

Turbosky兄 謝謝

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-26 22:01 
離線

turbosky 寫:
續上文章

點解唔買個魚缸度計再剪條senor線 都係20蚊雞

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-26 22:58 
離線

krell 寫:
turbosky 寫:
續上文章

點解唔買個魚缸度計再剪條senor線 都係20蚊雞

其實我都有咁諗過。考慮到第1:條線唔夠長,因為0個0的魚缸溫度計係預你個探頭同個Display LCD唔會隔得遠,所以線長會好短(少過1米)。但係我預算個探頭放響入水口附近(即缸0既左手面),而我部水冷就響缸0既右手面所以線長都過1米。第2:由於測魚缸溫0個0的溫探頭好似唔多準,同場幾款個個響同一環境下都show唔同溫度(相差幾度)。所以最後都係買0左貴0個條 :grin:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 106 篇文章 ]  前往頁數 12345 ... 8  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :