水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-30 08:25

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 106 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-08-12 17:26 
離線

ching///測電助時...係咪要將新個條放入魚(光)入面先準啦...thxthx :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-13 21:54 
離線

hing271186 寫:
ching///測電助時...係咪要將新個條放入魚(光)入面先準啦...thxthx :?

你係做事前準備定係已經改好0左?改好0左就梗係放入缸先會準,如果唔係你部水冷就一定長行,凍到你個缸得幾度都得 :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-18 20:34 
離線

Turbosky師兄...小弟剛發現一個令小弟百思不得其解嘅情況.....話說今日買左一個平價電子溫度計....跟住就測試下.....我將個電子溫度計個探頭放落接連左水冷嘅魚缸入面...而呢部水冷係之前你教我改外置探頭嘅水冷機....點知水冷機嘅溫度顯示為25.x C..但係個電子溫度計就顯示出27.x C..... :o ...我就諗唔通之前用嘅電阻唔啱?? :razz: ...於是換過第二個ohm數嘅電阻....好啦..宜家兩個溫度計大致一樣都係 27.x C......跟住開水冷機...初段兩個溫度計顯示嘅溫度大致相同...不過之後發現...水冷個溫度計顯示25.x C 時...個電子溫度計則顯示23.x C .. 而同時缸入面有支cheap cheap 酒精溫度計....佢都係顯示為23.x C.......於是我又試下換番原本個電阻.....咁水冷個溫度計就顯示番23.x C.....不過時間一過D 水開始暖番....D 溫度計再一次出現番最初顯示嘅差別....即係水冷機嘅溫度顯示為25.6c..但係個電子溫度計同酒精溫度計則顯示出27.3c...........究竟點解...會唔會係部水冷個溫度計出左問題..定係D CHEAP CHEAP 溫度計嘅問題?? :helpless:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-19 15:49 
離線

其實用並聯電阻呢個方法係有佢0既bug響度0既。試想想我地由原來得一個熱敏電阻(即個原裝探頭隨著溫度而作出線性改變),但現在我地響條線0既某位置並聯0左一粒固定電阻值0既電阻,因為並聯關係所以最後得出的等效電阻值係等如兩粒電阻上乘下加0既數值,由於其中一粒係不會隨溫度而改變,所以效果係會無咁好的。不過於相差一至兩度(即水冷著機同停機的溫度)下差別並不大,所以可以咁樣解決。但係現在溫度相差4度,你就會見到有大0的0既差別。所以知道個原因就好了,因為個缸好少會有咁大溫差變化。如果有酒精同電子溫度計比我睇,我會信酒精溫度計haha(不過精準起碼有一個小數位)!
另外,平價電子溫度計我都係當玩具算了。我睇過同場有幾款平價電子溫度計,幾個個讀數都唔同 :o 所以酒精式最穩陣。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-19 19:04 
離線

turbosky 寫:
其實用並聯電阻呢個方法係有佢0既bug響度0既。試想想我地由原來得一個熱敏電阻(即個原裝探頭隨著溫度而作出線性改變),但現在我地響條線0既某位置並聯0左一粒固定電阻值0既電阻,因為並聯關係所以最後得出的等效電阻值係等如兩粒電阻上乘下加0既數值,由於其中一粒係不會隨溫度而改變,所以效果係會無咁好的。不過於相差一至兩度(即水冷著機同停機的溫度)下差別並不大,所以可以咁樣解決。但係現在溫度相差4度,你就會見到有大0的0既差別。所以知道個原因就好了,因為個缸好少會有咁大溫差變化。如果有酒精同電子溫度計比我睇,我會信酒精溫度計haha(不過精準起碼有一個小數位)!
另外,平價電子溫度計我都係當玩具算了。我睇過同場有幾款平價電子溫度計,幾個個讀數都唔同 :o 所以酒精式最穩陣。

咁turbo師兄言下之意...我的情況是正常..無需太擔心..是嗎 :redface:...咁我應該相信邊個顯示嘅溫度?? :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-19 22:18 
離線

蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:

咁turbo師兄言下之意...我的情況是正常..無需太擔心..是嗎 :redface:...咁我應該相信邊個顯示嘅溫度?? :cry:

如果係我,我會信支酒精溫度計(但起碼有半度分析能力0個款),之後再對部水冷的溫度作出調校,直至酒精溫度計顯示你想0既溫度。至於兩個相差就當參考吧 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-21 01:04 
離線

turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:

如果係我,我會信支酒精溫度計(但起碼有半度分析能力0個款),之後再對部水冷的溫度作出調校,直至酒精溫度計顯示你想0既溫度。至於兩個相差就當參考吧 :grin:

海利機可以點調教個溫度?? 我宜家只可以將水冷開關機嘅溫度調低d ... set 左24c....咁樣水冷顯示嘅溫度同其他儀器顯示嘅較接近... :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-21 14:20 
離線

蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:

海利機可以點調教個溫度?? 我宜家只可以將水冷開關機嘅溫度調低d ... set 左24c....咁樣水冷顯示嘅溫度同其他儀器顯示嘅較接近... :cry:

其實我相信你個情況係無得校到個水冷顯示同缸內溫度計一樣。可能會shift 1-2度已經好好。數字0既0野唔使太介意0既,0的魚無事就得ga la!過分追求數字只會增加煩惱。 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-21 17:08 
離線

turbosky 寫:
其實我相信你個情況係無得校到個水冷顯示同缸內溫度計一樣。可能會shift 1-2度已經好好。數字0既0野唔使太介意0既,0的魚無事就得ga la!過分追求數字只會增加煩惱。 :grin:

數字呢d 野正如turbo 兄所言..我都唔太care.. 不過我係驚水冷機顯示為25.x 度...但實際魚缸水溫係如酒精thermometer 所顯示嘅27.x度...咁就有問題啦...因為缸中有生物唔可以長時間生存在高過25度嘅環境.....不過如果宜家我將部水冷set 24度...咁酒精 thermometer 顯示嘅 range 大概為23.x度-25.5度之內.... :evil:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-21 19:35 
離線

蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:

數字呢d 野正如turbo 兄所言..我都唔太care.. 不過我係驚水冷機顯示為25.x 度...但實際魚缸水溫係如酒精thermometer 所顯示嘅27.x度...咁就有問題啦...因為缸中有生物唔可以長時間生存在高過25度嘅環境.....不過如果宜家我將部水冷set 24度...咁酒精 thermometer 顯示嘅 range 大概為23.x度-25.5度之內.... :evil:

咁你SET 24度就係最好0既Setting啦 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-27 07:40 
離線
頭像

師兄, 點先可以Pre-set溫度?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-28 20:51 
離線

neb 寫:

你意思係點樣set部海利水冷0既溫度?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-07-14 00:21 
離線

turbosky 寫:
neb 寫:

你意思係點樣set部海利水冷0既溫度?

有無人知道 150A / HS-28A 的溫控探到都可以用到嗎 ?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-10-26 20:37 
離線

問現現在條Sensor線可在那裡買?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-05-05 08:55 
離線

正阿!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 106 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 45678  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :